6 + 1 συμβουλές για την υγεία των ματιών σας | Generali
LOVE U

6 + 1 συμβουλές για την υγεία των ματιών σας

10.08.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η όραση είναι από τις πιο σημαντικές αισθήσεις μας. Ωστόσο, πολλοί από εμάς θεωρούμε την υγεία των ματιών μας δεδομένη μέχρι να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Η συχνότητα των αιτιών που προκαλούν απώλεια όρασης, όπως ο καταρράκτης ή το γλαύκωμα ή απλούστερων προβλημάτων, όπως η ξηροφθαλμία, ο ερεθισμός και η ερυθρότητα των ματιών και το κουρασμένο βλέμμα, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Μάθαιτε από σήμερα κιόλας πώς μπορείτε να φροντίσετε τα μάτια σας και να προστατεύσετε την όρασή σας.

Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία των ματιών. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες C και E, και τα ω-3 λιπαρά οξέα, για να αποφύγετε προβλήματα όρασης όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι κυριότερες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, τα εσπεριδοειδή, τα στρείδια, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά

Το τρίψιμο των ματιών με βρόμικα χέρια μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως επιπεφυκίτιδα, λόγω της μεταφοράς μικροβίων. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας, ιδιαίτερα αν φοράτε φακούς επαφής. Επίσης, όταν βγαίνετε έξω, μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας αντισηπτικό τζελ, για να μπορείτε πάντα να έχετε τα χέρια σας καθαρά.

Health

Φοράτε γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και, παράλληλα, σας προφυλάσσουν από το θάμπωμα που προκαλεί ο ήλιος. Φροντίστε την όρασή σας, φορώντας γυαλιά ηλίου ακόμη και με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Αν νοιάζεστε πραγματικά για την υγεία των ματιών σας, επενδύστε σε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας με φίλτρο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν θα το μετανιώσετε.

Περιορίστε την έκθεση σε συσκευές με μπλε φως

Γνωρίζατε ότι το μπλε φως που εκπέμπουν τα κινητά μας τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές διεισδύει μέχρι τον αμφιβληστροειδή; Η ζημιά που προκαλείται στα κύτταρα των ματιών καταστρέφει την όραση και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση. Για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή, ρυθμίστε την οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών σας, ώστε το χρώμα του φωτισμού που εκπέμπει να είναι πιο θερμό ή προς το κίτρινο, που είναι πιο φιλικό για τα μάτια. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ενεργοποιείται αυτόματα ο νυχτερινός φωτισμός της οθόνης, προσαρμόζοντας τις ώρες ενεργοποίησης και απενεργοποίησης.

Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε καλή απόσταση

Αν εργάζεστε σε γραφείο, η πολύωρη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή κόπωση των ματιών, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως κουρασμένο βλέμμα, θολή όραση, ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους. Κάνετε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη, για να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι η απόστασή σας από την οθόνη είναι περίπου 60 εκατοστά. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας σας, αξίζει ενδεχομένως να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι γυαλιά υπολογιστή.

Μην καπνίζετε

Μπορεί να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην καρδιά και τους πνεύμονες, αλλά πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα και άλλες οφθαλμικές παθήσεις. Άλλος ένας καλός λόγος, λοιπόν, για να κόψετε το κάπνισμα άμεσα.

Προγραμματίστε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος όρασης, ή ανίχνευση του αίτιου της απώλειας όρασης, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες πλήρους ίασης. Οι περισσότεροι επαγγελματίες συνιστούν να εξετάζεστε κάθε 1-2 έτη ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σας, και συχνότερα αν έχετε αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα στο παρελθόν. Αν σας απασχολεί η πιθανή ύπαρξη προβλήματος, συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατόν.