Παιδί και Οδική Ασφάλεια: Από την γέννηση έως την εφηβεία

Στην Ελλάδα, τα τροχαία περιστατικά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους. Και αυτό, παρά τις έρευνες που καταδεικνύουν ότι η χρήση ειδικών παιδικών καθισμάτων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου έως και 75% καθώς και τη σοβαρότητα τυχόν τραυματισμών κατά ένα μεγαλειώδες 90%!

 

Κατηγορίες Παιδικών Καθισμάτων

Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγουμε το σωστό παιδικό κάθισμα, για αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατηγοριοποιούνται με βάση τα εξής κριτήρια:

  • το βάρος του παιδιού,
  • την ηλικία του και
  • το ύψος του.

Κανόνες Ασφαλούς Μεταφοράς

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να ακολουθούμε πιστά.

Τα μωρά έως και 15 μηνών πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικά καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω. Ποτέ μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα στη μπροστινή θέση του συνοδηγού χωρίς να έχετε απενεργοποιήσει πρώτα τον αερόσακο. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Το πίσω κάθισμα είναι το πιο ασφαλές σημείο του αυτοκινήτου για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας και σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να κάθονται εκεί μέχρι και την ηλικία των 12 ετών.

Για νήπια έως 4 χρονών είναι αφελέστερο να παραμένουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με το κάθισμα να παραμένει στραμμένο προς τα πίσω, μέχρις ότου φτάσουν το όριο βάρους του καθίσματος ή έως ότου η κορυφή του κεφαλιού τους φτάσει το άνω σημείο του καθίσματος τους. Αν τα πόδια τους πιέζονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, μην αγχώνεστε. Δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Τα παιδιά έως 12 ετών ή έως 135 εκατοστά σε ύψος, πρέπει να κάθονται σε κάθισμα αυτοκινήτου ή booster (είτε μπροστά είτε πίσω) που να έχει ωστόσο και πλαϊνά προστατευτικά «μαξιλαράκια» για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Μετά τα 12 έτη, μπορούν να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Οδηγίες Τοποθέτησης & Προδιαγραφές Ασφαλείας

Περίπου το 73% των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, δεν τοποθετούνται ή δε χρησιμοποιούνται σωστά, οπότε πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες κατασκευαστή για την αποφυγή λαθών. Από τη στιγμή που το κάθισμα τοποθετηθεί, δεν πρέπει να μετακινηθεί και το κεφάλι του παιδιού δεν θα πρέπει ποτέ να υπερβεί το άνω μέρος του καθίσματος.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας και αυτό είναι κάτι που αναγράφεται και στην ετικέτα τους. Αναζητήστε μια πορτοκαλί ετικέτα, ένα σήμα «Ε» ή τα ψηφία R129 που διασφαλίζουν ότι το κάθισμα που έχετε αγοράσει ή που σκοπεύετε να αγοράσετε, πληροί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Ηνωμένων Εθνών.

Και θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι το παν! Οπότε, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες αλλά μην αμελήσετε να κάνετε και μια σωστή ασφάλιση αυτοκινήτου!