Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πώς να το αντιμετωπίσετε
LOVE U

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πώς να το αντιμετωπίσετε

27.04.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εντυπωσιακή, καλοκουρδισμένη «μηχανή», αν και κάποιες φορές όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ο σύγχρονος, καθιστικός τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα συχνά να κάνουμε πράγματα, για τα οποία δεν είναι σχεδιασμένο το σώμα μας και επομένως έχουν άμεση επίδραση στη φυσική μας κατάσταση, προκαλώντας μας κάθε είδους πόνους.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συγκαταλέγεται στα πιο συχνά νευρολογικά προβλήματα στους ενήλικες, ενώ παγκοσμίως εμφανίζεται σε περίπου 3-6% του πληθυσμού. Ο δρ. Ali Noorami, ορθοπεδικός χειρουργός – τραυματολόγος, εξηγεί τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πώς γίνεται η διάγνωσή του και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που επηρεάζει ένα από τα σημαντικότερα νεύρα του καρπού, το μέσο νεύρο. Το νεύρο αυτό διέρχεται μέσα από ένα στενό πέρασμα σαν τούνελ στον καρπό, που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Μέσω του καρπιαίου σωλήνα διέρχονται επίσης πολλά νεύρα και τένοντες που καταλήγουν στις παλάμες και τα δάχτυλα. Αν για κάποιο λόγο ασκηθεί πίεση στο μέσο νεύρο, προκαλούνται σημαντικές ενοχλήσεις.

«Πρόκειται για έναν χώρο που είναι έτσι κι αλλιώς πολύ στενός και υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενός», εξηγεί ο δρ. Noorami. «Όταν συμβαίνει αυτό, το νεύρο ‘εγκλωβίζεται’ μέσα σε ένα στενό τούνελ, ανάμεσα σε οστά και τένοντες».

  

Health

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η συμπίεση του νεύρου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως μούδιασμα, πόνο, μυρμήγκιασμα, αδυναμία και αίσθηση καύσου. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν ασχολούμαστε με συγκεκριμένες δραστηριότητες. «Πολλές φορές όταν κοιμόμαστε, διπλώνουμε τα χέρια μας, με αποτέλεσμα το νεύρο να συμπιέζεται και ο πόνος να επιδεινώνεται», λέει ο δρ Noorami.

«Αν και το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την παλάμη, οι πάσχοντες συνήθως εμφανίζουν τα κλασικά χαρακτηριστικά συμπτώματα που αφορούν μόνο το μέσο νεύρο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί συμπτώματα στον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και το ήμισυ του παράμεσου», προσθέτει. «Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ατροφία των μυών που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ειδικότερα των μεγάλων μυών που βοηθούν στην κίνηση του αντίχειρα».

Με την πάροδο του χρόνου, τα περιστασιακά συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε εξασθένηση και αδυναμία των δαχτύλων, συμπεριλαμβανομένου του αντίχειρα. Ο δρ. Noorami συνιστά στους ασθενείς να αναζητούν άμεσα θεραπεία, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί το σύνδρομο, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Ποια είναι τα αίτια;

Συνήθως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, αν και η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο. Με λίγα λόγια, αν οι γονείς σας έπασχαν από το σύνδρομο, είναι πιθανότερο να το εμφανίσετε κι εσείς. Επίσης, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

«Μερικές φορές παρατηρούμε πάχυνση των εγκάρσιων συνδέσμων – της οροφής του ‘τούνελ’ – λόγω συγκεκριμένων επαναλαμβανόμενων εργασιών, όπως η πληκτρολόγηση και η χρήση εργαλείων. Γι’ αυτό και το σύνδρομο παρατηρείται συχνά σε υπαλλήλους γραφείου», λέει ο Δρ Noorami.

Επιπλέον, οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου είναι μεγαλύτερες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμπιέσει το νεύρο ακόμη περισσότερο.

Διάγνωση

Πώς μπορεί να γίνει, λοιπόν, η διάγνωση; Αν εμφανίζετε τα συμπτώματα που περιγράψαμε πιο πάνω, ο γιατρός σας μπορεί με διάφορες εξετάσεις να διαπιστώσει, εάν πάσχετε από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.  

  • Δοκιμασία Tinel: κλασική νευρολογική εξέταση, κατά την οποία ελαφρά χτυπήματα πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα προκαλούν δυσάρεστη τοπική αίσθηση. 
  • Δοκιμασία Phalen: κάμψη του καρπού, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον επιδεινώνονται τα συμπτώματα. 
  • Δοκιμασία Durkan: συμπίεση των νεύρων για έλεγχο τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων. 
  • Ηλεκτρομυογραφήματα (EMG) και μελέτες νευρικής αγωγιμότητας: διαγνωστικές εξετάσεις για τη μέτρηση της ταχύτητας μεταγωγής των νευρικών ώσεων κατά μήκος του καρπού.  

Αντιμετώπιση

Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, υπάρχουν διάφορες προτεινόμενες θεραπείες, λιγότερο η περισσότερο επεμβατικές.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μερικές φορές αρκεί να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για παράδειγμα, να περιορίσετε την πληκτρολόγηση ή να μειώσετε την άσκηση επαναλαμβανόμενης πίεσης στον καρπό σας. 
  • Νάρθηκες: Στηρίζουν την παλάμη, ώστε να παραμένει σταθερή και μειώνουν την άσκηση πίεσης στο νεύρο, ειδικά τη νύχτα.
  • Στεροειδή: Οι ενέσεις στεροειδών γύρω από το νεύρο μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Συχνά συνδυάζονται με υπερηχογραφήματα.
  • Χειρουργική επέμβαση: Πρόκειται για την πιο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης, κατά την οποία ο χειρουργός προχωρά σε διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, με στόχο την αποσυμπίεση και την απελευθέρωση των νεύρων. Η διαδικασία διαρκεί από πέντε έως δέκα λεπτά, και η βελτίωση τις περισσότερες φορές είναι άμεση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν έως και πέντε εβδομάδες για να παρατηρηθεί μεγαλύτερη βελτίωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.