Πρώτη δουλειά: Τι πρέπει να προσέξετε σε μία σύμβαση εργασίας
LOVE U

Πρώτη δουλειά: Τι πρέπει να προσέξετε σε μία σύμβαση εργασίας

06.01.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Με την ολοκλήρωση των σπουδών, το πρώτο μέλημα ενός νέου είναι να βρει την πρώτη του εργασία στο αντικείμενό του. Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσετε άμεσα προϋπηρεσία, καλό είναι να έχετε υπόψιν και κάποια επιπλέον σημεία που μπορείτε να προσέξετε κατά την επιλογή της εταιρείας και τη σύναψη της πρώτης σας σύμβασης απασχόλησης. 

  

Κατανοήσετε τη σύμβαση εργασίας

Ίσως σας έχει προταθεί η δουλειά των ονείρων σας, αλλά πριν υπογράψετε είναι ώρα να διαβάσετε προσεκτικά τη σύμβαση, για να κατανοήσετε πλήρως τα δικαιώματα που διέπουν τη θέση εργασίας. Οι κύριες ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να θέσετε είναι οι εξής:

Πόσες μέρες άδειας δικαιούμαι ετησίως;

Αυτές συνήθως αυξάνονται σωρευτικά όσο εργάζεστε. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα δικαιούνται 22-26 ημέρες ετήσιας κανονικής άδειας για σκοπούς αναψυχής.

Τι συμβαίνει αν χρειαστεί να απουσιάσω από την εργασία;

Μάθετε πόσες ημέρες αναρρωτικής άδειας δικαιούστε και πώς τη ζητάτε σε περίπτωση που ασθενήσετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ρωτήστε για την άδεια για οικογενειακούς λόγους και για τη γονική άδεια. 

Ποιο είναι το διάστημα προειδοποίησης για αποχώρηση;

Ίσως να μη θέλετε να σκεφτείτε την αποχώρηση τόσο νωρίς, αλλά αξίζει να μάθετε περισσότερα, για να τα έχετε υπόψη αν μελλοντικά αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή.

Επιτρέπεται το ελαστικό ωράριο ή η εργασία από το σπίτι;

Αν κατανοήσετε τις σχετικές υποχρεώσεις εξαρχής, θα μπορέσετε να σκεφτείτε πώς θα είναι μια τυπική εργασιακή εβδομάδα σας. Μην παραλείψετε να συνυπολογίσετε τον χρόνο και τον τρόπο μετάβασης και επιστροφής, καθώς και τις προσωπικές σας ασχολίες και δραστηριότητες. 

Ασφαλιστικές καλύψεις

Μια δημοφιλής εργοδοτική παροχή είναι η ομαδική ασφάλιση ζωής & υγείας, είτε ασφάλιση για σοβαρές ασθένειες και απώλεια ζωής, είτε ολοκληρωμένη ασφάλιση ζωής και υγείας με καλύψεις για γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Κάθε ομαδικό πρόγραμμα είναι διαφορετικό γι’ αυτό ζητήστε από τον εργοδότη να σας παρέχει το έντυπο καλύψεων. 

Health

Παρόλο που οι εργοδοτικές συνταξιοδοτικές εισφορές προς το κράτος είναι υποχρεωτικές, αρκετοί εργοδότες επιλέγουν να συνάπτουν επιπλέον, ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα για τους εργαζομένους τους. Ρωτήστε για το πρόγραμμα που θα ενταχθείτε, το ποσοστό συμμετοχής του εργοδότη και τη δική σας εισφορά σε αυτό. Με αυτό μπορείτε να ενισχύσετε τη μελλοντική σας σύνταξη ή να δημιουργήσετε ένα σημαντικό κεφάλαιο κατά την έξοδό σας από την εταιρεία.  

Μπορείτε να μάθετε ποιες παροχές προσφέρει ένας πιθανός εργοδότης σας κοιτάζοντας την περιγραφή της θέσης εργασίας, μιλώντας με το τμήμα Aνθρώπινου Δυναμικού, εξερευνώντας την ιστοσελίδα της εταιρείας και διαβάζοντας τη σύμβαση εργασίας. 

Η σπουδαιότητα των εργοδοτικών παροχών

Οι εργοδοτικές παροχές χορηγούνται πλέον του μισθού και μπορεί να περιλαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη, συνταξιοδοτικές εισφορές, κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων, συνδρομή σε γυμναστήριο, προγράμματα ευεξίας, καθώς και οφέλη στον τόπο εργασίας, όπως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, επιδότηση γευμάτων και ροφημάτων ή ευέλικτο ωράριο.

Οι εργοδότες τις προσφέρουν για να προσελκύσουν εργαζομένους στην εταιρεία αλλά και να αυξήσουν τη διατηρησιμότητά τους. Σύμφωνα με έρευνες, οι σημερινοί νέοι που αναζητούν εργασία παρακινούνται από τις παροχές περισσότερο από ποτέ. Το 60% των ατόμων της γενιάς Ζ θα αποδεχόταν αρχικό μισθό μειωμένο κατά 10% με αντάλλαγμα καλύτερο πακέτο παροχών.

Ανεξάρτητα από το στάδιο της επαγγελματικής πορείας στο οποίο βρίσκεστε, μαθαίνοντας τα δικαιώματά σας και τις παροχές ενός πιθανού μελλοντικού εργοδότη σας, μπορείτε να αποφασίσετε πιο σοφά και να διαπραγματευτείτε το πακέτο το οποίο θα λάβετε.