Εναλλακτική επιλογή κατοικίδιου: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε
LOVE U

Ούτε σκύλο, ούτε γάτα! Εναλλακτική επιλογή κατοικιδίου

24.01.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι κλασικοί, γνωστοί κι αγαπημένοι, τριχωτοί φίλοι. Όμως, η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι μεγάλη δέσμευση. Χρειάζονται πολύ χώρο, χρόνο και φροντίδα. Λάβετε επίσης υπόψη ότι θα είστε υπεύθυνοι για αυτά έως και για τα επόμενα περίπου είκοσι χρόνια. Αφήστε που θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί!

Εάν ωστόσο είστε πράγματι αποφασισμένοι να προχωρήσετε στην απόκτηση κατοικίδιου, αλλά είτε δεν μπορείτε να αφιερώνετε ιδιαίτερο χρόνο στη φροντίδα του, είτε το σπίτι σας είναι μικρό, είτε δεν μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε μαζί τους καθημερινά μακρινές βόλτες, ευτυχώς, οι εναλλακτικές επιλογές, με βάση τα δεδομένα σας, είναι πάρα πολλές. Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε κάποιες επιλογές κατοικίδιων, αντί των κλασικών επιλογών, σε συνδυασμό με προτάσεις για κατοικίδια που ενδείκνυνται για παιδιά. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς και την οικογένειά σας, έχουμε συμπεριλάβει επίσης πληροφορίες για τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσής τους και τον βαθμό δυσκολίας όσον αφορά τη φροντίδα που απαιτούν. Το μόνο που μένει τώρα να σκεφτείτε είναι ένα όνομα!

 

Ψάρι

Pets_Fish (3).jpg

Ένα ενυδρείο γεμάτο πολύχρωμα ψάρια μπορεί να είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες προσθήκες στον χώρο σας. Ταυτόχρονα, προσφέρεται ως ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν τα παιδιά να είναι πιο υπεύθυνα. 

Ιδανικές συνθήκες: Τα ψάρια χρειάζονται ένα μεγάλο ενυδρείο με καπάκι, που θα τοποθετήσετε σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού. Για τη ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας θα χρειαστείτε έναν θερμαντήρα με θερμοστάτη, καθώς και ένα σύστημα φιλτραρίσματος και ειδικό φωτιστικό. Προσθέστε διακοσμητικά στοιχεία, βράχους και φυτά που θα χρησιμεύσουν ως κρυψώνες. Θα πρέπει να κάνετε μερική αλλαγή του νερού κάθε εβδομάδα και να καθαρίζετε πλήρως το ενυδρείο σας κάθε 2-4 εβδομάδες. 

Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός

Προσδόκιμο ζωής: 3-5 έτη για τα τροπικά ψάρια, έως 20 έτη για τα χρυσόψαρα!

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Επειδή τα είδη ψαριών είναι αμέτρητα και, κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν από είδος σε είδος, θα πρέπει να ελέγχετε τις ιδανικές συνθήκες ανάλογα με τα ψάρια που έχετε επιλέξει για το δικό σας ενυδρείο. 

 

Αρουραίοι

Pets_Rats (1).jpg

Αν και συνήθως αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα δεν έχουν καλή φήμη, πρέπει να ξέρετε ότι έχουν υψηλή νοημοσύνη, είναι πολύ φιλικά με τους ανθρώπους και τους αρέσει πολύ να παίζουν. Αντίθετα με τον μύθο που τα θέλει να είναι βρώμικα και να κουβαλούν αρρώστιες που μεταδίδονται στον άνθρωπο, οι οικόσιτοι αρουραίοι αφιερώνουν στην καθαριότητά τους τόσο χρόνο όσο και οι γάτες. Ως κατοικίδια, είναι εξίσου καθαρά με τη γάτα ή τον σκύλο και μη επιβλαβή για την υγειά μας.

Ιδανικές συνθήκες: Οι αρουραίοι χρειάζονται ένα μεγάλο μεταλλικό κλουβί με οριζόντια κάγκελα, ώστε να έχουν χώρο για σκαρφάλωμα και παιχνίδι. Στη διάρκεια της ημέρας, επειδή οι αρουραίοι είναι νυκτόβια ζώα και θα θέλουν να κοιμούνται, τοποθετήστε το κλουβί τους σε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού. Καθαρίστε ολόκληρο το κλουβί μία φορά την εβδομάδα και απομακρύνετε καθημερινά τις ακαθαρσίες τους. 

Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός έως μέτριος. 

Προσδόκιμο ζωής: 2-3 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Επειδή τα δόντια των αρουραίων μπορεί να μεγαλώσουν υπερβολικά, για να μην μεγαλώσουν ανεξέλεγκτα, δώστε τους να ροκανίζουν ξύλινα παιχνίδια. Καθώς τους αρέσει πολύ το παιχνίδι με τους ανθρώπους να θυμάστε ότι μπορούν να μάθουν ακόμη και να εκτελούν διάφορα κόλπα!

 

Χάμστερ και γερβίλοι

Pets_Hamsters (1).jpg

Τριχωτά και φιλικά, αυτά τα ζωάκια είναι πολλές φορές δημοφιλή στα μεγάλα παιδιά και είναι καλή επιλογή, εάν δεν έχετε πολύ χώρο. 

Ιδανικές συνθήκες: Τα χάμστερ και οι γερβίλοι χρειάζονται παρόμοιο περιβάλλον διαβίωσης με τους αρουραίους, δηλαδή ένα μεγάλο μεταλλικό κλουβί με πλαστικό δάπεδο, ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να κινούνται. Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε παιχνίδια και έναν τροχό άσκησης, για να διασκεδάζουν και να είναι υγιή. Πρέπει να απομακρύνετε καθημερινά τα υπολείμματα της τροφής και τις ακαθαρσίες τους και κάθε εβδομάδα να καθαρίζετε σχολαστικά ολόκληρο το κλουβί. 

Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός έως μέτριος

Προσδόκιμο ζωής: 3-5 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Αν και κάποια είδη χάμστερ είναι μοναχικά, στους γερβίλους συνήθως αρέσει η συντροφιά, οπότε καλό είναι να έχετε περισσότερους από έναν.

 

Κουνέλια 

Pets_Rabbits.jpg

Έξυπνα και χαδιάρικα, με διαφορετικές προσωπικότητες, τα κουνέλια θεωρούνται εδώ και καιρό η πλέον ιδανική εναλλακτική επιλογή αντί της γάτας και του σκύλου.  

Ιδανικές συνθήκες: Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, στα κουνέλια αρέσει περισσότερο να ζουν σε κλειστούς χώρους. Επιλέξτε ένα μεγάλο κλουβί ή ένα κλουβί για κουτάβια, ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να χοροπηδούν, ή αφήστε τα ακόμη και ελεύθερα σε ένα δωμάτιο που θα το έχετε ετοιμάσει προηγουμένως, ώστε να είναι ασφαλές για αυτά. Είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Δώστε τους κουτιά και παιχνίδια, για να παίξουν. 

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος 

Προσδόκιμο ζωής: 8-12 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Τα κουνέλια έχουν μεγάλη ανάγκη από συντροφιά, επομένως, εάν λείπετε συχνά από το σπίτι, αξίζει να αγοράσετε κι ένα δεύτερο για παρέα.

 

Κότες

Pets_Chickens.jpg

Αν και δεν θεωρούνται κατά παράδοση κατοικίδια, επειδή τηρούνται σε εξωτερικούς χώρους, οι κότες μπορούν να είναι μια αξιαγάπητη συντροφιά, εάν έχετε χώρο στην αυλή σας – για να μην αναφέρουμε τα πεντανόστιμα αυγά ελευθέρας βοσκής που θα σας προσφέρουν! 

Ιδανικές συνθήκες: Οι κότες χρειάζονται ένα μεγάλο κοτέτσι με πολλά επίπεδα, χώρο για να τρέχουν, να ασκούνται, να κοιμούνται και να κουρνιάζουν. Οι ακαθαρσίες πρέπει να απομακρύνονται καθημερινά, καθώς και τα αυγά. Θα πρέπει να καθαρίζετε τα σκεύη που χρησιμοποιείτε για την τροφή και το νερό τους σε εβδομαδιαία βάση και να ανανεώνετε το υπόστρωμα του κοτετσιού κάθε μήνα. 

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Προσδόκιμο ζωής: 5-8 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι κότες είναι φιλικά, κοινωνικά ζώα, επομένως φροντίστε να τους μιλάτε καθημερινά, να τις χαϊδεύετε, ακόμη και να τους παίζετε λίγη μουσική πού και πού! Συμβουλευτείτε τον Δήμο σας καθώς μπορεί να μην επιτρέπεται να διατηρείτε κότες στον αστικό ιστό.

 

Σαύρες 

Pets_Lizards (2).jpg

Από τα γκέκο μέχρι τους γενειοφόρους δράκους, οι σαύρες είναι δημοφιλή κατοικίδια για τους λάτρεις των ερπετών.

Ιδανικές συνθήκες: Οι σαύρες πρέπει να τηρούνται σε ένα κατάλληλου μεγέθους terrarium το οποίο θα διαθέτει φωτιστικό με υπεριώδες φως, επειδή είναι ψυχρόαιμα ζώα. Τα περισσότερα είδη είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με έντομα, επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα τις ταΐζετε γρύλους και σκουλήκια ή ακόμη και ποντίκια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Επειδή δεν πιάνονται όλα τα είδη με τα χέρια, βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να πιάσετε τη δική σας σαύρα. 

Βαθμός δυσκολίας: Μεσαίος έως υψηλός

Προσδόκιμο ζωής: 10-15 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Ο εξοπλισμός που προϋποθέτει η τήρηση μιας σαύρας ως κατοικίδιου για να είναι υγιής και χαρούμενη μπορεί να κοστίζει αρκετά, επομένως πριν αγοράσετε το κατοικίδιό σας, καλό είναι να κάνετε μερικούς υπολογισμούς.

Νυφίτσες

Pets_Ferrets (1).jpg

Χαριτωμένες, παιχνιδιάρες και διασκεδαστικές, οι νυφίτσες, αν και ασυνήθιστα, μπορούν να είναι σπουδαία κατοικίδια, αν μπορείτε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να παίζετε μαζί τους. 

Ιδανικές συνθήκες: Οι νυφίτσες χρειάζονται καθημερινά λίγες ώρες παιχνίδι με επίβλεψη, όταν όμως δεν είστε κοντά τους, για να τις επιτηρείτε, θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα μεγάλο κλουβί, επειδή μπορεί να κάνουν αρκετές ζημιές. Μπορείτε να τις βγάλετε έξω βόλτα, αλλά πάντα με λουράκι. 

Βαθμός δυσκολίας: Υψηλός

Προσδόκιμο ζωής: 5-10 έτη

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Οι νυφίτσες είναι πολύ κοινωνικά ζώα, επομένως καλό είναι να έχετε περισσότερες από μία για να έχουν συντροφιά. 

Το σπίτι μας είναι από τα σημαντικότερα περιουσιακά μας στοιχεία. Στεγάζει την οικογένειά μας, τα όνειρά μας και τις πιο σημαντικές μας στιγμές. Γι’ αυτό απαιτείται η φροντίδα και η προνοητικότητά μας, για να προστατέψουμε το χώρο μας από κάθε απρόοπτο. Η Generali έχει τη λύση, ανακαλύψτε την ασφάλεια σπιτιού που σας ταιριάζει.