4 +1 τρόποι για καλύτερη προσαρμογή στις αλλαγές | Generali
LOVE U

4 +1 τρόποι για καλύτερη προσαρμογή στις αλλαγές

16.02.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Εάν η πανδημία μας έμαθε κάτι, είναι ότι περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις αλλαγές. Εάν καταφέρετε να εντάξετε αυτό το σκεπτικό στη νοοτροπία σας και βελτιώσετε την ανθεκτικότητα, την αισιοδοξία και άλλα γνωρίσματά σας, θα μπορείτε πιο εύκολα να αντιμετωπίζετε κάθε είδους αλλαγή. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις δυσάρεστες αλλαγές αλλά και για τις ευχάριστες, διότι ακόμη και το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς ή η μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι μπορούν να σας δυσκολέψουν στην αρχή. Ακολουθούν 4 + 1 τρόποι που θα σας βοηθήσουν σε αυτή σας την προσπάθεια.

1. Μη θεωρείτε δεδομένη τη σταθερότητα 

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή είναι το μόνο που μένει σταθερό σε όλη μας τη ζωή: η δουλειά, οι σχέσεις, η οικονομική μας κατάσταση, τίποτε από αυτά δεν παραμένει αμετάβλητο. Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι ήταν προδιατεθειμένοι για αλλαγές στη ζωή τους και για μια γενική αστάθεια, προσαρμόζονταν πολύ πιο γρήγορα στα μεταβαλλόμενα σενάρια και τα αντιμετώπιζαν ως ευκαιρίες παρά ως προβλήματα. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάζετε στο μέλλον, παρά στο –συχνά εξιδανικευμένο– παρελθόν σας.

2. Αναπτύξτε ανθεκτικότητα

Αν είμαστε ανθεκτικοί, μπορούμε να ανακάμπτουμε γρήγορα όταν αντιμετωπίζουμε αλλαγές και να αντλούμε μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από τη ζωή. Για να βελτιώσετε την ανθεκτικότητά σας, μπορείτε να χτίσετε γερά θεμέλια βρίσκοντας έναν σκοπό στη ζωή σας, είτε αφορά στην οικογένειά σας είτε στα χόμπι σας είτε στην εθελοντική προσφορά σε κάτι για το οποίο νοιάζεστε. Επίσης, είναι χρήσιμο να συνηθίσετε να ανακάμπτετε αναζητώντας νέες εμπειρίες. Απαριθμήστε όσα διστάζετε να δοκιμάσετε και προχωρήστε σταδιακά προς όσα σας φοβίζουν περισσότερο. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να αρχίσετε με ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής και να καταλήξετε δίνοντας ομιλίες μπροστά σε κόσμο!

3. Αποδεχτείτε όσα δεν μπορείτε να ελέγξετε

Είναι εύκολο να θεωρήσουμε πως όλα στη ζωή βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, αλλά στην πραγματικότητα η επιρροή μας στις περισσότερες καταστάσεις είναι ελάχιστη. Όταν αντιμετωπίζετε μια δυσκολία, σταθείτε και αναλύστε ποιες όψεις της μπορείτε να ελέγξετε και ποιες όχι, για να εστιάσετε την προσοχή σας σε όσα μπορείτε να αλλάξετε και να βελτιώσετε εσείς. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε θετικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σας, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, ή να αναπτύξετε νέες δεξιότητες, αν σας απασχολεί η εύρεση νέας δουλειάς.

4. Εστιάστε στα θετικά

Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Η ικανότητα να βλέπουμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις της ζωής μας υπό νέο, θετικό ή αισιόδοξο φως φαίνεται, σύμφωνα με έρευνες, να έχει πολλές και έντονες επιδράσεις, όπως αυξημένη αίσθηση κινήτρου, χαμηλότερο στρες και μειωμένο άγχος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να μετατρέπετε τα άσχημα σε ωραία, αλλά να κατανοείτε ότι μπορείτε να αποκομίσετε διδάγματα από κάθε δυσκολία ή απρόσμενη αλλαγή και ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαιότερες εμπειρίες και μεγαλύτερη αυτογνωσία, αρκεί να το επιτρέψετε.

5. Φροντίστε τον εαυτό σας

Ακόμη κι αν εστιάζετε στη θετικότητα και την ανθεκτικότητα, η αλλαγή μπορεί να εξακολουθεί να προβάλλει δυσκολίες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη, δίνοντάς του χρόνο να προσαρμοστεί και να συνηθίσει στη νέα κατάσταση. Εστιάστε στην αναγνώριση των συναισθημάτων σας, στη συντροφιά των φίλων και των συγγενών σας και στη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής σας υγείας, με επαρκή ύπνο και τακτική άσκηση. Αν, βέβαια, νιώθετε πως χρειάζεστε πρόσθετη στήριξη, αναζητήστε τη συνδρομή ενός ειδικού. 

Ασφαλιστικό Tip: Η καλή ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Με το Οικοσύστημα Υγείας Life On, αποκτάτε πρόσβαση σε παροχές και καλύψεις υγείας καθώς επίσης και σε υπηρεσίες και ψηφιακά εργαλεία για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.