Απώλεια βάρους υγιεινά & αποτελεσματικά | Generali
LOVE U

Απώλεια βάρους υγιεινά & αποτελεσματικά

22.10.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους έχει ποικίλα οφέλη στην ποιότητα ζωής μας.

Η υγεία μας, η ψυχολογία μας, ο ύπνος μας, οι κοινωνικές μας συναναστροφές, όλα επηρεάζονται από αυτό. Με τόσα γνωστά οφέλη όμως, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα σχετικά με τα κιλά του; Η κληρονομικότητα, η έλλειψη χρόνου, το άγχος, τα οικονομικά, η ευκολία πρόσβασης σε επεξεργασμένες τροφές, αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες που επηρεάζουν το νούμερο που βλέπουμε στη ζυγαριά…

Το σωματικό βάρος καθορίζεται από την ποσότητα της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα σε σχέση με το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας. Η εξίσωση αυτή περιπλέκεται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, οι διατροφικές μας ανάγκες, το αν ασκούμαστε, ο μεταβολισμός μας, κ.α.

Εάν ανήκετε σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να χάσουν κάποια κιλά, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην υλοποίησή αυτής της απόφασης!

1. Υπολογίστε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε

Ό,τι διατροφή και να επιλέξετε, πρέπει να μειώσετε την θερμιδική σας πρόσληψη ώστε ο οργανισμός σας να καταναλώσει λίπος ως καύσιμο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να μην ξεπεράσετε τους στόχους σας σε θερμίδες. Μπορείτε είτε να φάτε λιγότερα τρόφιμα (έλεγχος μερίδας) είτε μπορείτε να φάτε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες. Αφού βρείτε πόσες είναι οι ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, στόχος σας πρέπει να είναι δημιουργήσετε ένα έλλειμα περίπου 500 θερμίδων, ώστε να χάνετε σταθερά και υγιή βάρος. Υπολογίστε εδώ τις θερμιδικές σας ανάγκες.

2. Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μην κάνετε δίαιτα

Το κλειδί για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η απουσία ημερομηνίας λήξης. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μία ακόμα δίαιτα που θα κάνετε με το ζόρι για κάποιες μέρες και μετά να επιστρέψετε με χαρά στις προηγούμενές σας συνήθειες, ξανασκεφτείτε το. Επιπλέον σκεφτείτε ότι εξαντλητικές δίαιτες, κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στον οργανισμό σας και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

3. Ενισχύστε τον μεταβολισμό σας

Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφή με την άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε και ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας καθώς, όχι μόνο καίτε περισσότερες θερμίδες, αλλά αυξάνετε και την μυϊκή σας μάζα. Συνδυάστε αερόβια άσκηση με βάρη για μέγιστα αποτελέσματα και μην παρασύρεστε στην κατανάλωση περίσσιων θερμίδων ως επιβράβευση της άσκησης. Βέβαια, ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, το ποσοστό του σωματικού λίπους, η διατροφή μας, κ.α. Μερικοί ακόμα τρόποι να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας είναι να τρώτε πρωινό και πολλά μικρά γεύματα, να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρείτε τους μυς σας, να πίνετε πολύ νερό και πράσινο τσάι και να κοιμάστε καλά.

4. Παρακολουθείστε τι τρώτε

Η επιλογή θρεπτικών και ανεπεξέργαστων τροφών είναι μία καλή τακτική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο -δυστυχώς- είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε στην πραγματικότητα. Λίγο παραπάνω λάδι στην κατσαρόλα, μερικά γραμμάρια παραπάνω ζυμαρικά.. έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο καθημερινό μας θερμιδικό ισοζύγιο. Για να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας δοκιμάστε είτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, είτε να μετράτε τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Εργαλεία όπως το MyFitnessPal βοηθούν στην μέτρηση των θερμίδων.

5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Πολλές φορές, χρειαζόμαστε έναν σύμμαχο στην προσπάθεια μας, να μας ενθαρρύνει και να μας καθοδηγεί. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ή τον προσωπικό σας ιατρό που γνωρίζει το ιστορικό σας και τις ανάγκες σας με γνώμονα πάντα την καλή υγεία σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η απώλεια βάρους δεν φαίνεται καθημερινά στη ζυγαριά σας. Η κατακράτηση υγρών και η αύξηση μυϊκής μάζας μπορεί να «σαμποτάρουν» το νούμερο που θα δείτε στη ζυγαριά σας. Ακόμα, μπορεί να  έχετε χάσει πόντους (εξαιρετικά σημαντικό!) και όχι απαραίτητα κιλά. Μην απογοητευτείτε λοιπόν. Να θυμάστε ότι εις βάθος χρόνου τα αποτελέσματα  θα είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικά!