Ηλικιωμένοι & κορονοϊός: Πώς να συναναστραφείτε χωρίς φόβο
LOVE U

Ηλικιωμένοι & κορονοϊός: Πώς να συναναστραφείτε χωρίς φόβο

14.04.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σύμφωνα με στοιχεία από όλο τον κόσμο, οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες για επιπλοκές εάν νοσήσουν από τον Covid-19, ιδίως σε ηλικίες άνω των 85 ετών. Για να κρατήσουμε λοιπόν τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους συγγενείς ασφαλείς, αποφεύγουμε εδώ και πολλούς μήνες τις συναντήσεις και τη στενή επαφή μαζί τους.

Ωστόσο, όσο αυξάνεται η υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα μίας νέας κανονικότητας, ίσως σύντομα να μπορέσετε επιτέλους να δείτε από κοντά τους ηλικιωμένους συγγενείς σας.

Επειδή, όμως, ο ιός κυκλοφορεί ακόμη, είναι απαραίτητο να λάβετε προφυλάξεις ώστε να παραμείνετε όλοι ασφαλείς και υγιείς. Τέτοιες προφυλάξεις περιλαμβάνουν μέτρα όπως την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την προτίμηση δραστηριοτήτων εξωτερικού χώρου. Ακολουθώντας τις συμβουλές του ΠΟΥ, του CDC και άλλων διεθνών οργανισμών υγείας εξετάζουμε τρεις επιστημονικά ενδεδειγμένους τρόπους έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε ασφαλή παρέα στα αγαπημένα σας πρόσωπα μεγάλης ηλικίας.

Τα βασικά που πρέπει να θυμάστε

  • Πριν κάνετε σχέδια, ελέγξτε τους νεότερους κανονισμούς για την περιοχή σας, τις οδηγίες και τις συστάσεις για τις κοινωνικές συναναστροφές.
  • Ακόμη και αν επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο, προτιμήστε τις εξωτερικές δραστηριότητες για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε ή να μεταδώσετε τον Covid-19.
  • Να συναντιέστε μόνο δύο άτομα τη φορά ή σε μικρές ομάδες. Αφήστε τις μεγάλες οικογενειακές συναθροίσεις για τις βιντεοκλήσεις, όπου όλοι βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα του ιού, ακυρώστε τα σχέδιά σας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν επισκεφθείτε έναν ηλικιωμένο. Έτσι θα έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για να εκδηλωθούν τυχόν συμπτώματα.
  • Όσο και αν το επιθυμείτε μετά τον πολύμηνο αποχωρισμό, πολλοί ειδικοί συνιστούν να μη φιλάτε ούτε να αγκαλιάζετε ηλικιωμένους συγγενείς, για να κρατήσετε τον ιό μακριά.

Απολαύστε έναν περίπατο με αποστάσεις ασφαλείας

Υπάρχει λόγος που οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επέτρεπαν τους περιπάτους ακόμη και στη διάρκεια των πιο σκληρών γενικών περιορισμών. Αν τηρείται η σωστή απόσταση, ένας περίπατος είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους κοινωνικής συναναστροφής και τόνωσης της υγείας των ηλικιωμένων και όχι μόνο. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να προτείνουν να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να συναντήσετε τους δικούς σας ανθρώπους κοντά στο σπίτι τους.

Όταν κυκλοφορείτε έξω να φοράτε πάντα μάσκα μίας ή πολλαπλών χρήσεων, αρκεί να είναι κατάλληλου τύπου και να εξακολουθείτε να τηρείτε απόσταση 1-2 μέτρων από τους γύρω σας. Αν, πάλι, δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε από τέτοια απόσταση ή αν ο συγγενής σας έχει βαρηκοΐα, είναι προτιμότερο να του αγοράσετε ένα καλύτερο βοήθημα ακοής παρά να φωνάζετε: σύμφωνα με μελέτες, αν φωνάζουμε αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Δείτε ταινίες στο σπίτι σας

Έχει πολύ κρύο για να κάνετε κάτι εκτός σπιτιού; Αν στην περιοχή σας επιτρέπεται η συνάθροιση σε εσωτερικό χώρο, η δημιουργία ενός απλού οικιακού κινηματογράφου ίσως είναι ένας ωραίος τρόπος για να φτιάξετε τη διάθεση του ηλικιωμένου συγγενή σας. Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση μάσκας στο σπίτι μπορεί να μειώσει τη μετάδοση έως 79%. Επομένως, κρατήστε τη μάσκα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της συναναστροφής και αφήστε απόσταση 2 μέτρων ανάμεσα στις καρέκλες για να έχετε τη μέγιστη προστασία.

Αν θέλετε να απολαύσετε την ταινία σας τρώγοντας κάτι, φροντίστε να έχει ο καθένας το δικό του σνακ και τα δικά του σκεύη –κατά προτίμηση μίας χρήσης, ώστε να μην αγγίξετε σκεύη άλλων. Τέλος, καλό είναι να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά για να ανανεώνεται ο αέρας και μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε τακτικά τα χέρια σας.

Ασφαλιστικό Tip: Είναι σημαντικό να νιώθετε πάντα ασφάλεια για την οικογένειά σας. Εξασφαλίστε ολοκληρωμένη κάλυψη επιλέγοντας ένα Πρόγραμμα Υγείας με την ασφάλεια που παρέχει η Generali.