Επένδυση χρημάτων για νέους συνταξιούχους | Generali
LOVE U

Επένδυση χρημάτων για νέους συνταξιούχους

05.05.2022 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Μετά από δεκαετίες στον εργασιακό στίβο, επιτέλους συνταξιοδοτηθήκατε!

Ξαφνικά βρίσκεστε να έχετε απεριόριστο ελεύθερο χρόνο, κάτι που πιθανότατα σας συναρπάζει. Ταυτόχρονα προκύπτει και η ανάγκη να εξερευνήσετε το πολυποίκιλο και σύνθετο πεδίο επιλογών για την αξιοποίηση των χρημάτων που καταφέρατε να αποταμιεύσετε με τόσο κόπο. Ως νέοι συνταξιούχοι τώρα είναι ίσως η ιδανική στιγμή να σκεφτείτε την επένδυση των χρημάτων σας, ώστε να κάνετε πραγματικότητα ό,τι ονειρευόσασταν τα προηγούμενα χρόνια για αυτό το νέο «κεφάλαιο» της ζωής σας.

Για κάθε αρχάριο, ο κόσμος των επενδύσεων μπορεί να φαίνεται επισφαλής και πολύπλοκος. Αλλά μόλις κατανοήσετε τις βασικές έννοιες, θα ανακαλύψετε πολλές σπουδαίες ευκαιρίες. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τα πρώτα σας επενδυτικά βήματα, δημιουργήσαμε έναν οδηγό για τις τέσσερις δημοφιλέστερες επενδυτικές επιλογές για νέους συνταξιούχους.

Πρόσοδος ετήσια ή μηνιαία (Annuity), για εγγυημένες αποδόσεις

Τι είναι: Ο όρος “πρόσοδος” αναφέρεται σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που εκδίδεται και διανέμεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σκοπό την πληρωμή επενδυμένων κεφαλαίων σε μια σταθερή ροή εισοδήματος στο μέλλον. Οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν ή αγοράζουν προσόδους με μηνιαία ασφάλιστρα ή εφάπαξ πληρωμές. Το ίδρυμα εκμετάλλευσης εκδίδει μια ροή πληρωμών για μια καθορισμένη χρονική περίοδο ή για το υπόλοιπο της ζωής του ασφαλισμένου. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για συνταξιοδοτικούς σκοπούς και βοηθούν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο άμεσης χρήσης της αποταμίευσής τους.

Κίνδυνος: Σχεδόν κανένας, εάν το προϊόν αφορά εγγυημένες αποδόσεις. Εναλλακτικά, διατρέχεται ο κίνδυνος απώλειας επενδύσεων ανάλογα με τις αποδόσεις.

Πλεονεκτήματα: Ουσιαστικά πρόκειται για ενός είδους ιδιωτικής σύνταξης. Σας παρέχει οικονομική ασφάλεια και ενισχύει την κρατική συνταξη που λαμβάνετε, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά σας.

Savings

Εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (REIT), για μεγαλύτερες αποδόσεις

Τι περιλαμβάνουν: Εσείς επενδύετε σε μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα. Η εταιρεία αυτή με τη σειρά της επενδύει σε ακίνητα ή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είναι εξασφαλισμένα έχοντας ενέχυρο το ίδιο το ακίνητο για το οποίο προορίζονται. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να εισπράξετε 90% των κερδών, τα οποία καταβάλλονται ως μερίσματα.

Κίνδυνος: Σε αντίθεση με τα annuities το εισόδημά σας εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς. Μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο επιλέγοντας μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία παρουσιάζει διαφοροποίηση ως προς την τοποθεσία και τον τύπο των ακινήτων.

Πλεονεκτήματα: Οι επενδύσεις σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα σας προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα από ό,τι τα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένων αποδόσεων, επομένως αξίζει να εξετάσετε αυτή τη επιλογή με ένα μικρό κεφάλαιο, αναλαμβάνοντας ένα σχετικό ρίσκο.

Ομόλογα, για ασφαλείς και μέτριες αποδόσεις

Τι περιλαμβάνουν: Όπως και οι λογαριασμοί αποταμίευσης, οι επενδύσεις σε ομόλογα προσφέρουν κέρδη με σταθερό επιτόκιο. Σε αντίθεση, όμως, με τους λογαριασμούς αποταμίευσης, δεν μπορείτε να κάνετε ανάληψη των χρημάτων σας πριν την ωρίμανση του ομολόγου (1 – 5 έτη για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα), παρά μόνο αν καταβάλετε χρηματική ποινή για την πρόωρη εξόφλησή του.

Κίνδυνος: Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι να χρειαστείτε τα χρήματά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οπότε, αξίζει να τηρείτε χωριστά ένα κεφάλαιο για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση.

Πλεονεκτήματα: Εγγυημένη απόδοση με καλύτερο επιτόκιο σε σύγκριση με έναν συνήθη λογαριασμό αποταμίευσης.

Αμοιβαία κεφάλαια για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Τι περιλαμβάνουν: Επένδυση χρημάτων σε συνδυασμό μετοχών και ομολόγων.

Κίνδυνος: Μέτριος. Οι μετοχές πάντα ενέχουν έναν βαθμό κινδύνου, όμως μακροπρόθεσμα προσφέρουν γενικότερα τις καλύτερες αποδόσεις. Επίσης, εάν επενδύσετε ένα μέρος των χρημάτων σας σε ομόλογα, θα περιορίσετε την έκθεσή σας σε κινδύνους.

Πλεονεκτήματα: Δυνατότητα να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας μακροπρόθεσμα. 

Αυτές είναι οι τέσσερις επιλογές επενδυτικών μέσων που αξίζει να διερευνήσετε περαιτέρω. Το ιδανικό, φυσικά, θα ήταν να μιλήσετε απευθείας με έναν καλό χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα σας κατατοπίσει σωστά ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προσδοκίες σας.