5 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή στις αλλαγές
LOVE U

5 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή στις αλλαγές

02.01.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στις μέρες μας, η ικανότητα γρήγορης προσαρμογής στις αλλαγές είναι πιο αναγκαία από ποτέ! Η υιοθέτηση μίας αισιόδοξης στάσης ζωής απέναντι στα πράγματα, συμβάλλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς μας κάνοντας πιο εύκολη την αντιμετώπιση όλων των ειδών τις ανατροπές, θετικών ή αρνητικών. Εξάλλου, και οι συναρπαστικές αλλαγές, όπως μια νέα θέση εργασίας ή μια μετακόμιση, ενέχουν μια δυσκολία προσαρμογής στην αρχή.

1. Μην περιμένετε ότι θα υπάρχει πάντα σταθερότητα

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή: από την εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις έως την οικονομική μας κατάσταση, τίποτα δεν μένει ποτέ σταθερό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τις αλλαγές και τη γενικότερη αστάθεια της ζωής, προσαρμόζονται γρηγορότερα σε διαφορετικά σενάρια και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται αυτές τις αλλαγές μάλλον ως ευκαιρίες, παρά ως προβλήματα. Αυτή η νοοτροπία βοηθά επίσης στην επικέντρωση στο μέλλον, και όχι στο –συχνά εξιδανικευμένο– παρελθόν. 

Health

2. Αναπτύξτε ψυχική ανθεκτικότητα 

Η ψυχική ανθεκτικότητα μάς βοηθά να καταφέρνουμε να σταθούμε γρήγορα στο ύψος των περιστάσεων, κάθε φορά που μια αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα μας. Σημαντικό είναι δε, ότι έχει συσχετιστεί με την άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή και τη γενικότερη ευτυχία. Μπορείτε να βελτιώσετε ενεργά την ανθεκτικότητά σας, χτίζοντας ένα ισχυρό υποστηρικτικό σύστημα και προσπαθώντας να ανακαλύψετε μια αίσθηση σκοπού στη ζωή. Αυτός ο σκοπός μπορεί να έχει σχέση με την οικογένειά σας, τα χόμπι σας ή έναν αγαθοεργή σκοπό για τον οποίο νοιάζεστε. Καταγράψτε τα πράγματα, η ενασχόληση με τα οποία σας αγχώνει, και προχωρήστε σε εκείνα που σας τρομάζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα ή είδος άσκησης ή ακόμη και να επιχειρήσετε να μιλήσετε δημόσια μπροστά σε κοινό!

3. Αποδεχτείτε όσα δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας

Είναι εύκολο να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά στην πραγματικότητα, η επιρροή που μπορούμε να ασκήσουμε σε πολλές περιπτώσεις και καταστάσεις είναι ελάχιστη. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια δυσκολία, πάρτε λίγο χρόνο και αναλύστε την, για να εντοπίσετε ποιους τομείς μπορείτε να ελέγξετε και ποιους όχι. Έτσι, θα μπορέσετε να εστιάσετε την προσοχή σας στους τομείς τους οποίους μπορείτε πραγματικά να επηρεάσετε και να βελτιώσετε. Θα μπορούσατε, παραδείγματος χάρη, να προσθέσετε μερικές θετικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σας αν η ψυχική υγεία σας δοκιμάζεται, ή να προσπαθήσετε να αναπτύξετε νέες δεξιότητες αν η αλλαγή εργασίας είναι στα άμεσα σχέδιά σας.

4. Επικεντρωθείτε στα θετικά

Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Αναθεωρήστε γεγονότα και καταστάσεις στη ζωή σας και προσπαθήστε να τα δείτε με πιο θετική ή αισιόδοξη ματιά. Η δύναμη που θα αντλήσετε από αυτήν τη διαδικασία έχει πολλαπλά οφέλη. Θα αποκτήσετε περισσότερα κίνητρα για δράση, έχοντας παράλληλα λιγότερο άγχος και στρες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να εξωραΐζετε τις αρνητικές καταστάσεις. Πιο πολύ θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι κάθε δυσκολία ή απρόσμενη αλλαγή έχει κάτι να μας διδάξει, και ότι από αυτές τις προκλήσεις μπορούμε να οδηγηθούμε σε ακόμη πιο σπουδαίες εμπειρίες, καθώς επίσης και σε αυτεπίγνωση. 

5. Βάλτε σε προτεραιότητα την αυτοφροντίδα

Ακόμη κι αν προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις να επιδεικνύετε πάντα θετική στάση και ανθεκτικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του απρόσμενου παύει να είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε επιπλέον επιεικείς με τον εαυτό σας, επιτρέποντάς σας να πάρετε τον χρόνο που χρειάζεστε για να προσαρμοστείτε και να συνηθίσετε μια νέα κατάσταση. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, στραφείτε σε συγγενείς και φίλους και δώστε προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική υγεία σας, φροντίζοντας να κοιμάστε αρκετά και να γυμνάζεστε τακτικά. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη, αναζητήστε τη βοήθεια επαγγελματία ψυχικής υγείας.