Απορρυπαντικά: Είναι βλαβερά για την υγεία σας; | Generali
LOVE U

Απορρυπαντικά: Είναι βλαβερά για την υγεία σας;

15.10.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Τι θα λέγατε εάν μαθαίνατε αν μαθαίνατε ότι η επίμονη χρήση του απολυμαντικού σπρέι είναι περισσότερο βλαβερή παρά ωφέλιμη για εσάς και την οικογένειά σας. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να συμβάλει επίσης στην εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών. Ξαφνιαστήκατε; Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε τι κινδύνους κρύβει το ντουλάπι σας και γιατί είναι καλύτερο για την υγείας σας να προτιμάτε φυσικά προϊόντα καθαρισμού.

Με ποιον τρόπο μπορούν να σας βλάψουν τα χημικά απορρυπαντικά;

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερβολική καθαριότητα έχει προκαλέσει αύξηση του άσθματος και των αλλεργιών, ενώ παράλληλα εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη που εκτίθενται σε οικιακά βακτήρια κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργίες. Συγκεκριμένα, σε μια σουηδική μελέτη, παιδιά που έβαλαν στο στόμα τους κούκλες που δεν είχαν προηγουμένως πλυθεί, παρόλο που είχαν πέσει στο έδαφος, είχαν μικρότερα ποσοστά αλλεργιών, άσθματος και εκζέματος από τα παιδιά που οι γονείς τους είχαν πλύνει τις κούκλες πριν τούς τις δώσουν. Αυτό δείχνει ότι, ενώ η υγιεινή είναι σημαντική, λίγη βρομιά δεν βλάπτει!

Και τα ίδια τα καθαριστικά συγχρόνως, περιέχουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που μπορεί να πυροδοτήσει διάφορα προβλήματα υγείας, από δερματικούς ερεθισμούς έως αναπνευστικές διαταραχές. Σε μια εικοσαετή μελέτη που περιλάμβανε παρακολούθηση 6.000 ανθρώπων, διαπιστώθηκε ότι η μείωση της πνευμονικής λειτουργίας των καθαριστριών ή όσων χρησιμοποιούσαν τακτικά προϊόντα καθαρισμού για οικιακή χρήση, ισοδυναμούσε με βλάβη λόγω καπνίσματος 20 τσιγάρων την ημέρα για 10 έως 20 χρόνια. Αυτό καταδεικνύει γιατί είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

Τι γράφει η ετικέτα;

Η καθαριότητα είναι σημαντική για την προστασία της υγείας σας. Πολλά απορρυπαντικά, ωστόσο, είναι γεμάτα τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, διαταραχές του αναπνευστικού και άλλα προβλήματα υγείας. Ακολουθούν ορισμένα από τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε καθώς είναι δυνητικά επιβλαβή.

  • Τρικλοζάνη. Βρίσκεται σε πολλά αντιβακτηριακά σαπούνια και απορρυπαντικά πλυντηρίου και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να διαταράξει την ορμονική λειτουργία, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης βακτηριακής αντοχής σε ορισμένα αντιβιοτικά.
  • Αρώματα. Η χρήση τους σε καθαριστικά οικιακής χρήσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, φτάρνισμα, δύσπνοια, πονοκεφάλους και να κάνουν τα μάτια σας να δακρύζουν ανεξέλεγκτα. Μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα σε άτομα με άσθμα.
  • Αμμωνία. Χρησιμοποιείται συχνά σε γυαλιστικά και καθαριστικά τζαμιών. Όμως, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύεται με χλώριο, επειδή το αέριο που δημιουργείται είναι τοξικό.
  • Υδροξείδιο του νατρίου. Αλλιώς γνωστό και ως αλισίβα, περιέχεται σε καθαριστικά φούρνου και προϊόντα απόφραξης αποχετεύσεων και είναι εξαιρετικά καυστικό. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας ενώ η  εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο.

Φυσικά καθαριστικά προϊόντα

Είναι ευκολότερο να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα καθαρισμού από όσο νομίζετε! Αφήστε που γλιτώνετε και χρήματα!  Το απλό σαπούνι μαζί με ζεστό νερό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό όσο και τα χημικά απορρυπαντικά. Επίσης, η μαγειρική σόδα και το ξίδι αφαιρούν αποτελεσματικά τα λίπη και τη βρομιά και ο χυμός λεμονιού κάνει τις σκληρές επιφάνειες να αστράφτουν. Μπορείτε ακόμη και να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων, για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο φυσικό άρωμα.

Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε ένα τέταρτο του φλιτζανιού λευκό ξίδι μαζί με τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Με ένα τέταρτο του φλιτζανιού σόδα μαζί με δύο λίτρα νερό και μισό φλιτζάνι ξίδι φτιάχνετε ένα υπέροχο καθαριστικό γενικής χρήσης για την κουζίνα και το μπάνιο σας. Φυσικά, δεν είναι πάντα πρακτικό να φτιάχνετε εσείς σας καθαριστικά σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε οικολογικά καθαριστικά προϊόντα. Και πάλι, όμως, αξίζει να ελέγχετε την ετικέτα και αυτών των προϊόντων, επειδή μπορεί να περιέχουν τοξικά χημικά.

Συμβουλές καθαρισμού

Εκτός από την αντικατάσταση των συνηθισμένων καθαριστικών σας με φυσικές εναλλακτικές, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειώσετε την έκθεσή σας σε πιθανά βλαβερά χημικά. Καθαρίζετε τακτικά, για να μη συσσωρεύεται βρομιά και σκόνη και να μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση καθαριστικών. Να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα, για να αερίζεται καλά το σπίτι σας, και να φοράτε πάντα γάντια και προστατευτικά ρούχα, για να αποφεύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.

Τέλος, επενδύστε σε φυτά εσωτερικού χώρου! Προσδίδουν μια αίσθηση θαλπωρής και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, απορροφώντας τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Επομένως, γιατί να μη χαρίσετε λίγη ζωντάνια στο σπίτι σας με φυτά, όπως  η φτέρη ή η αρέκα;