Συμβουλές για να χρησιμοποιείτε λιγότερα πλαστικά | Generali
LOVE U

Συμβουλές για να χρησιμοποιείτε λιγότερα πλαστικά

22.10.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά αλλά και οι συνέπειες που έχουν στην υγεία μας, κάνουν πλέον όλο και πιο σημαντική την αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Με τόσες όμως πληροφορίες, ίσως είναι δύσκολο να αποφασίσουμε από πού να αρχίσουμε.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη ζωή σας ριζικά· ακόμη και μικρές προσπάθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα: από το να αποφεύγετε τα πλαστικά καλαμάκια έως το να παίρνετε φαγητό στη δουλειά σε επαναχρησιμοποιούμενα τάπερ. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό όχι μόνο μειώνετε τη χρήση πλαστικών αλλά και εξοικονομείτε χρήματα, ώστε να φροντίζετε τον πλανήτη και να αποταμιεύετε περισσότερο. Διπλό το όφελος!

Επενδύστε σε επαναχρησιμοποιούμενα είδη

Κάθε μέρα καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες από πλαστικό μίας χρήσης: πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πλαστικές σακούλες κ.ά. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται υπέρογκες ποσότητες απορριμμάτων. Ευτυχώς, υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές από διάφορα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά: ύφασμα, αλουμίνιο, μπαμπού κ.ά. Επενδύστε σε είδη τα οποία θα ωφελήσουν το περιβάλλον και σας γλιτώνουν χρήματα σε βάθος χρόνου όπως ισοθερμικές κούπες, μεταλλικά καλαμάκια και αποθηκευτικά σακουλάκια από σιλικόνη. Αναζητήστε τις επιχειρήσεις που σας προσφέρουν επιπλέον έκπτωση απλά και μόνο επειδή χρησιμοποιείται κάποιο επαναχρησιμοποιούμενο είδος, για παράδειγμα φέρνετε την επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σας για τον καφέ. Επιπλέον, αν παραγγέλνετε φαγητό, ενημερώστε τον διανομέα ότι δεν χρειάζεται να φέρει πλαστικά μαχαιροπίρουνα και χρησιμοποιήστε τα δικά σας. Είναι ένα μικρό, εύκολο βήμα που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά συνολικά.

Αγοράστε τοπικά και χύμα προϊόντα 

Πολλά σουπερμάρκετ τυλίγουν το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά με πολλές στρώσεις πλαστικής συσκευασίας, που απλώς καταλήγει στα σκουπίδια αμέσως μόλις τα αγοράσετε. Επιλέξτε να αγοράσετε από τοπικά μανάβικα, φούρνους ή κρεοπωλεία και βάλτε τα τρόφιμα σε χάρτινη ή υφασμάτινη σακούλα ή να μην τα συσκευάσετε καθόλου. Έτσι, θα μειωθεί κατά πολύ το περιττό πλαστικό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα τρόφιμα από τα μικρά τοπικά καταστήματα συνήθως είναι υψηλότερης ποιότητας, ενώ επίσης στηρίζετε τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου σας.

Μάθετε πού και πότε γίνονται λαϊκές αγορές στην περιοχή σας και χρησιμοποιήστε δικές σας σακούλες ή υφασμάτινες τσάντες αντί για εκείνες που σας δίνουν. Ανεξαρτήτως του αν ψωνίζετε στο σουπερμάρκετ ή σε μικρά μαγαζιά, προσπαθήστε να αγοράζετε νωπά προϊόντα παρά κατεψυγμένα και, αν χρειαστεί να τα διατηρήσετε για μεγάλο διάστημα, καταψύξτε τα εσείς σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Έτσι, αποφεύγετε τα περιττά πλαστικά απορρίμματα και ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια σε περίπτωση που χρειαστεί να αγοράσετε κάτι χωρίς να το έχετε προγραμματίσει. Μπορείτε να την έχετε διπλωμένη μέσα στην τσάντα σας ή το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

Μικρά καθημερινά κόλπα

Με ορισμένες μικρές αλλαγές στα είδη που χρησιμοποιήσετε μπορείτε να μειώσετε τη χρήση πλαστικών ακόμα περισσότερο. Στο μπάνιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε σαπούνι σώματος και σαμπουάν σε στερεά παρά σε υγρή μορφή. Συνήθως διαρκούν περισσότερο και συσκευάζονται σε λιγότερο ή καθόλου πλαστικό. Επιπλέξτε μάρκες που συσκευάζουν τα προϊόντα τους σε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Αγοράστε ένα ξυραφάκι που δέχεται ανταλλακτικές λεπίδες αντί να χρησιμοποιείτε ξυραφάκι μίας χρήσης. Οι γυναίκες μπορείτε να δοκιμάσετε ένα επαναχρησιμοποιούμενο κυπελλάκι εμμήνου ρύσεως, το οποίο είναι καλύτερο για το σώμα σας, ενώ επίσης μειώνει τη χρήση πλαστικών και σας απαλλάσσει από τα μηνιαία έξοδα για προϊόντα γυναικείας υγιεινής.

Ίσως έχετε ήδη αρκετά πλαστικά δοχεία στο σπίτι. Αν, όμως, θέλετε να τα αντικαταστήσετε με καινούργια, προτιμήστε γυάλινα αντί για πλαστικά. Τα γυάλινα δοχεία και μπουκάλια διατηρούν τα τρόφιμα και τα ροφήματα εξίσου φρέσκα και μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά χωρίς να αλλοιωθούν.

Τέλος, αν παίρνετε παγωτό στο χέρι, προτιμήστε το χωνάκι αντί για το κυπελλάκι, για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών και να έχετε στο τέλος να απολαύσετε μια επιπλέον λιχουδιά! 

Υιοθετώντας τις παραπάνω συμβουλές κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και μεγάλο καλό στη τσέπη σας, την κοινωνία και το περιβάλλον!