Συντήρηση τροφίμων: 10 + 1 συμβουλές | Generali
LOVE U

Συντήρηση τροφίμων: 10 + 1 συμβουλές

09.09.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας και της οικογένειάς σας. Μας προστατεύει ενάντια λοιμώξεων και άλλων κινδύνων που μπορούν να απειλήσουν την υγεία και ασφάλειά μας, ακόμα και να αποβούν μοιραίες. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συντηρούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο; Υπάρχει κάποιο μυστικό για να διατηρούνται περισσότερο; Πόσο καιρό μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο και ποιες τροφές μπορείτε να καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας; Διαβάστε το άρθρο αυτό και μάθετε τα πάντα για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων. 

Γιατί είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των τροφίμων; 

Η ασφαλής κατανάλωση τροφίμων είναι σημαντική για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, μειώνετε την πιθανότητα λοίμωξης από σαλμονέλα ή λιστερίωση. Η σαλμονέλα είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία τροφικής δηλητηρίασης στην Ευρώπη. Η λιστερίωση είναι μία λοίμωξη η οποία προκαλείται από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος, νωπών προϊόντων ή ορισμένων επεξεργασμένων τροφών. Επιπλέον, η κατανάλωση κρέατος που δεν έχει διατηρηθεί σωστά ή νωπών αβγών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή γαστρεντερίτιδα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία σας να γνωρίζετε τα πάντα για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Generali_SP_Food_Poisoning_V2_A.jpg

Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο, θα μπορέσετε να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μήπως οι φράουλές σας μουχλιάζουν σχετικά γρήγορα μετά την αγορά τους; Τα λαχανικά σας αντέχουν λιγότερο από μία εβδομάδα στο ψυγείο; Καταλήγετε να πετάτε στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες τροφίμων που δεν έχετε καταναλώσει; Μειώστε τα οικιακά απορρίμματα, περιορίστε τη σπατάλη τροφίμων και προστατεύστε την υγεία σας, μαθαίνοντας πώς να συντηρείτε σωστά τα τρόφιμα. Είναι επίσης ένας τρόπος να διασφαλίζετε ότι τα προϊόντα διατηρούν τα θρεπτικά οφέλη και τις ιδιότητές τους στο πέρασμα του χρόνου. Η σωστή συντήρηση των τροφίμων έχει επίσης αντίκτυπο στην ποιότητά τους, είτε πρόκειται για τη γεύση και τα αρώματα είτε για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Health

Τρόποι συντήρησης των τροφίμων

Η συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος, υπάρχουν όμως διάφορες μέθοδοι, για να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό με απλούς χημικούς ή φυσικούς τρόπους.  Διαβάστε μερικούς από αυτούς για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων σας

1. Χυμός λεμόνι

Έχετε αφήσει ποτέ μερικές φέτες μήλου στην άκρη για να τις καταναλώσετε αργότερα; Τότε ξέρετε πόσο γρήγορα χάνει το μήλο το χρώμα και τη φρεσκάδα του κι εσείς την όρεξη να το φάτε. Μπορείτε όμως να αποφύγετε το μαύρισμα ραντίζοντάς το με λίγο χυμό λεμονιού. Έτσι, θα διατηρηθεί στο ψυγείο περισσότερο.

2. Σκεπάστε το ψάρι με μια υγρή πετσέτα

Σκεπάζοντας το ψάρι με μια καθαρή, νοτισμένη πετσέτα και φυλάσσοντάς το στο ψυγείο, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την υγρασία του και, έτσι, μεγάλο μέρος της γεύσης και των θρεπτικών συστατικών του. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε το ψάρι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Χρησιμοποιήστε άλμη ή αλάτι

Μπορεί να έχετε ακούσει για αυτή τη μέθοδο από κάποιον συγγενή μεγαλύτερης ηλικίας. Στο παρελθόν, η διατήρηση σε άλμη ήταν μία από τις κύριες μεθόδους χημικής συντήρησης και περιλάμβανε ουσιαστικά τη συντήρηση των τροφίμων με αλάτι. Το αλάτι προστατεύει τα τρόφιμα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών. Εάν δεν θέλετε να καταψύξετε το ψάρι σας, πλύντε το, αλατίστε το και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε πλαστική σακούλα. Θα αντέξει έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο.

4. «Ναι» στην κατάψυξη, αλλά με τον σωστό τρόπο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων για περισσότερες μέρες; Η συντήρηση στην κατάψυξη είναι ο πιο γνωστός και συχνά χρησιμοποιούμενος τρόπος. Το σταδιακό πάγωμα επιβραδύνει δραστικά την ανάπτυξη βακτηρίων. Στην περίπτωση ορισμένων τροφών, μπορεί ακόμη και να αναστείλει ολοκληρωτικά τη δράση των βακτηρίων. Είναι σημαντικό να θυμάστε να διαχωρίζετε τους τύπους τον τροφίμων που τοποθετείτε στην κατάψυξη.

5. Μην καταψύχετε το κρέας μαζί με ψάρια και λαχανικά

Η επαφή μεταξύ αυτών των διαφορετικών τύπων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση μετά το ξεπάγωμά τους. Επίσης, να θυμάστε να μαγειρεύετε τα τρόφιμα αμέσως αφού τα ξεπαγώσετε, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης, αν παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Αποξήρανση τροφίμων

Άλλος ένας τρόπος να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων είναι να τα αποξηράνετε. Η αποξήρανση αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που οφείλεται στην υγρασία. Μπορείτε να αποξηράνετε φρούτα, κρέας και όσπρια, ψήνοντας τα στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ώρες μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η υγρασία ή χρησιμοποιώντας έναν αποξηραντή. Έτσι, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας για περισσότερο καιρό.

7. Οργανώστε το ψυγείο σας

Αν δεν οργανώσετε σωστά το ψυγείο σας, δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές του και δεν θα γίνει σωστά η συντήρηση των τροφίμων. Γνωρίζατε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία; Το χαμηλότερο τμήμα είναι πάντα ψυχρότερο από το επάνω τμήμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλύτερα να διατηρείτε τα αναψυκτικά, τα αβγά και τα γιαούρτια στο επάνω ράφι. Το μαγειρεμένο φαγητό θα πρέπει να φυλάσσεται στο μεσαίο ράφι και να αφήνετε τα κάτω συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αποθηκεύστε τα μπουκάλια αναψυκτικών και οινοπνευματωδών στα ράφια της πόρτας. Αντίθετα, αποφύγετε τη θέση αυτή για το γάλα, επειδή έτσι υπάρχει η πιθανότητα να χαλάσει γρηγορότερα.

Generali_SP_Food_Poisoning_V2_B.jpg

8. Μην παραγεμίζετε το ψυγείο σας

Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά αν παραγεμίσετε το ψυγείο σας, η κυκλοφορία του ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του δεν θα είναι ομοιόμορφη. Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμά σας θα χαλάσουν γρηγορότερα. Αποφύγετε να στοιβάζετε πολλά τρόφιμα στο ψυγείο σας και φροντίστε να τα κατανέμετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

9. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία

Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας περισσότερο καιρό. Είναι ένας καλός τρόπος να συντηρήσετε πουλερικά, κρεατικά, ψάρι και μαγειρεμένα γεύματα.

10. Πλύντε τα λαχανικά πριν τα φυλάξετε

Όταν φυλάσσετε στο ψυγείο τρόφιμα, όπως λαχανικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, είναι να τα έχετε πλύνει προηγουμένως. Έτσι αφαιρείτε τα εξωτερικά βακτήρια που αρχίζουν να αναπτύσσονται επάνω στα τρόφιμα μετά από λίγες ημέρες. Ωστόσο, θυμηθείτε να τα στεγνώσετε καλά πριν τα φυλάξετε στο ψυγείο.

11. Τα μαγειρεμένα γεύματα αντέχουν περισσότερο;

Είναι αλήθεια. Ορισμένα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι και λαχανικά, μπορούν να αντέξουν περισσότερες ημέρες, αν τα βάλετε στο ψυγείο μαγειρεμένα με την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή συντήρηση.

Συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο και συνιστώμενη διάρκεια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καιρό αντέχουν τα διάφορα είδη τροφίμων στο ψυγείο; Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

 • Πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα). Από 1 έως 2 ημέρες.
 • Ψάρι και θαλασσινά: όχι περισσότερο από 2 ημέρες.
 • Μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως πίτσα, μπέργκερ και ρολά τορτίγιας που έχουν περισσέψει: όχι περισσότερο από 2 ημέρες.
 • Γάλα: από 3 έως 4 ημέρες.
 • Σαλάτα: από 3 έως 4 ημέρες.
 • Σούπες και ψητά κατσαρόλας: από 3 έως 4 ημέρες.
 • Μοσχάρι, αρνί και χοιρινό: από 3 έως 5 ημέρες.
 • Αλλαντικά. Εάν η συσκευασία δεν έχει ανοιχθεί, το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί έως την ημερομηνία λήξης του ή, εάν δεν αναγράφεται, μπορεί να διατηρηθεί για 2 εβδομάδες. Αλλά, εάν η συσκευασία έχει ανοιχθεί, το προϊόν θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 5 ημερών.
 • Αβγά: από 3 έως 4 εβδομάδες. Όσο πιο φρέσκα τα αβγά, τόσο περισσότερο θα αντέξουν. 

Τροφές που μπορούν να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα 11 τροφίμων που μπορείτε να καταναλώσετε μετά την ημερομηνία λήξης τους άφοβα, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τη διάκριση μεταξύ της ημερομηνίας «ανάλωσης έως» και της ημερομηνίας «ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» και της ημερομηνίας λήξης.

Η μεν πρώτη σήμανση αφορά την ασφάλεια, δηλαδή τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μέχρι αυτήν την ημερομηνία, αλλά όχι μετά, ακόμα κι αν έχουν καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, η δεύτερη σήμανση αναφέρεται στην ποιότητα, δηλαδή το φαγητό θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά η γεύση και η υφή του μπορεί να μην είναι τόσο καλές. Κανονικά, με σωστή συντήρηση, οι τροφές που ακολουθούν αντέχουν μερικές ημέρες μετά από αυτήν την ημερομηνία.

 • Ψωμί σε φέτες
 • Πατατάκια
 • Ξηροί καρποί
 • Γιαούρτι
 • Αναψυκτικά
 • Οινοπνευματώδη
 • Ρύζι (όχι μαγειρεμένο)
 • Ζυμαρικά (όχι μαγειρεμένα)
 • Αλλαντικά
 • Τυριά μακράς ωρίμανσης
 • Ντοματοχυμός σε γυάλινο βάζο ή χαρτονένια κουτί.

Τι να κάνετε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης

Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και δεν θα πρέπει να παραβλέπεται. Συγκεκριμένα, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από τα κοινά συμπτώματα όπως είναι ο στομαχόπονος, ο εμετός ή οι πονοκέφαλοι. Μερικές βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα επίπεδα αφυδάτωσης και να βάλουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία σας. Εάν πιστεύετε ότι έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό. Το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Υπουργείου Υγείας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και σας παρέχει δωρεάν χρήσιμες συμβουλές. Επίσης, έαν διαθέτετε ορισμένα προγράμμα Υγείας της Generali έχετε πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική συμβουλευική και καθοδήγηση 24/7 μέσω της εφαρμογής My e-Doctor