5 οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική μας υγεία | Generali
LOVE U

5 οφέλη του διαλογισμού για την ψυχική μας υγεία

18.10.2019 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το ξέρατε ότι κάνουμε έως και 50.000 σκέψεις την ημέρα; Με έναν τόσο μεγάλο αριθμό σκέψεων είναι λογικό να μπορεί να δυσκολευόμαστε να ξεμπλοκάρουμε και να ξεκουράσουμε το υπερκινητικό μυαλό μας. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, έρχεται να δώσει λύση ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός εφαρμόζεται εδώ και χιλιετίες από Βουδιστές μοναχούς με σκοπό να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους να αναπτύξει συγκέντρωση, καθαρότητα, θετικά συναισθήματα και εσωτερική ηρεμία. Αυτή η αρχαία πρακτική έχει πλέον καθιερωθεί ευρέως στον δυτικό κόσμο από ανθρώπους που αναζητούν εσωτερική γαλήνη αλλά και ένα διάλειμμα από το στρες της καθημερινής ζωής. Ωφελεί το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα με πολλούς τρόπους.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους, χαρούμενους και υγιείς.

Συγκέντρωση

Στο σημερινό υπερ-συνδεμένο κόσμο, είναι πολύ εύκολο το μυαλό να αποσπάται συνεχώς και να αδυνατεί να μπλοκάρει τα εξωτερικά ερεθίσματα. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός βελτιώνει την προσοχή μας καθώς μας μαθαίνει να συγκεντρωνόμαστε και να εστιάζουμε στις σκέψεις μας. Επιπλέον, βοηθά τον έλεγχο των συναισθημάτων καθώς επηρεάζει την αμυγδαλή, μία περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα; Εντονότερη συγκέντρωση, καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα μάθησης.

Μείωση στρες

Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία, οι οποίες εκδηλώνονται με κρίσεις πανικού, αυξημένη αρτηριακή πίεση και πολλά ακόμα, όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, δυσκολία στον ύπνο, κ.α. Η χαλαρότητα που προκαλείται από την εφαρμογή του διαλογισμού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός βοηθά στην χαλάρωση των μυών του σώματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του καρδιακού ρυθμού και βελτιώνει την αναπνοή μας.

Ένα πιο ευτυχισμένο μυαλό

Μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο άγχος αλλά και καταστάσεις που ο οργανισμός μας μεταφράζει ως «απειλή», συρρικνώνεται μετά από δύο μήνες διαλογισμού. Ταυτόχρονα, το μέγεθος του προμετωπικού φλοιού του εγκεφάλου (ο «λογικός» εγκέφαλος), που συνδέεται με την κοινωνική συμπεριφορά και την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της ορθολογικής σκέψης, αυξάνεται, υποδηλώνοντας ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να ελέγξει καλύτερα την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων.

Βελτιωμένος ύπνος

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναλύει καταστάσεις, να προγραμματίζει και να κοιτάει το ρολόι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αδυνατώντας να κοιμηθεί; Περίπου 30% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ως αποτέλεσμα της απαιτητικής, γεμάτης άγχος καθημερινότητας η οποία μας αφήνει κουρασμένους και νευρικούς. Ο διαλογισμός μας βοηθά να ηρεμήσουμε το νου δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στο παρόν, να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο των σκέψεων και αντιδράσεών μας. 

Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του διαλογισμού και της διατήρησης της φαιάς ουσίας, του ιστού όπου λαμβάνουν χώρα οι νοητικές λειτουργίες και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής σας, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η εκπαίδευση είναι σημαντικοί, αλλά όπως και κάθε μυς, ο εγκέφαλος χρειάζεται και αυτός τακτική άσκηση!

Η πρακτική του διαλογισμού είναι μία δεξιότητα που μπορεί να κατακτήσει ο καθένας, με υπομονή και επιμονή, όπως κάθε άλλη δεξιότητα. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την πρακτική του διαλογισμού, με στόχο την προστασία της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, ρίξτε μία ματιά σε εφαρμογές όπως το Headspace, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Ασφαλιστικό Tip: Και αφού καταφέρετε να χαλαρώσετε και να αποσυμπιέσετε το μυαλό σας, κάντε ένα ακόμα δώρο στον εαυτό σας επιλέγοντας ένα Πρόγραμμα Υγείας που να σας φροντίζει.