Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά μέσα από την αποτυχία
LOVE U

Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά μέσα από την αποτυχία

27.04.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Μια αποτυχία, τη στιγμή που συμβαίνει, μπορεί να μας συγκλονίσει και να μας αποκαρδιώσει. Δεν χρειάζεται αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να διαιωνίζονται. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε τη στιγμή εκείνη, αλλά ο δρόμος της επιτυχίας περνά μέσα από την αποτυχία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που αρνούνται να επενδύσουν σε εταιρείες αν οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν αποτύχει τουλάχιστον δύο φορές, ενώ ακόμη και δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες αποτυχίες. Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι έμαθαν από τα λάθη τους. Δεν πτοήθηκαν. Τίναξαν από πάνω τους τη σκόνη της αποτυχίας και έκαναν μια νέα αρχή. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την αποτυχία και να την μετατρέψετε σε επιτυχία.

Αποδεχθείτε την αποτυχία

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιτυχία είναι ο φόβος της αποτυχίας. Είναι ένας φόβος που μπορεί να σας παραλύει σε τέτοιο βαθμό που σας εμποδίζει να αξιοποιήσετε τις δυνατότητές σας και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας. Πώς θα τον ξεπεράσετε; Αντί να προσπαθείτε να μην αποτύχετε, προσπαθήστε να εστιάσετε στους στόχους σας και στα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε. Ο Τόμας Έντισον απέτυχε 1.000 φορές μέχρι να καταφέρει να εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε κάθε φορά που αποτύγχανε, η απάντηση που έδωσε ήταν αποστομωτική, «δεν απέτυχα 1.000 φορές, ο ηλεκτρικός λαμπτήρας ήταν μια εφεύρεση που χρειάστηκε 1.000 βήματα για να ολοκληρωθεί». Αντίστοιχα, το πρώτο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ απορρίφθηκε από 12 εκδότες πριν τελικά γίνει δεκτό. Να θυμάστε ότι η αποτυχία δεν είναι εχθρός της επιτυχίας!

Αναπτύξτε τις αντοχές σας

Ο Τσώρτσιλ κάποτε είπε ότι «η επιτυχία σκοντάφτει από τη μία αποτυχία στην άλλη με τον ίδιο αμείωτο ενθουσιασμό». Ο δρ Ράφαελ Ρόουζ, κλινικός ψυχολόγος και υποδιευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα του Άγχους και της Κατάθλιψης στο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε έρευνά του για τη NASA ανακάλυψε ότι η αντοχή διαμορφώνεται και ενισχύεται μέσα από την προσπάθεια να ξεπεράσουμε την αποτυχία. Η αμερικανίδα ψυχολόγος Άντζελα Ντάκγουορθ, η οποία μελετά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία, αναφέρει ότι ούτε ο δείκτης νοημοσύνης ούτε το ταλέντο οδηγούν στην επιτυχία. Αν αναπτύξετε την αντοχή σας, θα διαμορφώσετε παράλληλα την προσαρμοστικότητα, τη δύναμη και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για να ανακάμψετε από τις δυσκολίες.

Μη βρίσκετε δικαιολογίες

Η αποτυχία είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι τους συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές αποδίδουμε την ευθύνη για τα δικά μας σφάλματα σε εξωτερικούς παράγοντες. Φταίει η έλλειψη τύχης ή η κακή χρονική συγκυρία; Αντί να βρίσκετε δικαιολογίες, αποδεχθείτε τα λάθη σας. Μην αυτοτιμωρείστε. Με το χέρι στην καρδιά παραδεχθείτε τι πραγματικά έφταιξε. Με αυτόν τον τρόπο, οι αποτυχίες σας θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, την ακεραιότητα και την ικανότητά σας να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας. Όλοι κάνουμε λάθη και σίγουρα θα κάνουμε ακόμη περισσότερα αλλά ας μην τα αφήνουμε αναξιοποίητα. Τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από κάθε λάθος είναι πολύτιμα. Όποιος υπερηφανεύεται ότι δεν κάνει λάθη, μόλις έκανε ένα.

Κάθε λάθος σας κάνει σοφότερους

Το κλειδί για να μετατρέψετε την αποτυχία σε επιτυχία είναι να χρησιμοποιείτε τα λάθη σας ως ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Η αποτυχία σάς προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούριο. Για να ξεπεράσετε την αποτυχία, προσπαθήστε να κατανοήσετε τα λάθη σας, γιατί συνέβησαν και πώς μπορείτε να αποτρέψετε την επανάληψή τους. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ακούν προσεκτικά τους άλλους, κάνουν ερωτήσεις και σκέφτονται θετικά. Αντίθετα, οι αποτυχημένοι άνθρωποι στρουθοκαμηλίζουν και βάζουν άλλους να διορθώνουν τα δικά τους λάθη αντί να το κάνουν οι ίδιοι. Ο μόνος τρόπος για να πετύχετε είναι να διορθώσετε εσείς οι ίδιοι τα λάθη σας.

Τέλος, θυμηθείτε ότι η αποτυχία δεν είναι κάτι που μπορούμε να το προβλέψουμε. Η πορεία ως το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σας οδηγήσει σε μονοπάτια που διαφορετικά δεν θα είχατε ακολουθήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι αποτυχίες μπορεί να φέρουν στον δρόμο σας ευκαιρίες που σε άλλη περίπτωση ίσως και να μην είχαν παρουσιαστεί. Επομένως, μην υποτιμάτε τις πόρτες που μπορεί να σας ανοίξει η αποτυχία.