Συμβουλές φροντίδας & βοήθεια στο σπίτι για τη νόσο Αλτσχάιμερ
LOVE U

Συμβουλές φροντίδας & βοήθεια στο σπίτι για τη νόσο Αλτσχάιμερ

20.04.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Αν φροντίζετε ένα άτομο με άνοια ή Αλτσχάιμερ, την κύρια μορφή άνοιας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ψυχικά και σωματικά συμπτώματα αυτών των νευρολογικών διαταραχών ώστε να μεριμνήσετε για οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά του. Μόνο γνωρίζοντας τους κινδύνους, θα μπορέσετε να βοηθήσετε το άτομο αυτό να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την ποιότητα της ζωής του. Επομένως, ξεκινήστε, διαμορφώνοντας το περιβάλλον του, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και άνετο. 

Βασικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ή την άνοια

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως η μνήμη και η ικανότητα σκέψης, με αποτέλεσμα ένα άτομο με άνοια να αισθάνεται σύγχυση, να νιώθει αποπροσανατολισμένο ή να μην μπορεί να θυμηθεί εύκολα ονόματα.  Μπορεί επίσης, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, να προκύψουν κίνδυνοι και εντός του σπιτιού όπως για παράδειγμα, να ανάψει τον φούρνο κι έπειτα να τον ξεχάσει αναμμένο. 

Επιπλέον, η άνοια μπορεί να έχει σωματικό αντίκτυπο στους ασθενείς τελικού σταδίου, επειδή προκαλεί αδυναμία και μειώνει την ικανότητα βάδισης ή μετακίνησης από την καρέκλα ή το κρεβάτι. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άνοια είναι πιθανό να χρειάζονται βοήθεια για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το μπάνιο, το ντύσιμο και το μαγείρεμα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυξάνουν την ανησυχία για τον κίνδυνο πτώσης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την κινητικότητά τους, μειώνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Γενικές συμβουλές για την ασφάλεια στο σπίτι

Σε περίπτωση που πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλεια στο σπίτι ατόμων με άνοια ή Αλτσχάιμερ, έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα χρήσιμο γράφημα με βασικές προτάσεις για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι απλές μετατροπές δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρές ή να φέρουν οποιαδήποτε αναστάτωση. Πολλές φορές, ακόμη και μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. 

Πέρα από τη διαμόρφωση συγκεκριμένων χώρων, μπορούν να γίνουν διάφορες άλλες, γενικότερες αλλαγές στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να αλλάξετε τη διακόσμηση, προτιμήστε είδη δαπέδου και βαφές τοίχων με ματ φινίρισμα, επειδή οι γυαλιστερές επιφάνειες μπορεί να είναι ολισθηρές ή να δίνουν την αίσθηση ότι είναι βρεγμένες. Επιλέξτε συνδυασμούς χρωμάτων και όχι μοτίβων, και προτιμήστε ένα είδος χαλιού ή δαπέδου, καθώς οι χρωματικές εναλλαγές ενδέχεται να δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο ή σκαλοπάτι. 

Από την άλλη, ο επαρκής φωτισμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης. Επομένως, φροντίστε να υπάρχει άπλετο φυσικό φως στη διάρκεια της ημέρας και βοηθήστε το άτομο που φροντίζετε να κινείται με ασφάλεια στον χώρο τις βραδινές ώρες. Προτιμήστε λαμπτήρες υψηλής ισχύος για τον φωτισμό των βασικών δωματίων και χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλού φωτισμού και φώτα νυκτός που τοποθετούνται απευθείας στην πρίζα, ή αισθητήρες αυτόματης ενεργοποίησης φωτισμού στους διαδρόμους και τα πλατύσκαλα. 

1450295_Q3 Infographic SafetyTips for Alzeimers or Dementia_100522 (2).png

Αν φροντίζετε ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους, μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να βοηθήσετε στην εύρεση προσωπικού βοηθού, ώστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να συνεχίσει να ζει στο σπίτι του. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε βοήθεια εξηγώντας τη χρήση έξυπνων εφαρμογών υγείας, για να μπορεί να παραμένει ασφαλές σε κάθε στάδιο της ζωής του, όπως επίσης και συμβουλές, ώστε να αξιοποιεί όσο το δυνατό περισσότερο κάθε εξ αποστάσεως ιατρικό ραντεβού του.