Νοητική ενδυνάμωση: 6 ασκήσεις για ηλικιωμένους | Generali
LOVE U

Νοητική ενδυνάμωση: 6 ασκήσεις για ηλικιωμένους

22.03.2023 - λεπτά ανάγνωσης

Όσο μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να βιώνουμε αλλαγές τόσο στο σώμα μας όσο και στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, ίσως ξεχνάμε τα κλειδιά μας ή αργούμε να θυμηθούμε ονόματα και ημερομηνίες. Όλα αυτά είναι φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο της ήπιας γνωστικής έκπτωσης που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. 

Η μείωση του άγχους και του στρες, ο βραδινός ύπνος για 7 με 8 ώρες, η τακτική σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή με πράσινα σαλατικά, ψάρια και δημητριακά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύουν το αίσθημα ευδιαθεσίας και ευεξίας. 

Γιατί χρειάζεται να ασκούμε το μυαλό; 

Όπως οι μύες του σώματος εξασθενούν όταν δεν χρησιμοποιούνται, έτσι και ο εγκέφαλος μπορεί να φθίνει όταν δεν επιτελεί έργο. Σύμφωνα με μελέτες, αν κρατάμε το μυαλό μας σε λειτουργία –λύνοντας σταυρόλεξα, συναρμολογώντας παζλ ή αποκτώντας νέες δεξιότητες–, ίσως συμβάλλουμε στην ενίσχυση της μνήμης και της σκέψης. Προσφέροντας τακτικά στο μυαλό μας νέα ερεθίσματα, πιστεύεται ότι μειώνουμε την πιθανότητα γνωστικής υποβάθμισης (μείωση της ικανότητας μάθησης ή απομνημόνευσης) αργότερα στη ζωή. 

6 τρόποι εξάσκησης του μυαλού

Ακολουθούν μερικές ιδέες, με τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε να γυμνάζετε τον εγκέφαλό σας. Για βέλτιστο αποτέλεσμα, προτιμήστε να ασχοληθείτε με πλήθος δραστηριοτήτων ή παιχνιδιών.

1. Εγκεφαλικά παιχνίδια 

Τα παζλ, τα παιχνίδια με τράπουλα, αριθμούς ή λέξεις είναι ένας ευχάριστος τρόπος εκγύμνασης του νου, που προάγει την οξυδέρκεια και την προσήλωση. Καλό είναι να παίζετε περίπου τρεις φορές την εβδομάδα. 

2. Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων 

Η απόκτηση μίας νέας δεξιότητας, όπως ενός μουσικού οργάνου, μιας ξένης γλώσσας ή μιας τέχνης, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, ενώ ταυτόχρονα κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Επίσης, ίσως βελτιώσετε τη μνήμη σας: μία μελέτη έδειξε πως όσα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καταπιάνονταν με νέες, απαιτητικές δραστηριότητες, όπως η μάθηση ψηφιακής φωτογραφίας ή το πλέξιμο, είχαν καλύτερη μνήμη.

3. Χρήση εφαρμογών άσκησης του εγκεφάλου 

Οι εφαρμογές αποτελούν έναν εύκολο, προσιτό τρόπο άσκησης του εγκεφάλου, αφού διαθέτουν πλήθος διασκεδαστικών δραστηριοτήτων, με τις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε όπου και όποτε θελήσετε. Η εφαρμογή CogniFit, για παράδειγμα, περιέχει πολλά τεστ και παιχνίδια, τα οποία εστιάζουν σε διάφορες νοητικές ικανότητες, όπως αντίληψη χώρου, συντονισμός ματιού-χεριού, ταχύτητα επεξεργασίας. Μπορείτε να δοκιμάζετε από μία καινούρια άσκηση κάθε μέρα,  και να παρακολουθείτε με λεπτομέρεια την πρόοδό σας, ώστε να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

4. Δοκιμασίες μνήμης 

Παρότι είναι εύκολο να συμβουλευτείτε μια εφαρμογή χάρτη στο κινητό μας, γιατί να μην δοκιμάσετε τη μνήμη σας; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μεταβείτε σε έναν προορισμό, προσπαθήστε να θυμηθείτε τη διαδρομή. Στην αρχή, ξεκινήστε με μια μικρή απόσταση, όταν δεν θα βιάζεστε, έχοντας πάντα μαζί σας χάρτη ή εφαρμογή GPS για την περίπτωση που χαθείτε. Αν αγχώνεστε και μόνο στη σκέψη αυτής της δοκιμασίας, προτιμήστε ένα παιχνίδι μνήμης. Για παράδειγμα, ανοίξτε μερικά χαρτιά τράπουλας στο τραπέζι· απομνημονεύστε τα· γυρίστε τα ανάποδα· περιμένετε λίγο· δοκιμάστε να τα θυμηθείτε σωστά. 

5. Διαλογισμός

Η ησυχία και η γαλήνη μπορούν να αποβούν εξόχως σημαντικές για τη διαχείριση του στρες και τη νηφάλια σκέψη, και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει. Αν μπορείτε, αφιερώστε κάθε πρωί 5 λεπτά στον διαλογισμό. Εφαρμογές όπως το Mindfulness Greece αποτελούν άριστη αφετηρία.

6.  Κοινωνική συναναστροφή

Βγαίνοντας από το σπίτι και συναντώντας φίλους και συγγενείς, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά το αίσθημα γενικής ευδιαθεσίας και ευεξίας. Εκτός αυτού, υπάρχει μελέτη που υποδεικνύει ότι ίσως υπάρχουν οφέλη και στη γνωστική λειτουργία.  Καλό είναι να έχετε κοινωνικές συναναστροφές τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα: φαγητό με φίλους, καφές με συναδέλφους, νέες γνωριμίες σε ένα μπαρ… Η συζήτηση με κόσμο είναι ένας σπουδαίος τρόπος απασχόλησης του μυαλού.