Σημαντικά check up για άντρες κάθε ηλικίας | Generali
LOVE U

Σημαντικά check up για άντρες κάθε ηλικίας

17.11.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι προληπτικές εξετάσεις έχουν αποδειχθεί πολύ σημαντικές για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας. Εάν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πάθηση που παρακολουθείτε ή είναι στο ιστορικό υγείας σας, καλό είναι να πραγματοποιείτε κάποιους συγκεκριμένους ελέγχους υγείας ανά στάδιο της ζωής σας. 

Κανείς μας δεν θέλει να σκέφτεται συνέχεια σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διαθέσιμες ιατρικές εξετάσεις για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραγόντων ή πρώιμων σημαδιών μιας ασθένειας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο πολλά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Επιπλέον, παρότι ο έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου δεν αποτελεί διαγνωστική μέθοδο, εάν διενεργηθεί προληπτικά, μπορούν να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα προτού το άτομο εμφανίσει συμπτώματα.

«ΚΤΕΟ» για άνδρες μέσης ηλικίας

Κάθε δύο χρόνια «περνάμε ΚΤΕΟ» τα αυτοκίνητά μας και ελέγχουμε αν βρίσκονται σε καλή κατάσταση για να κυκλοφορούν στους δρόμους. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζουμε μικροπροβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε, προτού επιδεινωθούν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας και την υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία των 40 ετών νιώθοντας υγιείς και ακμαίοι. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό, από μία ηλικία και έπειτα, να πραγματοποιούνται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι ώστε να  εντοπίζονται νωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ο αιματολογικός έλεγχος για τη μέτρηση της χοληστερίνης και του σακχάρου, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και η ακτινογραφία θώρακα αποτελούν πολύτιμες και απαραίτητες εξετάσεις για τη διατήρηση της καλής υγείας και την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών.

Διαβάστε παρακάτω μία χρήσιμη λίστα με σημαντικά check up ανά δεκαετία που πρέπει να πραγματοποιείτε:

Οφθαλμολογικός και δερματολογικός έλεγχος 

Ηλικία: 30-39 ετών

Τι περιλαμβάνε: Μια πλήρης εξέταση των ματιών δεν θα σας πει μόνο αν χρειάζεστε γυαλιά. Ο οφθαλμίατρος μετρά την πίεση των οφθαλμών και ελέγχει για ενδείξεις καταρράκτη και εκφυλισμού. Όσο για τον έλεγχο της επιδερμίδας σας, μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας! Εάν όμως, παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα μιας ελιάς ή φακίδας που είχατε ήδη, κλείστε ραντεβού με τον παθολόγο σας ή επισκεφθείτε ειδικό δερματολόγο.

Αρτηριακή πίεση και επίπεδα LDL χοληστερόλης

Ηλικία: 40-49 ετών

Τι περιλαμβάνει: Συνιστάται για όλους τους ενήλικες 40 ετών και άνω, να πραγματοποιούν έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής νόσου. Ωστόσο, ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας, μπορεί να σας δώσει συμβουλές με τις οποίες, εφόσον χρειάζεται, μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μετρώνται με μια απλή εξέταση αίματος και μπορούν να ρυθμιστούν, σε περίπτωση που χρειαστεί, με αλλαγές στη διατροφή, με τη διατήρηση υγιούς βάρους και με τακτική σωματική άσκηση.

Ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη & κολονοσκόπηση

Ηλικία: 50-59 ετών

Τι περιλαμβάνει: Δεν υπάρχει προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα «σημάδια» που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη προβλήματος. Τέτοια σημάδια είναι η ανάγκη για περισσότερες –και πιο επιτακτικές– επισκέψεις στην τουαλέτα απ’ ό,τι συνήθως και η παρουσία αίματος στα ούρα. Σε περίπτωση ανησυχίας, μπορείτε να ζητήσετε τη διενέργεια ανδρολογικού ελέγχου, στον οποίο ο γιατρός ελέγχει τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (γνωστού ως PSA) και, στη συνέχεια, διενεργεί υπερηχογράφημα προστάτη για να μπορέσει να σχηματίσει οποιαδήποτε διάγνωση.

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση για τον έλεγχο του παχέως εντέρου και  είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για ανίχνευση και αφαίρεση πολυπόδων. Είναι μία σημαντική εξέταση για τον έλεγχο του καρκίνου στο παχύ έντερο, ο οποίος αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο για άνδρες και γυναίκες και συστήνεται σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ηλικία: 60-69 ετών

Τι περιλαμβάνεται: Με υπερηχογράφημα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να εντοπιστεί τυχόν διόγκωση ή οίδημα στην αορτή, το κεντρικό αιμοφόρο αγγείο του σώματος, που θα μπορούσε να «σκάσει» και να προκαλέσει αιμορραγία ικανή να αποβεί θανατηφόρα. Τα ανευρύσματα είναι πιο κοινά στους άνδρες, γι’ αυτό και το σχετικό check up πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά στους άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Ηλικία: 70-79

Τι περιλαμβάνει: Η μέτρηση οστικής πυκνότητας συνιστάται σε άνδρες άνω των 70 ετών. Τα αποτελέσματά της μπορούν να δείξουν πόσο υγιή είναι τα οστά και να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα υγείας κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες θωρακίζετε τον οργανισμό και την υγεία σας απέναντι σε πιθανές περιπτώσεις ασθένειας. Ένα ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης, όπως το Life On της Generali, σας προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν ετήσιου προληπτικού ελέγχου αλλά και επιπλέον εξειδικευμένων προληπτικών ελέγχων, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Δείτε εδώ τις προληπτικές εξετάσεις & τους επιπλέον ελέγχους του Life On. Ακόμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις παροχές που ταιριάζουν σε εσάς μεταξύ της Πρόληψης, Γιατρών & Εξετάσεων, Νοσηλείας και Αποκατάστασης, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες που θα βρίσκονται δίπλα σας 24/7.