Τα πιο Συχνά Είδη Καρκίνου στις Γυναίκες | Generali
LOVE U

Τα πιο Συχνά Είδη Καρκίνου στις Γυναίκες

04.02.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση καρκίνου τα τελευταία χρόνια και γνωρίζοντας ότι μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι που προσβάλλουν τον γυναικείο πληθυσμό, ποια τα συμπτώματά τους και πώς μπορείτε να προστατευτείτε. Στην Ελλάδα, 28.249 γυναίκες συνολικά διαγνώσθηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια του 2020. Παρόλο που όπως γνωρίζουμε, οι αιτίες της νόσου είναι εξαιρετικά σύνθετες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο να νοσήσετε.

Σύμφωνα με τον Dr. Matt Lam από το ίδρυμα Worldwide Cancer Research, μια πιθανή εξήγηση της αυξανόμενης εμφάνισης καρκίνου μπορεί να είναι η αύξηση και η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η αυξημένη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Εάν όμως δεν καπνίζουμε, δεν καταναλώνουμε αλκοόλ και ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, υγιεινή διατροφή και άσκηση, συμβάλλουμε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Health

Οι 5 πιο συχνοί τύποι καρκίνου στις γυναίκες

1. Καρκίνος του Μαστού

Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες, καθώς ευθύνεται για 27,5% όλων των νέων περιπτώσεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2020. Τα σημάδια του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν οίδημα ολόκληρου ή τμήματος του μαστού, «βαθούλωμα» στο δέρμα, πόνο στο μαστό ή τη θηλή, εισολκή της θηλής (θηλή στραμμένη προς τα μέσα), ερυθρότητα, ξηρότητα ή αποφολίδωση («ξεφλούδισμα») θηλής ή του δέρματος του μαστού και διόγκωση λεμφαδένων.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Μην παραλείπετε την ετήσια μαστογραφία
 • Μειώστε το αλκοόλ. Ο καρκίνος του μαστού έχει συνδεθεί επανειλημμένως με την αυξημένη κατανάλωση.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου.
 • Η τακτική άσκηση προσφέρει πολλάπλά οφέλη για την πρόληψη, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού.

2. Καρκίνος του Παχέος Εντέρου

Ευθύνεται για το 11,9% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες το 2020. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προσβάλει και νεαρές ηλικίες, εμφανίζεται όμως πιο συχνά σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Οι γιατροί συνιστούν να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή εάν παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές στις κανονικές εντερικές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, αιμορραγία του ορθού και αίμα στα κόπρανα.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σιτηρά ολικής άλεσης. Βοηθούν στη γρηγορότερη απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών από το σώμα.
 • Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%.
 • Εάν είστε 50 ετών και πάνω, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικό έλεγχο καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να σας προσβάλλει.

3. Καρκίνος του Πνεύμονα

Ευθύνεται για το 7,7% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες το 2020. Τα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες και τους άνδρες περιλαμβάνουν επίμονο βήχα, υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις, αιμόπτυση, πόνο στην αναπνοή ή το βήχα, και δύσπνοια.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Μην καπνίζετε! «Πιστεύουμε πως σχεδόν τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι άνθρωποι δεν κάπνιζαν», επισημαίνει ο δρ. Lam.
 • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

4. Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Ευθύνεται για το 1,08% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες το 2020. Το πιο συχνό σημάδι είναι η κολπική αιμορραγία εκτός περιόδου. Άλλα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο πόνος ή η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή, οι κολπικές εκκρίσεις και ο πόνος στη λεκάνη.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Προληπτικός έλεγχος του τραχήλου
 • Χρήση προφυλακτικών. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου προέρχονται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, κατά την επαφή του δέρματος με τα γεννητικά όργανα και μέσω του στοματικού και πρωκτικού σεξ
 • Εμβολιαστείτε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

5. Καρκίνος των Ωοθηκών

Ευθύνεται για το 1,6% των νέων διαγνώσεων το 2020. Τα συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών είναι ίδια με αυτά άλλων, λιγότερο σοβαρών παθήσεων. Επομένως, δώστε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές δεν σας φαίνονται φυσιολογικές. Για παράδειγμα, εάν νιώθετε ότι έχετε χορτάσει πολύ γρήγορα, έχετε απώλεια όρεξης και επίμονο πόνο στην κοιλιά ή στην κάτω κοιλιακή χώρα, φούσκωμα και συχνοουρία, συνιστάται να κάνετε εξετάσεις.

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο:

 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σας με την πάροδο της ηλικίας. Ο καρκίνος των οωθηκών μπορεί να εμφανιστεί αυξητικά έντονα μετά τα 45 έτη
 • Αξιολογήστε τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Οι μελέτες αναφέρουν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο
 • Περίπου 5 έως 15% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών οφείλονται σε κληρονομούμενο ελαττωματικό γονίδιο. Επομένως, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό, μιλήστε με τον γιατρό σας για να δείτε τις επιλογές σας και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος των οωθηκών

Πηγές: