Πώς να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας χωρίς άγχος και πίεση
LOVE U

Πώς να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας χωρίς άγχος και πίεση

19.10.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με τους τόσο γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, η διεκπεραίωση των υποχρεώσεών μας μοιάζει συχνά με αγώνα ταχύτητας. Οι ατελείωτες λίστες καθηκόντων παντός τύπου και οι πιεστικές προθεσμίες απομυζούν την ενέργειά μας. Βρισκόμαστε σε διαρκή βιασύνη, με αποτέλεσμα πιθανώς να μην δίνουμε τη δέουσα προσοχή στα καθήκοντά μας ή και στους γύρω μας. Υπάρχουν όμως μερικοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το άγχος και την πίεση και να τα προλάβουμε όλα. Δοκιμάστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε, για να μπορείτε να ζείτε καλύτερα, χωρίς να αφήνετε πίσω σας καμία εκκρεμότητα.

Καλλιεργείτε μια αίσθηση ηρεμίας

Τις περισσότερες φορές το χάος φέρνει ακόμη μεγαλύτερο χάος και αυτό δε βοηθά στο να είμαστε αποτελεσματικοί. Αντί να τρέχετε στο γραφείο με το που σηκώνεστε από το κρεβάτι ή να τρώτε το μεσημεριανό σας με το ένα χέρι και ταυτόχρονα να πληκτρολογείτε με το άλλο, δοκιμάστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά, για να ζείτε πραγματικά τις απλές στιγμές της καθημερινότητας. Απολαύστε κάθε μπουκιά, κάντε ένα διάλειμμα για καφέ και προσπαθήστε να συνδεθείτε με το περιβάλλον σας. Δεν χρειάζεται να είναι η οθόνη του κινητού σας το πρώτο πράγμα που θα δείτε με το που ανοίγετε τα μάτια σας. Μείνετε ξαπλωμένοι και αφιερώστε 10 λεπτά στις σκέψεις σας. Ξεκινήστε την ημέρα σας χαλαρά, απαλλαγμένοι από την αίσθηση της επιτακτικότητας.

Health

Αποφεύγετε τους ψηφιακούς περισπασμούς

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μπορούμε πλέον να εργαστούμε σχεδόν από οπουδήποτε. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους αμέτρητες ψηφιακές πλατφόρμες χάρη στις οποίες μπορούμε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε με συναδέλφους όπου και αν βρίσκονται. Παρόλο που αυτά τα εργαλεία μπορούν να μας βοηθούν στην εκτέλεση πολλών εργασιών ταυτόχρονα, οι ειδοποιήσεις από προγράμματα λογισμικού, όπως το Slack και το Skype, ενδέχεται μερικές φορές να αποσπούν την προσοχή μας. Ενισχύετε τη συγκέντρωσή σας βάζοντάς τα σε σίγαση για μία ώρα την ημέρα, για να μπορείτε να αφοσιώνεστε απόλυτα στην ολοκλήρωση της εργασίας που εκτελείτε. Να ειδοποιείτε τους συναδέλφους σας ότι δεν θα είστε διαθέσιμοι υποσχόμενοι ότι θα απαντήσετε στα μηνύματά τους, όταν θα είστε και πάλι συνδεδεμένοι. Αυτό θα σας βοηθά να διατηρείτε υψηλή παραγωγικότητα χωρίς πίεση και περισπασμούς.

Χωρίζετε κάθε εργασία σε μικρότερα, διαχειρίσιμα μέρη

Έχετε νιώσει ποτέ ότι εργάζεστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς όμως να φαίνεται ότι θα μπορέσετε πράγματι να τελειώσετε γρήγορα; Για να μπορέσετε πραγματικά να τονώσετε την παραγωγικότητά σας και να βγάζετε υποχρεώσεις από τη λίστα σας, χρειάζεστε ένα σχέδιο με λογική συνοχή. Ανεξάρτητα από το αν ασχολείστε με την ανακαίνιση του σπιτιού σας, αν ετοιμάζετε μια επαγγελματική παρουσίαση ή ένα προσωπικό έργο, αν βιάζεστε να ξεκινήσετε χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό είναι πιθανό στην πορεία να συναντήσετε δυσκολίες και καθυστερήσεις. Αφιερώστε χρόνο στον ακριβή προσδιορισμό των επιδιωκόμενων στόχων και των χρονικών περιθωρίων για την ολοκλήρωση κάθε βήματος. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία ολοκλήρωσης και να είστε ήσυχοι ότι δεν σας ξεφεύγει τίποτα χωρίς να νιώθετε πίεση και άγχος.

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας

Ή αλλιώς, να είστε ρεαλιστές! Σύμφωνα με έρευνα, τρεις στους πέντε ενήλικες δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν όλα τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα το άγχος τους να ξεφεύγει από τα όρια. Καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στη λίστα των καθηκόντων τους έχουν συμπεριλάβει περισσότερες από 120 εργασίες! Δεν είναι κακό να σημειώνετε τους στόχους σας. Η πορεία της υλοποίησής τους όμως θα είναι πιο διαχειρίσιμη, αν τους χωρίζετε σε καθημερινούς, εβδομαδιαίους και μηνιαίους στόχους. Τέλος, να αφιερώνετε σε κάθε εργασία τον χρόνο που της αναλογεί και όχι παραπάνω. Έτσι, θα μπορείτε να εντοπίζετε ποιες είναι οι σημαντικότερες, όχι περισσότερες από 3, και να τους δίνετε προτεραιότητα.