Βοήθεια στο σπίτι. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε | Generali
LOVE U

Βοήθεια στο σπίτι. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

28.11.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στην Ελλάδα, παρέχονται διάφορες υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μία από αυτές ονομάζεται “Βοήθεια στο σπίτι” μέσω της οποίας κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και επαγγελματίες παρεμφερών ειδικοτήτων μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή έχουν βεβαρημένη υγεία και δεν έχουν οικείους που μπορούν να τους φροντίσουν. Η υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες και επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλλει στην αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσω της παροχής οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας.

Υπάρχουν, όμως, και ιδιωτικές υπηρεσίες που μπορούν να είναι χρήσιμες. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μία σειρά από παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους. 

Μαθήματα στο σπίτι

Αν το παιδί σας χρειάζεται υποστήριξη σε ένα μάθημα, μπορείτε να βρείτε δάσκαλο ή καθηγητή που προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλάβετε θα πρέπει να έχουν άδεια για κατ’ οίκον διδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει έλεγχος των πτυχίων τους και έχουν περάσει από ψυχιατρική εξέταση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να μην απομονώνεται το παιδί πίσω από κλειστές πόρτες με τον/ την εκπαιδευτικό. Αφήνετε τις πόρτες ανοιχτές, μειώνετε τους θορύβους και ελέγχετε διακριτικά και από απόσταση την πορεία του μαθήματος σε τακτά διαστήματα.

Health

Βοήθεια στο σπίτι με τις δουλειές του νοικοκυριού

Η πιο συχνή βοήθεια στο σπίτι είναι για την καθαριότητα και τη φροντίδα του κήπου. Μπορείτε να βρείτε πλήθος οικιακών βοηθών, που θα σας βοηθούν να διατηρείτε τον χώρο σας σε καλή κατάσταση. Για μεγαλύτερη ασφάλεια ζητήστε συστατικές από προηγούμενους εργοδότες. Επίσης, ελέγξτε αν το άτομο που θα επιλέξετε έχει όλα τα νόμιμα έγγραφα για παραμονή και εργασία στη χώρα.

Βοήθεια με τα ψώνια και τα γεύματα

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες μεταφορών που παραδίδουν έτοιμο φαγητό, αλλά και τα ψώνια σας από σουπερμάρκετ ή άλλα καταστήματα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας για διαδικτυακή πληρωμή, επιλέξτε να πληρώνετε με αντικαταβολή ή αποκτήστε προπληρωμένη κάρτα. Έτσι, θα μπορείτε να φορτίζετε την προπληρωμένη κάρτα μόνο με το ποσό που θέλετε να πληρώσετε και δεν θα κινδυνεύει ο τραπεζικός λογαριασμός σας από διαδικτυακές απάτες.

Συναλλαγές με το κράτος

Στον ιστότοπο gov.gr ή στην εφαρμογή για κινητά, μπορείτε να εξυπηρετείστε χωρίς επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε δημόσια υπηρεσία. Κατεβάζοντας στο κινητό σας την εφαρμογή gov.gr wallet, μπορείτε να δημιουργείτε και να αποθηκεύετε τα ψηφιακά έγγραφά σας. Προς το παρόν, υποστηρίζονται τα ψηφιακά δελτία ταυτότητας, οι ψηφιακές άδειες οδήγησης, και οι ψηφιακές Κάρτες Αναπηρίας. Τα έγγραφα αυτά είναι ισάξια με τα έντυπα έγγραφα για κάθε νόμιμη χρήση αποκλειστικά εντός της Ελλάδας.

Φροντίδα ζώων

Υπάρχουν επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν το κατοικίδιό σας και το περιποιούνται (πλύσιμο, κούρεμα κ.λπ.) ή ακόμη και ειδικά ταξί που δέχονται να επιβιβαστείτε με το ζωάκι σας. Επίσης, μπορείτε να έχετε βοήθεια στο σπίτι για την καθημερινή βόλτα του σκύλου σας (dog walker) ή τη φύλαξη των κατοικιδίων σας (pet sitting) αν χρειαστεί να λείψετε για μεγάλο διάστημα από το σπίτι.

Μεταφορά ή συνοδεία

Εκτός από τα ραδιοταξί που μπορείτε να ζητήσετε να σας παραλάβουν από την είσοδο του σπιτιού σας ή τη χρήση εφαρμογών για τη μεταφορά σας, μπορείτε να βρείτε και υπηρεσίες συνοδείας ηλικιωμένων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της βοήθειας στο σπίτι

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, και η βοήθεια στο σπίτι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Πλεονεκτήματα

Το κυριότερο πλεονέκτημα με τη βοήθεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους είναι ότι μπορούν να παραμένουν στο χώρο τους αντί να μεταφερθούν σε μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης ή οίκο ευγηρίας. Οι περισσότεροι προτιμούν αυτήν την επιλογή, διότι τους βοηθά να προσαρμοστούν σε ένα νέο στάδιο της ζωής τους χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστούν το σπιτικό τους. Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι φροντιστές είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες και επομένως γνωρίζουν πώς να χειριστούν ευαίσθητες ή δύσκολες καταστάσεις.

Για όσους ζουν απομονωμένοι, η καθημερινή επίσκεψη από τον κοινωνικό λειτουργό προσφέρει μια καλή ευκαιρία για ανθρώπινη επαφή και κοινωνική συναναστροφή. Όσον αφορά στη φροντίδα των παιδιών, οι σχετικές υπηρεσίες μπορούν να απαλλάξουν από μεγάλο φόρτο τους γονείς που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Μειονεκτήματα

Από την άλλη, όταν ανοίγετε την πόρτα σας σε έναν άγνωστο ή εμπιστεύεστε τη φροντίδα του παιδιού σας ή ενός ηλικιωμένου συγγενή σας σε έναν επαγγελματία, είναι πιθανό και λογικό να αισθάνεστε ανασφάλεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη είναι το παν, και η εύρεση του κατάλληλου προσώπου ίσως χρειαστεί αρκετό ψάξιμο. Ζητήστε συστατικές και επικοινωνήστε με προηγούμενους εργοδότες. 

Τρόπος πρόσληψης ατόμου που παρέχει υπηρεσίες στο σπίτι

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να βρείτε επαγγελματίες για βοήθεια στο σπίτι: 

  • Πρόσληψη αυτοαπασχολούμενου
  • Ανάθεση σε ειδικό γραφείο
  • Επικοινωνία με επαγγελματική ένωση

Αν απασχολείτε προσωπικό περιστασιακά στο σπίτι σας, μπορείτε να προχωράτε στην καταβολή της πληρωμής τους με εργόσημο. Το εργόσημο είναι κατάλληλο για οικιακές βοηθούς, για άτομα που αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών, τη βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, την κατ’ οίκον περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα, την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων και άλλα. Με το εργόσημο καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του αυτοαπασχολούμενου. Αν επιλέξετε να προσλάβετε αυτοαπασχολούμενο, γίνεστε εργοδότης του και έχετε φορολογική και ασφαλιστική υποχρέωση απέναντί του. Σε περίπτωση πρόσληψης και όχι χρήσης εργόσημου, συμβουλευτείτε έναν λογιστή προκειμένου να ενημερωθείτε πλήρως και σωστά για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σας απέναντι στον εργαζόμενο.