Σημαντικά check up για γυναίκες κάθε ηλικίας | Generali
LOVE U

Σημαντικά check up για γυναίκες κάθε ηλικίας

01.12.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η τακτική παρακολούθηση της υγείας σας μπορεί να σας εξασφαλίσει μια ποιοτική και υγιή ζωή. Πραγματοποιώντας προληπτικές εξετάσεις μεριμνείτε για τον πρώιμο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας. Έτσι, μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη αγωγή ή να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας προτού εμφανίσετε σοβαρότερα προβλήματα.

Υπάρχουν σημαντικές εξετάσεις τις οποίες είναι καλό να πραγματοποιεί μια γυναίκα για την παρακολούθηση της υγείας της. Εκτός από όσα αναφέρονται παρακάτω, εξίσου σημαντικός είναι και ο δερματολογικός έλεγχος εάν παρατηρήσετε διαφορά στις υπάρχουσες ή νέες περίεργες ελιές στην επιδερμίδα σας ώστε να αποκλειστεί ο καρκίνος του δέρματος. Φροντίστε επίσης να επισκέπτεστε τακτικά τον οφθαλμίατρο, καθώς και τον οδοντίατρό σας για μία καλή στοματική υγιεινή. 

Διαβάστε μία χρήσιμη λίστα που έχουμε ετοιμάσει με τα πιο σημαντικά check up τα οποία πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας:

Γυναικολογικός έλεγχος 
Ηλικία: 20-29 ετών
Τι περιλαμβάνει: Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά από εξετάσεις που στόχο έχουν την πρόληψη αλλά και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση γυναικολογικών θεμάτων υγείας. Η επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πρέπει να ξεκινάει είτε εάν προκύψει κάποιο γυναικολογικό ζήτημα είτε έναν χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Αυτός περιλαμβάνει: γυναικολογική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) και εξέταση του στήθους με ψηλάφηση, εκτός εάν χρίζουν και περαιτέρω εξετάσεις. Εάν δεν προηγηθούν καμία από τις δύο περιπτώσεις, η έναρξη των τακτικών επισκέψεων στον γυναικολόγο πρέπει να ξεκινάνε 6 μήνες πριν την ηλικία των 25 ετών. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας ή στο Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, ορισμένο χρονικό διάστημα κάθε έτος. Είναι σημαντικό να μην αμελείτε την εξέτασή σας καθώς οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Σύμφωνα με το ιστορικό σας, ο γιατρός σας θα επιλέξει εάν πρέπει να πραγματοπείτε μόνο τεστ ΠΑΠ ή και HPV τεστ, αλλά και οτιδήποτε περαιτέρω. 

Αρτηριακή πίεση, επίπεδα LDL χοληστερόλης, ψηφιακή μαστογραφία
Ηλικία: 40-49 ετών
Τι περιλαμβάνει: Συνιστάται όλοι οι ενήλικες 40 ετών και άνω να κάνουν έλεγχο της πίεσης του αίματός τους τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συμβουλεύσει πώς να μειώσετε τα επίπεδα της πίεσης, αν χρειάζεται.

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μετρώνται με μια απλή εξέταση αίματος και μπορούν να ρυθμιστούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, με αλλαγές στη διατροφή, με τη διατήρηση υγιούς βάρους και με τακτική σωματική άσκηση.

Τέλος, μέσω της ψηφιακής μαστογραφίας μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού. Η μαστογραφία μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα ψηλαφητά μορφώματα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές παθολογίες που ούτε εσείς ούτε ο γιατρός σας μπορείτε να ψηλαφήσετε. Έτσι, είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη κανένα κλινικό εύρημα. Ωστόσο, αυτό δεν αντικαθιστά την αξία της ψηλάφισης. Σας συμβουλεύουμε να αποκτήσετε τη συνήθεια να εξετάζετε το στήθος σας κάθε μήνα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν εντοπίσετε σκληρές μάζες ή αφύσικα εξογκώματα, συμβουλευτείτε άμεσα έναν επαγγελματία υγείας. 

Εξέταση για καρκίνο του εντέρου 
Ηλικία: 50-59 ετών
Τι περιλαμβάνει: Ο έλεγχος για καρκίνο του εντέρου μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα προτού εμφανίσετε συμπτώματα. Οι κυριότερες μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση, καθώς και το τεστ ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης σε δείγμα κοπράνων.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας 
Ηλικία: 60-69 ετών
Τι περιλαμβάνει: Μέτρηση οστικής πυκνότητας συνιστάται γενικά σε γυναίκες άνω των 65 ετών. Μπορεί να δείξει πόσο υγιή είναι τα οστά και να εκτιμήσει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Ασφαλιστικό Tip: Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα υγείας κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες θωρακίζετε τον οργανισμό και την υγεία σας απέναντι σε περιπτώσεις ασθένειας. Ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, όπως το Οικοσύστημα Υγείας Life On της Generali, σας προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν ετήσιου προληπτικού ελέγχου αλλά και επιπλέον εξειδικευμένων προληπτικών ελέγχων, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Δείτε εδώ τις προληπτικές εξετάσεις & τους επιπλέον ελέγχους του Life On. Ακόμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε επιπλέον παροχές μεταξύ της Πρόληψης, Γιατρών & Εξετάσεων, Νοσηλείας και Αποκατάστασης, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες που θα βρίσκονται δίπλα σας 24/7.