Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
LOVE U

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

22.04.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οστεοαρθρίτιδα του ισχίου – Συμπτώματα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή εκφυλιστική νόσος που προκαλεί βλάβη στον χόνδρο και τους ιστούς των αρθρώσεων. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα 1,5 εκ. άτομα, ενώ η συχνότητα αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι, μετά τα 65 έτη, 7 στα 10 άτομα υποφέρουν από αυτήν την εκφυλιστική νόσο. Μαζί με τις αρθρώσεις των χεριών και των γονάτων, οι αρθρώσεις του ισχίου είναι από τις περιοχές που προσβάλλονται πιο συχνά.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί πόνο και ακαμψία που οδηγούν σε δυσφορία και απώλεια κινητικότητας. Επιπλέον, μπορεί να ευθύνεται για την κακή στάση του σώματος, που με τη σειρά της ενδέχεται να προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία). Στην οστεοαρθρίτιδα, οι εξάρσεις της φλεγμονής της άρθρωσης και ο οξύς πόνος εναλλάσσονται με τις χρόνιες φάσεις της νόσου που παρουσιάζουν πιο μέτρια συμπτώματα. 

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι ιάσιμη. Παρόλα αυτά, ο πόνος μπορεί να μειωθεί, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ασθενών και να προληφθεί η επιδείνωση της νόσου.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Health

Ποια είδη φυσικής δραστηριότητας ή κινήσεις συνιστώνται;

Η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ικανότητες των ασθενών. Στόχος δεν είναι οι υψηλές επιδόσεις, αλλά η εκτέλεση ασκήσεων μέτριας έντασης πολλές φορές την εβδομάδα. Συνήθως, προτείνονται το περπάτημα και το ποδήλατο για την ανακούφιση της δυσφορίας που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα και τη βελτίωση της ευλυγισίας της άρθρωσης του ισχίου.

Η κολύμβηση και οι αθλητικές δραστηριότητες του νερού (π.χ. ποδήλατο πισίνας και άλλες ασκήσεις που γίνονται μέσα στο νερό) ενδείκνυνται για την ανακούφιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας. Αντίστοιχα, προτείνεται η γιόγκα και το Tai-chi. Συμβουλευτείτε προηγουμένως έναν επαγγελματία υγείας για τις καλύτερες πρακτικές ή για τη συνταγογράφηση μπαστουνιού, που θα σας διευκολύνει στο περπάτημα.

Ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται για την ισχιαλγία;

Εάν υποφέρετε από ισχιαλγία, είναι σημαντικό να κάνετε τις ασκήσεις που ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας, για να ζητήσετε εξατομικευμένες συμβουλές. Μπορεί επίσης να σας προτείνουν ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν το ισχίο, τη βελτίωση της ευλυγισίας και τη μείωση του πόνου. Κάνοντας τακτικά αυτές τις ασκήσεις, θα νιώθετε καλύτερα και θα κινείστε πιο άνετα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έξαρση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου;

Ανάλογα με την κατάσταση των ασθενών, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδα με φυσικό τρόπο;

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με φυσικό τρόπο, μπορείτε να δοκιμάσετε μασάζ με αιθέρια έλαια, βελονισμό ή μουσικοθεραπεία. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα 

Η εύρεση της σωστής στάσης ύπνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Πιο συχνά συνιστάται η ύπτια θέση, επειδή το βάρος του σώματος κατανέμεται ομοιόμορφα, ανακουφίζοντας την πίεση στα ισχία. Όσοι προτιμούν να κοιμούνται γυρισμένοι στο πλάι, θα πρέπει να επιλέγουν την πλευρά που δεν τους προκαλεί πόνο και να τοποθετούν ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για την ευθυγράμμιση των ισχίων. Πολλοί ασθενείς νιώθουν πιο άνετα ξαπλωμένοι, όταν ο πόνος γίνεται πιο έντονος. Επιπλέον, η εναλλαγή στάσεων τακτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσφορίας που ενδεχομένως δημιουργεί η παρατεταμένη παραμονή στην ίδια στάση.

Διαβάστε επίσης:

1. 10 ιδέες για να κάνετε το σπίτι πιο ασφαλές για τους ηλικιωμένους

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίζουμε τους κινδύνους που καραδοκούν μέσα στο σπίτι των ηλικιωμένων. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το σπίτι σας, ώστε να είναι πιο ασφαλές για τα αγαπημένα σας ηλικιωμένα πρόσωπα.

2. Απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους: πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;

Πολλοί ηλικιωμένοι παρουσιάζουν απώλεια μνήμης. Πρόκειται για ένα συχνό, και πολλές φορές, ακίνδυνο σύμπτωμα. Μπορεί όμως να είναι επίσης ένδειξη πιο σοβαρού παθολογικού προβλήματος. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την ηλικία των 65 ετών, ή ακόμη και νωρίτερα. Ανακαλύψτε μερικές γενικές συμβουλές για τη φροντίδα και την ασφάλεια ατόμων με Αλτσχάιμερ ή άνοια.

3. Η σημασία των τακτικών check-up

Ακόμη κι αν νιώθετε και πιστεύετε ότι η υγεία σας είναι άριστη, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την πρόληψη και τη διάγνωση ασθενειών, αλλά και για καλύτερη υγεία. Μάθετε περισσότερα για τα σημαντικά check-up για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

4. Βοήθεια στο σπίτι

Η υπηρεσία απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες και επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλλει στην αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσω της παροχής οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας. Μάθετε περισσότερα

5. Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά: προσοχή, κίνδυνος!

Τα οπιοειδή(ή οπιούχα) αναλγητικά είναι χρήσιμα, αλλά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εθιστικά, εάν λαμβάνονται χωρίς ιατρική επίβλεψη. Όταν χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα σοβαρές παρενέργειες. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αγορά νέων συνθετικών οπιοειδών στο διαδίκτυο είναι εύκολη. Επομένως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Μάθετε περισσότερα