Ενίσχυση ανοσοποιητικού ενάντια στον κορωνοϊό, και όχι μόνο!
LOVE U

Ενίσχυση ανοσοποιητικού ενάντια στον κορωνοϊό, και όχι μόνο!

18.05.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν δίνει μόνο στο σώμα μας τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τις ασθένειες, αλλά μας κρατά δυνατούς και γεμάτους ενέργεια.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό αποκτάται καλλιεργώντας συνειδητά υγιεινές διατροφικές συνήθειες, βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητά μας και εξασφαλίζοντας στον οργανισμό μας επαρκή ξεκούραση. Στην εποχή της πανδημίας COVID19, η θωράκιση του οργανισμού μας έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμη. Παρακάτω είναι μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να θωρακίσετε αποτελεσματικά την υγεία σας. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, υπάρχουν οκτώ τρόποι που θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

1. Μην καπνίζετε
Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής, προστατεύοντας σας από πιθανές λοιμώξεις και ασθένειες. Συμβάλλει στην καταπολέμηση πολλών κινδύνων για την υγεία σας, από το απλό κρύωμα και τους ιούς της γρίπης μέχρι σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος. Το κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τα επιβλαβή μικρόβια και τις λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται.

2. Τρώτε συχνά φρούτα και λαχανικά
Η έρευνα υποστηρίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημά σας. Εννέα τροφές που αξίζει να προσθέσετε στη διατροφή σας είναι τα αμύγδαλα, ο κουρκουμάς, τα εσπεριδοειδή, το σκόρδο, η παπάγια (και όμως!), το πράσινο τσάι, το γιαούρτι, τα φυλλώδη λαχανικά και το τζίντζερ. Είναι εύκολο να προμηθευτείτε όλα αυτά τα υλικά τα οποία μπορείτε να προσθέσετε ή να συνδυάσετε σε διαφορετικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Γυμναστείτε
Η άσκηση οποιουδήποτε είδους βοηθά να καταπολεμηθούν τα βακτήρια από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Μειώνει την πιθανότητα του κρυολογήματος, της γρίπης, ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια (WBC), τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες.

4. Ελέγξτε το βάρος σας
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να συνυπάρχουν σε ισορροπία για να είναι σε θέση να διατηρήσουν την καλή υγεία του οργανισμού σας . Παράγοντες όπως η κακή διατροφή και το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά αυτήν την ισορροπία. Το υπερβολικό λίπος μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία κυττάρων που μπορούν να βλάψουν, παρά να προστατεύσουν τον οργανισμό. Προσπαθήστε λοιπόν, να κρατάτε τη φόρμα σας μέσα από καθημερινή άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

5. Μειώστε το αλκοόλ
Το αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν στο έντερο, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των βακτηρίων και των ιών.

6. Μη θυσιάζετε τον ύπνο σας
Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή αντισωμάτων και κυττάρων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Έτσι, ο επαρκής ύπνος και η τήρηση ενός συγκεκριμένου ωραρίου ξεκούρασης είναι αναγκαία, αν θέλετε να χτίσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Τηρήστε βασικούς υγειονομικούς κανόνες
Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση βασικών υγειονομικών κανόνων όπως το καλό καθάρισμα των τροφίμων και η ασφαλής διαχείριση τους κατά το μαγείρεμα είναι υψίστης σημασίας, έτσι ώστε ο ιός να μην εισέλθει στο σώμα σας εξαρχής.

8. Μειώστε τα επίπεδα του στρες
Η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τα αντιγόνα μειώνεται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, μπορεί να καταστείλει τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί το άγχος.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, το μη άγγιγμα του προσώπου και η τήρηση αποστάσεων είναι τα βασικά μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού. Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ακόμη πλεονέκτημα στη μάχη κατά του ιού αλλά και να προστατεύσετε την υγεία σας συνολικά και μακροπρόθεσμα.