Πώς μπορεί μια επιχείρηση να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό;

Ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για μια επιχείρηση να προσφέρει πίσω στην τοπική κοινωνία αλλά μόνο εφόσον οι εργαζόμενοι της είναι εξίσου ενθουσιώδεις με την προοπτική αυτή.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση ώστε οι εργαζόμενοι της να αποφασίσουν να προσφέρουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

 

Δώστε άδεια μετ’ αποδοχών

 

Μπορεί να είναι σχετικά δύσκολο να πείσετε τους ανθρώπους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, πόσο μάλλον να τους πείσετε να θυσιάσουν τον προσωπικό τους χρόνο. Μία πιθανή λύση θα ήταν η εργάσιμη ημέρα τους να ξεκινήσει με μια εθελοντική δράση και εάν περισσέψει χρόνος να τους δώσετε τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν στα εργασιακά τους καθήκοντα. Ή ακόμα καλύτερα, να τους χαρίσετε κάποια επιπλέον ημέρα στην ετήσια άδεια τους!

 

Δώστε τους επιλογή

 

Οι εργαζόμενοι σας είναι πολύ πιθανότερο να επιθυμήσουν να ασχοληθούν εθελοντικά με κάτι που πιστεύουν ότι θα απολαύσουν. Και ο καθένας έχει διαφορετική αντίληψη του τι είναι διασκέδαση. Οπότε, προσφέρετε ένα εύρος επιλογών ώστε να ανταποκριθούν στις διαφορετικές προτιμήσεις των ανθρώπων σας. Μαγείρεμα φαγητού σε ένα καταφύγιο αστέγων, παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους ή περιβαλλοντικές δράσεις είναι μερικές μόνο πιθανές προτάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, γιατί να μη αξιοποιήσετε το εταιρικό newsletter ώστε να υπογραμμίσετε το έργο που παρέχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Ή ακόμα, γιατί να μην ενθαρρύνετε τους εργαζομένους σας να συνεισφέρουν σε αυτές όταν μπορούν;

 

Αξιοποιήστε τις ειδικές δεξιότητές τους

 

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βάψει έναν τοίχο ή να σκάψει έναν κήπο. Αλλά εάν στο δυναμικό σας διαθέτετε λογιστές, marketers ή και chefs, γιατί να μην αξιοποιήσετε αυτές τις ειδικότητες ώστε να δημιουργήσετε μεγαλύτερη αξία στην κοινότητα; Και η ίδια η εμπειρία του εθελοντισμού θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

 

Σκεφτείτε την προσωπική εξέλιξη

 

Μπορεί ο εθελοντισμός να είναι μια ευκαιρία για κάποιον να εξασκήσει τις ηγετικές του ικανότητες ή ακόμα και για να καλλιεργήσει μία νέα δεξιότητα. Η προσωπική βελτίωση είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο. Οπότε…

 

Προσφέρετε κίνητρα

 

Μπορείτε να επιτύχετε κάτι τέτοιο με διάφορους τρόπους όπως πχ. να αναγνωρίσετε δημόσια στις εταιρικές συναντήσεις την προσφορά των εθελοντών σας. Ή ακόμα μπορείτε να δείξετε την αναγνώρισή των πράξεων τους κατά την ετήσια αξιολόγησή τους.

 

Σχεδιάστε κάτι στα μέτρα τους

 

Ζητήστε από τους εργαζομένους σας να αξιολογήσουν το εθελοντικό πρόγραμμα της εταιρίας σας και δράστε υπό το πρίσμα αυτών των σχολίων. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα βασισμένο στις ανάγκες τους που θα ανταποκρίνεται στα γούστα τους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιθανότερο να προσφερθούν να βοηθήσουν.

 

Κάντε το ουσιαστικό

 

Θα βοηθούσε σημαντικά ένα μπορούσατε να τους δείξετε τον αντίκτυπο των πράξεων τους και της προσφοράς τους. Στο κάτω-κάτω όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος!