Τι είναι η βιταμίνη D και γιατί είναι τόσο σημαντική; | Generali
LOVE U

Τι είναι η βιταμίνη D και γιατί είναι τόσο σημαντική;

27.07.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η βιταμίνη D αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ως ένα υπερόπλο της υγείας μας. Με μια σειρά πλεονεκτημάτων, προστατεύει από πληθώρα παθήσεων και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών, τη βελτίωση της διάθεσης ακόμα και στην αποτροπή εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Στο άρθρο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους τρόπους να αυξήσετε τα αποθέματά σας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, για υγιές σώμα και πνεύμα.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Σε αντίθεση με τις περισσότερες βιταμίνες οι οποίες προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, η βιταμίνη D είναι η μόνη βιταμίνη που συντίθεται φυσικά στον οργανισμό κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «βιταμίνη του ήλιου». Ρυθμίζει την ποσότητα του ασβεστίου στο αίμα, τα οστά και το έντερο, και συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης φωσφόρου στα οστά, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή τους. Η βιταμίνη D είναι επίσης η μόνη βιταμίνη που ο οργανισμός μετατρέπει σε ορμόνη, την ενεργοποιημένη βιταμίνη D ή καλσιτριόλη.

Health

Γιατί την χρειαζόμαστε;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών μας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D βελτιώνει την ψυχική υγεία. Σε μερικές επιστημονικές μελέτες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ορισμένους τύπους καρκίνου, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Αν υποφέρετε από συχνά κρυολογήματα ή γρίπη, αισθάνεστε κόπωση και έχετε ήπια κατάθλιψη ή πάσχετε από οσφυαλγίες ή μυοσκελετικούς πόνους οποιασδήποτε αιτιολογίας (ειδικότερα οστεοπόρωση ή αρθρίτιδα), η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας;

Βγείτε περισσότερο έξω! Το 90% της πρόσληψης βιταμίνης D θα πρέπει να προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο. Είτε αποφασίσετε να παίρνετε το μεσημεριανό σας σε εξωτερικό χώρο είτε να πηγαίνετε συχνότερα για πικνίκ και περιπάτους τα σαββατοκύριακα, βεβαιωθείτε ότι βγαίνετε έξω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Η καλοκαιρινή περίοδος ενδείκνυται για την αναπλήρωση των μειωμένων επιπέδων του χειμώνα. Ακόμη όμως και τους κρύους χειμερινούς μήνες υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε σε εξωτερικούς χώρους! Η απορρόφηση της ακτινοβολίας UVB, ειδικά με χρήση αντηλιακού, είναι δυσκολότερη τον χειμώνα, επειδή η έντασή της είναι μικρότερη. Επομένως, προσπαθήστε να περνάτε καθημερινά τουλάχιστον 20-25 λεπτά σε εξωτερικό χώρο, μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι. Με ορισμένες εξωτερικές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική και η ιστιοπλοΐα, θα μπορούσατε να διατηρήσετε τα επίπεδά σας αυξημένα, κάνοντας παράλληλα κάτι που απολαμβάνετε.

Τέλος, μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D. Προτιμήστε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο κολιός, κρόκο αυγού, γάλα, γιαούρτι, βρώμη και τόφου. Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, ενδεχομένως να πρέπει να λάβετε συμπλήρωμα. Κατόπιν αιματολογικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα κατάλληλο σκεύασμα και θα σας υποδείξει τη συνιστώμενη δόση, βάσει των ατομικών σας αναγκών. Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας ή έλλειψης βιταμίνης D έχουν άτομα με περιορισμένη ηλιακή έκθεση, όπως οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, π.χ. υπάλληλοι γραφείου ή οι ηλικιωμένοι, αλλά και παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα.