Πώς ωφελείται η υγεία από τα χόμπι & τη συμμετοχή σε ομάδες
LOVE U

Πώς ωφελείται η υγεία από τα χόμπι & τη συμμετοχή σε ομάδες

24.08.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας κοινωνικά όντα.

Η κοινωνική επαφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας και προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Η συμμετοχή σε μια ομάδα κοινού ενδιαφέροντος ή κοινότητα καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν και προσφέρει στα μέλη της το αίσθημα του σκοπού. Η συμμετοχή σε μία ομάδα ή κοινότητα οποιασδήποτε θεματολογίας, ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου ή να αποτελούμε μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου από τον εαυτό μας και προσφέρει τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις ιδέες και τις ικανότητές μας με άλλους. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην καθημερινότητα και την υγεία μας. 

Μια κοινότητα είναι με λίγα λόγια μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι αποφασίζουν να ενωθούν για διάφορους λόγους:

  • Τους ενώνει το γεγονός ότι ζουν στην ίδια γειτονιά ή ότι τα παιδιά τους φοιτούν στο ίδιο σχολείο.
  • Έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν το ίδιο ζήτημα ή τον ίδιο κοινωνικό σκοπό 
  • Έχουν κοινές πεποιθήσεις, ενδιαφέροντα και πόθους

Μπορείτε να βρείτε μια κοινότητα οπουδήποτε· σε θρησκευτικές οργανώσεις, σε αθλητικές λέσχες και ομάδες που ασχολούνται με διάφορα χόμπι, σε εθελοντικές ομάδες και σε συναντήσεις δικτύωσης.

Πώς μπορώ να γίνω μέλος σε μια κοινότητα;

Ενημερωθείτε για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή σας

Διαβάστε τοπικές εφημερίδες, αναζητήστε τοπικές ομάδες στο Facebook και επισκεφθείτε διαδικτυακά φόρουμ που αφορούν την περιοχή σας, για να ενημερωθείτε για εκδηλώσεις, μαθήματα και συναντήσεις που θα θέλατε ίσως να παρακολουθήσετε.

Μιλήστε με συμπολίτες σας

Γνωριστείτε με άλλα άτομα που ζουν στη γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή σας. Αναζητήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστά σας πρόσωπα με τα οποία έχετε χάσει την επαφή.

Πείτε «Ναι» στον εθελοντισμό

Αναζητήστε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή έναν φιλανθρωπικό σκοπό που χρειάζεται υποστήριξη και, αν έχετε κάποια εξειδίκευση, θα μπορούσατε να μοιραστείτε την εμπειρογνωμοσύνη σας με μια τοπική ομάδα που θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις γνώσεις σας. 

Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε

Δημιουργήστε τη δική σας κοινότητα στο διαδίκτυο ή στην περιοχή σας. Προσελκύστε και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, αναρτώντας μια ανακοίνωση σε μια καφετέρια της περιοχής σας, μοιράζοντας φυλλάδια ή ενημερώνοντας με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αρχίστε να διοργανώνετε εκδηλώσεις, στις οποίες θα μπορούν να συναντηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Γιατί να γίνετε μέλος μιας κοινότητας;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, δύο από τους κύριους λόγους της συμμετοχής σε μια κοινότητα είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς (47%) και η υποστήριξη της ψυχικής υγείας (39%). Εκτός από αυτά τα οφέλη για την υγεία, πολλά άτομα γίνονται μέλη μιας κοινότητας, για να λάβουν υποστήριξη με στόχο να αποκτήσουν μια νέα δεξιότητα, να ασχοληθούν με την επαγγελματική τους ανάπτυξη και να γνωρίσουν άλλα άτομα ίδιας νοοτροπίας. Το κίνητρο της προσφοράς είναι επίσης έντονο – 43% επιθυμούν να βοηθήσουν την τοπική οικονομία και 38% θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία του πληθυσμού της περιοχής τους.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικότερα τα οφέλη που έχει για την υγεία η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στο πλαίσιο μίας κοινότητας. 

1612862_GeneraliGlobalinfographicThehealthbenefitsofcommunity_042823 (1).png

Πηγές:

https://www.happiness.com/magazine/relationships/the-importance-of-community/ 

https://www.rd.com/article/what-is-community/ 

https://www.ibrt.gr

https://enallaktikidrasi.com/2022/06/poia-einai-ofeli-koinonikopoiisis-ygeia-mas/  

https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/monaxia-kai-apomonosi-stin-triti-hlikia-eimai-moni-niotho-oti-vriskomai-se-ena-erimo-nisi/

https://www.iefimerida.gr/news

https://healthylifefestival.com/giati-exoume-anagki-anikoume/

https://pelop.gr/giati-ta-chobi-einai-toso-simantika-gia-tin-psychiki-sou-ygeia/

https://www.healthweb.gr/nea-ygeias/psyxiki-ygeia/deksiotites-pos-to-na-mathete-kati-neo-ofelei-tin-psyxiki-sas-ygeia