Αναζητάτε έμπνευση για χειμωνιάτικα μαγειρέματα; Όταν ο καιρός κρυώνει, επιβάλλεται να έχετε στο μαγειρικό σας ρεπερτόριο χορταστικές συνταγές που να μην κοστίζουν ακριβά. Αγαπημένα φαγητά της εποχής είναι, μεταξύ άλλων, το κρέας στον φούρνο ή στην κατσαρόλα (στιφάδο ή φρικασέ), όπως επίσης και οι σούπες με όσπρια, δημητριακά ή λαχανικά. Όλα τους είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε γεύση.
Για να μειώσετε τα έξοδα της ετοιμασίας γευμάτων, καλή ιδέα είναι να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητών και να τα καταψύχετε σε μερίδες. Αυτό μπορείτε να το κάνετε το Σαββατοκύριακο, απαλλάσσοντας τις καθημερινές σας από τη μαγειρική. Άλλοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων είναι να αξιοποιείτε όσα λαχανικά περισσεύουν για να φτιάχνετε ζωμό, να καλλιεργείτε τα δικά σας κηπευτικά, να ψωνίζετε στη λαϊκή αγορά, να καταναλώνετε λιγότερο κρέας και γενικά να τηρείτε έναν προϋπολογισμό κατά τις αγορές σας. Διαβάστε παρακάτω πιο αναλυτικά όλες τις συμβουλές μας για οικονομικότερα χειμωνιάτικα γεύματα.
Τηρείτε έναν προϋπολογισμό όταν ψωνίζετε τρόφιμα
Όταν αγοράζετε τρόφιμα, είναι εύκολο να παρασυρθείτε, ιδίως αν πεινάτε τη στιγμή που ψωνίζετε! Αποφασίστε μέχρι πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε, γράψτε μια λίστα με όσα χρειάζεστε και προσπαθήστε να μείνετε εντός ορίων. Αν δείτε ότι ξεφεύγουν τα έξοδά σας για τρόφιμα, αρχίστε να συγκρίνετε τιμές σε διάφορα σουπερμάρκετ, αναζητήστε φθηνότερες εναλλακτικές σε ορισμένα προϊόντα και προσπαθήστε να μην αγοράζετε περιττά είδη.
Αγοράζετε λιγότερο κρέας
Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια συνήθως κοστίζουν ακριβά, άρα καλό θα ήταν να τα αγοράζετε πιο σπάνια και σε μικρότερες ποσότητες. Οι φακές, τα φασόλια και τα μανιτάρια μπορούν να σας προσφέρουν επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών σε χαμηλότερη τιμή. Παράλληλα, είναι καλύτερα για το φυσικό περιβάλλον (η παραγωγή κρέατος εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου) και την υγεία σας. Αν τρώτε κρέας, προσπαθήστε να αγοράζετε φθηνότερα κομμάτια για σιγανό μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Χρησιμοποιείτε έξυπνα τα περισσεύματα
Η σπατάλη τροφίμων είναι σοβαρό θέμα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε ό,τι περισσεύει αντί να το πετάτε. Αν ψήσετε κοτόπουλο στον φούρνο, φυλάξτε τα κόκαλα για να ετοιμάσετε σπιτικό ζωμό. Αν ετοιμάσετε ένα πιάτο με λαχανικά, φυλάξτε τις φλούδες για να τις χρησιμοποιήσετε σε σμούθι ή ως λίπασμα. Αν μαγειρέψετε πολύ φαγητό, φυλάξτε ό,τι περισσέψει στο ψυγείο και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά την επόμενη μέρα.
Καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά
Πλέον όλο και περισσότεροι καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα ή μυρωδικά στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να χρησιμοποιείς δικά σου υλικά, τα οποία αναπτύχθηκαν χάρη στη δική σου φροντίδα. Άλλος τρόπος εξοικονόμησης είναι να αγοράζετε οπωροκηπευτικά των οποίων έχει παρέλθει ο «χρόνος διατήρησης στο ράφι», διότι πλέον δεν είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμα –αρκεί, βέβαια, να είναι ασφαλή για κατανάλωση!
Μαγειρεύετε και καταψύχετε φαγητά σε μεγάλες παρτίδες
Η μαγειρική σε παρτίδες (διεθνώς «batch cooking») είναι μια σπουδαία μέθοδος οικιακής οικονομίας. Αν μαγειρέψετε μεγάλη ποσότητα ενός φαγητού κατσαρόλας, μπορείτε να το χωρίσετε σε μερίδες και να τις καταψύξετε. Φροντίστε μόνο να χρησιμοποιήσετε δοχεία που αντέχουν στις θερμοκρασίες του καταψύκτη.
Προτάσεις γευμάτων
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες για θρεπτικά και νόστιμα γεύματα, ιδανικά για χειμωνιάτικα βράδια.
Σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο κατσαρόλας
Το καλό με το σιγανό μαγείρεμα είναι ότι μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και να αφήσετε το κρέας να ψηθεί με ήπιο τρόπο για αρκετές ώρες, ώστε να γίνει τρυφερό, όσο εσείς ασχολείστε με κάτι άλλο. Άλλο όφελος είναι ότι το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο χρησιμοποιώντας μπουτάκια, που είναι πιο φθηνά και πιο ζουμερά. Μην παραλείψετε να προσθέστε ποικιλία λαχανικών και να συνοδεύσετε με πουρέ πατάτας ή καστανό ρύζι, για ένα ακόμη πιο θρεπτικό αποτέλεσμα.
Κολοκύθα με κάρι
Αξιοποιήστε το λατρεμένο φθινοπωρινό κηπευτικό ετοιμάζοντας ένα πικάντικο πιάτο με κάρι, το οποίο δεν θα κοστίσει ακριβά και θα σας ζεστάνει εξαιρετικά. Κόψτε την κολοκύθα σε κύβους και χρησιμοποιήστε έτοιμο μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη ή σε πάστα, για να πετύχετε μια σάλτσα τόσο καλή όσο στο ινδικό εστιατόριο.
Μοσχάρι στιφάδο
Ένα κλασικό χειμωνιάτικο φαγητό με πολλές παραλλαγές, το οποίο μπορεί να γίνει με περισσότερα λαχανικά και λιγότερο –ή και καθόλου– κρέας. Το βασικό στοιχείο για ένα νόστιμο στιφάδο είναι το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Αν έχετε στη διάθεσή σας 3 ή περισσότερες ώρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθηνότερα κομμάτια κρέατος με αρκετό συνδετικό ιστό, ο οποίος θα λιώσει και θα ενσωματωθεί στη σάλτσα, δίνοντας ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα απολαυστικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γλυκοπατάτες ή να το σερβίρετε απλώς με καλό, ξεροψημένο, ψωμί με προζύμι.
Σούπα με λαχανικά ή κοτόπουλο και φιδέ
Μια χρήσιμη συνταγή την οποία καλό είναι να γνωρίζετε είναι η σούπα με λαχανικά και φακές. Μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε πέντε ή περισσότερα λαχανικά, ενώ οι φακές θα κάνουν τη σούπα πιο χορταστική και θρεπτική, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνες. Αν νιώθετε ότι σας γυροφέρνει κρυολόγημα, μπορείτε να την πάρετε και στη δουλειά, σε ένα τάπερ ή σε ένα θερμός. Αν, πάλι, προτιμάτε την κοτόσουπα, είναι ό,τι πρέπει για τον χειμώνα, ιδίως αν προσθέσετε ρύζι ή ψιλό ζυμαρικό, όπως φιδέ.
Κόκκινη σάλτσα για ζυμαρικά
Μια κλασική σάλτσα ντομάτας φτιάχνεται εύκολα και είναι υγιεινή. Η βιταμίνη C της ντομάτας και το σκόρδο μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή του κρυολογήματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σάλτσα με κάθε είδους ζυμαρικό ή σε πίτσα, ακόμη και σε ψάρι ή κρέας ή λαχανικά. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να την ετοιμάσετε σε μεγάλη ποσότητα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα το πολύ ή να την καταψύξετε. Είναι μια ιδανική λύση για όταν θέλετε ένα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο γεύμα που θα απολαύσει όλη οικογένεια. Αφού τη σερβίρετε, πασπαλίστε με φρέσκο βασιλικό και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί.
Δοκιμάστε τις συμβουλές μας και κάντε το πρώτο βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.