Όρεξη για τρέξιμο: Πώς να τη διατηρήσετε ζωντανή | Generali
LOVE U

Όρεξη για τρέξιμο: Πώς να τη διατηρήσετε ζωντανή

05.10.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Μόλις έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε τον αγώνα δρόμου, για τον οποίο προπονούσασταν εβδομάδες ολόκληρες. Συγχαρητήρια! Αλλά τώρα που επιτεύχθηκε ο στόχος σας, τι θα μπορούσε να σας δώσει ώθηση για να συνεχίσετε να προπονήστε; Η ειδικευμένη προπονήτρια τρεξίματος και έμπειρη δρομέας αντοχής Hannah Rayner σας δίνει μερικές ιδέες για το πώς να μην χάσετε το ενδιαφέρον σας για το τρέξιμο μετά από έναν αγώνα.

«Είναι φυσιολογικό να νιώθετε “πεσμένοι” ψυχολογικά τις επόμενες ημέρες μετά τον αγώνα, ειδικά αν όλο το προηγούμενο διάστημα η προετοιμασία ήταν το μόνο που σας απασχολούσε», αναφέρει. «Αν κάνατε σκληρή προπόνηση, το σώμα και ο νους σας χρειάζονται να ξεκουραστούν, πριν αποφασίσετε ποιες θα είναι επόμενες κινήσεις σας. Ένα διάλειμμα από το τρέξιμο για δυο έως έξι εβδομάδες (ανάλογα με την απόσταση στην οποία αγωνιστήκατε), θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε πλήρως. Στο διάστημα αυτό μπορείτε να ασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, την ποδηλασία ή την κολύμβηση. Αξιοποιήστε αυτή την τόσο απαραίτητη περίοδο ανάπαυσης μετά το τέλος του αγώνα, για να αποφασίσετε τον επόμενο στόχο σας στο τρέξιμο».

Αφού κάνετε λοιπόν το διάλειμμά σας, ας δούμε τι ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το πάθος για το τρέξιμο ζωντανό.

1. Αξιολογήστε την εμπειρία σας

Σκεφτείτε τι σας άρεσε και τι σας δυσκόλεψε, για να μπορέσετε να αποφασίσετε ποια θα είναι η επόμενη πρόκληση που θα θέσετε στον εαυτό σας ως δρομέα. Για παράδειγμα, αν πραγματικά απολαύσατε τη συμμετοχή σας στον αγώνα, εγγραφείτε ξανά σε έναν νέο αγώνα ίδιας απόστασης. Εναλλακτικά, για τους πιο θαρραλέους, θα μπορούσατε ίσως να τολμήσετε τη μετάβαση από τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων στα 10 χιλιόμετρα ή σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση. Θυμηθείτε, όμως, ότι η πρόοδος δεν έχει να κάνει πάντα με αύξηση της απόστασης.  

2. Μπείτε σε μια ομάδα…ή βρείτε μια καλή παρέα

Αν παλιότερα τρέχατε κυρίως μόνοι σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε σε έναν τοπικό σύλλογο τρεξίματος ή σε μια αντίστοιχη ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να παρακινηθείτε από τους άλλους και να απολαμβάνετε τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Αν δεν προτιμάτε τις μεγάλες ομάδες, βρείτε έναν φίλο ή μια φίλη και κανονίστε να τρέχετε μαζί μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Έχετε λιγότερες πιθανότητες να «κάνετε κοπάνα» από το τρέξιμο, αν ξέρετε ότι κάποιοι βασίζονται σε εσάς.  

3. Ανακαλύψτε νέες διαδρομές

Βρείτε νέα μέρη για την προπόνησή σας. Δημοφιλείς εφαρμογές για το τρέξιμο, όπως η MapMyRun και η Strava, που χρησιμοποιούνται συνήθως από ποδηλάτες και δρομείς, μπορούν να σας προτείνουν νέες διαδρομές για να εξερευνήσετε.

4. Θέστε έναν νέο στόχο

Βρείτε έναν άλλο αγώνα που σας ελκύει για διαφορετικούς λόγους. Θα μπορούσατε ίσως να επιλέξετε διαφορετική απόσταση ή άλλο έδαφος. Αν ο τελευταίος αγώνας σας ήταν σε άσφαλτο, την επόμενη φορά δοκιμάστε κάτι πιο δύσβατο ή το αντίστροφο. Εφαρμογές τρεξίματος, όπως η Strava, δεν καταγράφουν μόνο τις προπονήσεις σας, αλλά επιπλέον σας παροτρύνουν να λάβετε μέρος σε διάφορες διασκεδαστικές προκλήσεις, να θέσετε μηνιαίους στόχους απόστασης ή για τους πιο ανταγωνιστικούς, να έχετε την ευκαιρία να αναδειχθείτε ως οι ταχύτεροι σε ένα τμήμα μιας διαδρομής τρεξίματος στην περιοχή σας. 

Health

5. Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Σας αξίζει να ανταμειφθείτε για την ολοκλήρωση του τελευταίου αγώνα σας. Μπορείτε για παράδειγμα να επενδύσετε σε νέο εξοπλισμό. Ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια ή ακόμη και κάλτσες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο, ώστε να θέλετε να τα δοκιμάσετε.   

6. Βρείτε τρόπους να το διασκεδάζετε

Θυμηθείτε ότι το τρέξιμο είναι μια ιδανική ευκαιρία για ακρόαση. Φτιάξτε μια καινούρια playlist ή κατεβάστε εκπομπές podcast ή ηχογραφημένα βιβλία που θα σας παροτρύνουν να βγείτε έξω και να αρχίσετε να αφήνετε πίσω σας χιλιόμετρα.  

7. Βγείτε εκτός συνόρων

Συνδυάστε τον επόμενο αγώνα σας με ένα διάλειμμα, εφόσον η τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία COVID-19 επιτρέπει τα ταξίδια, και αναζητήστε αγώνες ανά την Ευρώπη – ή ακόμη παραπέρα – όπως τον Μαραθώνιο του Μιλάνου, τον Μαραθώνιο του Μονάχου ή τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. 

8. Βελτιώστε τις αδυναμίες σας

Αξιοποιήστε την περίοδο μετά από έναν αγώνα, για να βελτιώσετε το τρέξιμό σας. Για παράδειγμα, για να αυξήσετε την ταχύτητά σας, θέστε στον εαυτό σας μερικές απλές προκλήσεις στο πλαίσιο των τακτικών προπονήσεών σας, εντείνοντας π.χ. κάθε τόσο τον ρυθμό στη μικρή απόσταση που μεσολαβεί μεταξύ δύο στύλων φωτισμού.

9. Κάντε το τρέξιμο συνήθεια

Ξεκινήστε διανύοντας μια συγκεκριμένη απόσταση καθημερινά, χωρίς να χάνετε ούτε ημέρα, ό,τι και αν συμβαίνει. Φροντίστε να τρέχετε για τουλάχιστον 30 λεπτά ή να διανύετε τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα, ανάλογα με ό,τι βολεύει περισσότερο. 

10. Εμπλουτίστε την προπόνησή σας

Το τρέξιμο δεν χρειάζεται να είναι η μοναδική σας δραστηριότητα. Θα μπορούσατε να προσθέσετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα μια εναλλαγή δραστηριοτήτων, όπως ποδηλασία ή κολύμβηση. Μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού σας με βάρη και Pilates, που είναι ιδανικές για τη βελτίωση της σταθερότητάς σας κατά το τρέξιμο.