Αποσύνδεση από την εργασία στη διάρκεια των διακοπών
LOVE U

Αποσύνδεση από την εργασία στη διάρκεια των διακοπών

10.08.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στην εποχή της διαρκούς συνδεσιμότητας, η ανάγκη της ψηφιακής αποσύνδεσης των εργαζομένων εκτός του ωραρίου εργασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Παρόλα αυτά, η απενεργοποίηση των ψηφιακών εργαλείων που εξυπηρετούν εργασιακούς σκοπούς μπορεί να φαντάζει μεγάλη πρόκληση για λίγες ώρες, πόσω μάλλον και για μερικές ημέρες.

Κι όμως, λίγες ημέρες πραγματικών διακοπών, χωρίς καμία επαφή με εργασιακές υποχρεώσεις, έχουν τεράστια –και επιστημονικά αποδεδειγμένα– οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων. Γνωρίζατε ότι είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως η συχνότητα των διακοπών παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες;

Το πρόβλημα είναι ότι περίπου τα τρία τέταρτα (70%) των εργαζομένων δυσκολεύονται να αποστασιοποιηθούν από επαγγελματικής φύσεως δραστηριότητες ή επικοινωνίες μέσω ψηφιακών εργαλείων, άμεσα ή έμμεσα, εκτός του χρόνου εργασίας τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιστρέφουν στα επαγγελματικά τους καθήκοντα περισσότερο εξουθενωμένοι και λιγότερο παραγωγικοί.

Επιτρέποντας στο πολυάσχολο μυαλό μας να κάνει ένα διάλειμμα, τα επίπεδα των θετικών συναισθημάτων αυξάνονται, οι πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης μειώνονται, ενώ η συνολική ευφορία και η ικανότητα διαχείρισης του άγχους βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, ένας ξεκούραστος νους είναι, συχνά, πιο αποτελεσματικός και πιο δημιουργικός. Επειδή κατά τις διακοπές απομακρυνόμαστε από αγχωτικές δραστηριότητες και περιβάλλοντα, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και για πολλούς μήνες καταφέρνουμε να έχουμε λιγότερο άγχος. Και το σημαντικότερο; Μειώνουμε τα επίπεδα του στρες, συμβάλλοντας θετικά στη συνολική μας υγεία.

Είναι στ’ αλήθεια, όμως, τόσο εύκολο να απενεργοποιήσουμε το τηλέφωνό μας και να αδιαφορήσουμε για τα email που έχουμε λάβει; Φυσικά, στη θεωρία όλα είναι πιο εύκολα απ’ ό,τι στην πράξη. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι και αυστηροί με τον εαυτό μας. Το πρώτο βήμα είναι να θέσουμε σαφή όρια και να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους συναδέλφους και τους πελάτες μας όσον αφορά τη διαθεσιμότητά μας. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές, όπως το Offtime, για να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που είναι πραγματικά επείγοντα.

Οι διακοπές είναι μια ευκαιρία να αποδράσουμε για λίγο από την καθημερινότητα. Είναι σημαντικό να παραδεχτούμε ότι η σωματική και πνευματική ξεκούραση θα ωφελήσει τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τη δουλειά μας. Αν καταφέρουμε να «φορτίσουμε τις μπαταρίες» μας, θα επιστρέψουμε με περισσότερη ενέργεια και όρεξη να επιτύχουμε τους στόχους μας. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι κάνουν συχνά διακοπές είναι πιο παραγωγικοί από τους εργασιομανείς. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κανονίσετε ένα διάλειμμα; Αποσυνδεθείτε και απολαύστε τις διακοπές σας ξέγνοιαστοι!