Τα οφέλη της συμμετοχής σε μια κοινότητα: Πώς να ξεκινήσετε
LOVE U

Τα οφέλη της συμμετοχής σε μια κοινότητα: Πώς να ξεκινήσετε

17.01.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η συμμετοχή σε μία κοινότητα ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και προάγει την αίσθηση του σκοπού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η αίσθηση της δικτύωσης που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών μιας κοινότητας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ικανότητα των μελών να ανταπεξέρχονται σε δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζονται κατά περιόδους.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο τρόπος με τον οποίο πολλοί προσπάθησαν να ξεπεράσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση που προκάλεσαν ο εγκλεισμός και η απομόνωση την περίοδο της πανδημίας. Όπως φανερώνει και η σύγκριση των δύο πανδημικών ετών (2021-22) με τα προπανδημικά έτη, οι μειώσεις στην εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα στη διετία της πανδημίας ήταν κατά μέσο όρο έως και κατά δύο φορές μεγαλύτερες από τα συνήθη προπανδημικά επίπεδα. Όταν πια η κατάσταση άρχισε πια να μοιάζει διαχειρίσιμη και οι επιβεβλημένοι περιορισμοί καταργήθηκαν, ο περισσότερος κόσμος είχε την ανάγκη να επιστρέψει ξανά σε μια γνώριμη κανονικότητα.
 

Ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει καθημερινά να έρχεται αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα, είτε λόγω των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων που αποτελούν απόρροια της κλιματικής κρίσης είτε λόγω πολιτικών αναταραχών και συρράξεων και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους ζωής. Είναι καιρός, επομένως, να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από τον θετικό αντίκτυπο της συμμετοχής σε μία κοινότητα, δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Πού μπορώ να βρω μια κοινότητα;

Με απλά λόγια, η κοινότητα είναι μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται για ποικίλους λόγους:

  • Τους ενώνει το γεγονός ότι ζουν στην ίδια περιοχή ή τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο 
  • Έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το ίδιο ζήτημα ή τον ίδιο κοινωνικό σκοπό 
  • Έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις, ενδιαφέροντα και επιθυμίες

  

Μπορείτε να ανακαλύψετε μια κοινότητα οπουδήποτε, για παράδειγμα μπορεί να είναι μια αθλητική λέσχη ή λέσχη ενασχόλησης με συγκεκριμένο χόμπι, ομάδες εθελοντών και συναντήσεις δικτύωσης.

Health

Γιατί να γίνω μέλος σε μια κοινότητα;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συμμετέχουν σε κοινότητες είναι για να καταπολεμήσουν τη μοναξιά (47%) και να ενισχύσουν την ψυχική υγεία τους (39%). Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία, πολλοί άνθρωποι γίνονται μέλη κοινοτήτων για να μπορέσουν να μάθουν μια νέα δεξιότητα, να ασχοληθούν με την επαγγελματική τους εξέλιξη και να συναντήσουν ομοϊδεάτες. Επίσης ισχυρό είναι και το κίνητρο της ανταπόδοσης – 43% των συμμετεχόντων σε κοινότητες επιδιώκουν μέσα από τη συμμετοχή τους να στηρίξουν την τοπική οικονομία και 38% προσπαθούν να βοηθήσουν στην υγεία και ευημερία των κατοίκων της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνται.
 

Ρίξτε μια ματιά στο ενημερωτικό γράφημα με τα οφέλη που έχει για την υγεία η αλληλεπίδραση και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους – από την επιβράδυνση της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

1612862_GeneraliGlobalinfographicThehealthbenefitsofcommunity_042823 (1).png

 

 

Πώς μπορώ να γίνω μέλος μιας κοινότητας;

   

Ενημερωθείτε για ό,τι συμβαίνει γύρω σας

Διαβάστε την τοπική εφημερίδα, αναζητήστε τοπικές ομάδες στο Facebook και ρίξτε μια ματιά σε διαδικτυακά φόρουμ που καλύπτουν της περιοχή σας, για να ενημερωθείτε για εκδηλώσεις, μαθήματα και συνέδρια που ίσως θέλετε να παρακολουθήσετε.

 

Μιλήστε σε άλλους ανθρώπους

Γνωριστείτε με ανθρώπους που ζουν στην περιοχή σας και τη γειτονιάς σας, και αναζητήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλιούς γνωστούς με τους οποίους έχετε χάσει επαφή.

 

Εγγραφείτε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα

Δημιουργήστε ένα προφίλ σε μια πλατφόρμα με επίκεντρο την κοινότητα, όπως η Meetup ή η Eventbrite, η οποία συνδέει τους ανθρώπους που έχουν κοινά χόμπι και ενδιαφέροντα και δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με διά ζώσης και διαδικτυακές διοργανώσεις.

 

Πείτε «ναι» στον εθελοντισμό

Αναζητήστε μια αγαθοεργή οργάνωση ή έναν φιλανθρωπικό σκοπό που χρειάζεται υποστήριξη και, αν έχετε κάποια εξειδίκευση, θα μπορούσατε να συνεισφέρετε σε μια τοπική ομάδα που θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις γνώσεις σας. 

Γίνετε εσείς ο φορέας της αλλαγής που θέλετε να δείτε

Δημιουργήστε τη δική σας τοπική ή διαδικτυακή κοινότητα. Προσεγγίστε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις αναρτώντας μια ανακοίνωση σε μια καφετέρια της περιοχής σας, μοιράζοντας φυλλάδια ή δημοσιεύοντας ενημερωτικές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αρχίστε να διοργανώνετε εκδηλώσεις που μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή συγκέντρωσης και συνάντησης ομοϊδεατών.

Πηγές

https://www.ibrt.gr

https://psychoedu.gr/h-koinonikh-apomonosh-sthn-trith-hlikia-kai-oi-epiptoseis-ths/

https://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/397983/10-mikroi-logoi-gia-na-xamogelasete

https://socialpolicy.gr

https://sciencearchives.wordpress.com

https://www.tromaktiko.gr/600004/dexiotites-pos-to-na-mathete-kati-neo-ofelei-tin-psuchiki-sas-ugeia/