Generali

Καθιστική ζωή: Πως επηρεάζει την υγεία μας

Το ανθρώπινο σώμα είναι πλασμένο για κίνηση. Κάθε μυς επιτελεί μια λειτουργία που μας επιτρέπει να κινούμαστε. Ωστόσο, η ανθρωπότητα έχει αντικαταστήσει πολλές σωματικές δραστηριότητες με πνευματικές και παρότι αυτό μας επέτρεψε να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, δυστυχώς έκανε τη ζωή των ανθρώπων ιδιαίτερα καθιστική. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία απορρέουν από αυτήν, όπως παχυσαρκία, διαβήτης, υψηλή πίεση και καρδιοπάθεια. Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ κοινά και στην Ελλάδα, και μάλιστα κατατάσσονται στις κορυφαίες αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε με ποιον τρόπο επηρεάζει το σώμα μας η καθιστική ζωή καθώς και πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτές τις επιβλαβείς για τον οργανισμό μας συνήθειες. 

Πώς ορίζεται ο καθιστικός τρόπος ζωής;

Καθιστικός είναι ο τρόπος ζωής από τον οποίο απουσιάζουν η κίνηση και η σωματική δραστηριότητα που είναι αναγκαίες για να είμαστε γεροί και υγιείς. Όσες δραστηριότητες εκτελούνται ενώ είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι είναι καθιστικές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αν αφιερώνουμε λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα σε κάποιου τύπου άσκηση, τότε ζούμε μια καθιστική ζωή. Ο ΠΟΥ θεωρεί αυτόν τον τρόπο ζωής ως ένα από τα σπουδαιότερα παγκόσμια προβλήματα υγείας και εκτιμά ότι τουλάχιστον 60% του πληθυσμού της Γης δεν ασκείται όσο χρειάζεται για να έχει καλή υγεία. Μάλιστα, στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 95%.

Άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μειώνει την ικανότητά μας να απαλλαγούμε από αυτόν καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου το άτομο έχει ολοένα μικρότερο κίνητρο να εγκαταλείψει αυτές του τις συνήθειες, και τελικά παραμένει αδρανές.

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής για την υγεία

Οι συνέπειες της καθιστικής ζωής συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων προβλημάτων υγείας, όπως:

Όλα αυτά τα προβλήματα απορρέουν ή επιδεινώνονται από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες του καθιστικού τρόπου ζωής υιοθτεώντας ορισμένες πιο υγιεινές συνήθειες.

 

Συμβουλές καταπολέμησης του καθιστικού τρόπου ζωής

Η επίτευξη των ημερήσιων στόχων κίνησης και άθλησης είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να τους πετύχουμε σχεδόν χωρίς καλά – καλά να το αντιληφθούμε. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να κάνετε τα εξής:

Συνοψίζοντας, για να απαλλαγείτε από την καθιστική ζωή, πρέπει να θέσετε ως εβδομαδιαίο στόχο τουλάχιστον τα 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (π.χ. ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές) ή τα 75 λεπτά άσκησης μεγαλύτερη έντασης (π.χ. κάνοντας τζόκινγκ ή άλλη αερόβια άσκηση), σύμφωνα με όσα συστήνει ο ΠΟΥ.

Ασφαλιστικό Tip: Μεριμνήστε για την υγεία και την ευεξία σας και προλάβετε την εμφάνιση προβλημάτων σε κάθε ηλικία. Γνωρίστε το Οικοσύστημα Υγείας Life On και απολαύστε την άρτια φροντίδα που αξίζει σε εσάς και την οικογένειά σας.

Exit mobile version