Η αξία της σωστής προθέρμανσης! | Generali
LOVE U

Η αξία της σωστής προθέρμανσης!

10.02.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός στην Ελλάδα κερδίζει σταθερά έδαφος. Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα, το «δρομικό κίνημα» αποκτά σταθερά όλο και περισσότερους θαυμαστές. Τα Pilates και τα cross fit studios αλλά και το personal training κατακτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος και παρά την προσωρινή αναστολή τους λόγω της πανδημίας, τα πάρκα είναι γεμάτα από ανθρώπους που γυμνάζονται ενώ υπάρχει και μια γενικευμένη συζήτηση για τον αθλητισμό και το ευ ζην. 

Είτε είστε ενθουσιώδεις δρομείς μεγάλων αποστάσεων είτε εκκολαπτόμενοι αρσιβαρίστες, ή εάν απλά αγαπάτε τη γυμναστική, το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή προθέρμανση, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σωστά στην προπόνησή σας. Δοκιμάστε αυτό το εύκολο πρόγραμμα προθέρμανσης διάρκειας 5-10 λεπτών, ώστε να γυμναστείστε σωστά και να μην χρειαστεί μετά να υποφέρετε από επώδυνους τραυματισμούς. Ξεκινάμε;

Generali Exercise Infographic Greek.jpg

Ήπια Αεροβική Άσκηση

Τι: Ξεκινήστε την προπόνησή σας με μερικές ήπιες αεροβικές ασκήσεις γυμναστικής για 2-3 λεπτά

Πώς: Ανάλογα με τον χώρο στον οποίο γυμνάζεστε, θα μπορούσατε να κάνετε λίγο τρέξιμο με γόνατα ψηλά, να προσθέσετε γρήγορα πλάγια βήματα και να τελειώσετε με 30 δευτερόλεπτα σχοινάκι γυμναστικής.

Γιατί: Αυτές οι ήπιες, αλλά δυναμικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να ζεστάνετε τους μύες, να ξεκλειδώσετε τις αρθρώσεις και να χαλαρώσετε το σώμα σας, ενώ παράλληλα αυξάνετε τους παλμούς σας και προετοιμάζεστε για την προπόνηση που θα ακολουθήσει.

Βάρη

Τι: Σκοπεύετε να ασχοληθείτε με την άρση βαρών ή την προπόνηση με βάρη; Προσθέστε στο ζέσταμά σας μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης διάρκειας 2-3 λεπτών

Πώς: Προετοιμάστε το σώμα σας για τις υψηλές απαιτήσεις της άρσης βαρών με μια σειρά από καθίσματα, κάμψεις και αναπηδήσεις, καθώς και ασκήσεις για τις περιοχές του σώματος στις οποίες θέλετε να επικεντρωθείτε (όπως άρσεις μπάρας, εάν θέλετε να δυναμώσετε την πλάτη σας).

Γιατί: Κάνοντας αυτές τις προασκήσεις με βαράκια γυμναστικής, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η στάση σας είναι σωστή, ενώ ταυτόχρονα ζεσταίνετε τους μύες που θέλετε να δουλέψετε, πριν ξεκινήσετε με μεγαλύτερα βάρη.

Stretching/  Διατάσεις

Τι: Ολοκληρώστε την προπόνησή σας με μια σειρά γρήγορων δυναμικών διατάσεων

Πώς: Δοκιμάστε μια σειρά ασκήσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν περιστροφές του κορμού, διατάσεις ισχίων, περιστροφές του κεφαλιού και των χεριών, πριν προχωρήσετε σε stretching σε ολόκληρο το σώμα

Γιατί: Μόλις το σώμα σας ζεσταθεί και οι μύες σας χαλαρώσουν, οι διατάσεις θα αυξήσουν την ευλυγισία και το εύρος των κινήσεών σας, βοηθώντας ταυτόχρονα στην πρόληψη μυϊκών τραυματισμών.

Πάνω από όλα, η σωστή ενυδάτωση

Για να έχετε κορυφαίες επιδόσεις, είναι σημαντικό να μεριμνάτε για την ενυδάτωσή σας κατά την άσκηση. Προσπαθήστε να πίνετε νερό περίπου 300-500ml έως δύο ώρες πριν από την προπόνησή σας, και στη συνέχεια 250 ml 20 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε νερό τακτικά, τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο και μετά το τέλος της.

Τώρα, είστε έτοιμοι να γυμναστείτε! Μην ξεχνάτε τη χαλάρωση στο τέλος της προπόνησης, με μερικές επιπλέον διατάσεις για διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Ασφαλιστικό Tip: Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η άσκηση, και τώρα ξέρουμε και την αξία της σωστής προθέρμανσης! Ακολουθείστε τις οδηγίες που παρατίθενται και μεριμνήστε συνολικά για την υγεία σας με τα Προγράμματα Υγείας της Generali!