Η πόλη της Generali: Οι επενδύσεις στα ακίνητα διεθνώς

Η πόλη της Generali: Οι επενδύσεις στα ακίνητα διεθνώς

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Generali είχε υιοθετήσει το τότε ασυνήθιστο σχήμα ενός «Ομίλου», με θυγατρικές και επενδυτικές εταιρίες διασκορπισμένες μεταξύ Ιταλίας και Κεντρικής Ευρώπης. Η προσήλωσή της σε ένα διεθνές προφίλ προέκυψε από τρεις θεμελιώδεις παράγοντες: το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Τεργέστης, τα διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά πλαίσια στα οποία λειτουργούσε η Generali και τις ζωντανές και εξαιρετικές προσωπικότητες σε εκτελεστικό επίπεδο.

Η διεθνοποίηση της εταιρίας ήταν ένα μεγάλο project, το οποίο περιλάμβανε μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα. Ο τότε Γενικός Γραμματέας, Marco Besso, έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ότι η Generali θα επέλεγε τις καλύτερες τοποθεσίες για να χτίσει τα γραφεία της και, όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του, «… όλα διακοσμημένα με το αγαπημένο μας λιοντάρι».

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι πράκτορες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή διαπραγματεύτηκαν τις πιο κατάλληλες λύσεις ακινήτων: απόκτηση οικοδομήσιμης γης ή κτίρια μεγάλης ιστορικής, καλλιτεχνικής και υλικοτεχνικής αξίας. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, βασίστηκαν σε τοπικούς επαγγελματίες, ένα είδος «κτηματομεσίτη», ώστε να αποκτήσουν μια καλή ιδέα των χαρακτηριστικών και των ευκαιριών ανάπτυξης της εκάστοτε περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Όμιλος απέκτησε ή ανέγειρε από το μηδέν κτίρια υψηλού κύρους σε μεγάλες ευρωπαϊκές - και μη - πόλεις, όπως την Τεργέστη, τη Βενετία, το Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Βιέννη, την Πράγα και την Κωνσταντινούπολη, με στόχο την πραγματική επένδυση σε ακίνητα. Κυρίως, επέλεξε να αποκτήσει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την κάλυψη του κόστους αγοράς μέσω της ενοικίασης των εγκαταστάσεων σε θυγατρικές ή επενδυτικές εταιρίες, τρίτα μέρη ή ιδιώτες.

Οι επενδύσεις αυτές συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη, την ανάπλαση ή τoν εξωραϊσμό διαφόρων αστικών περιοχών, υιοθετώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογικές λύσεις της εποχής. Στην πραγματικότητα, η Generali εφάρμοσε για τις ιδιοκτησίες της ένα πρόγραμμα συνεχούς συντήρησης και ανακαίνισης. Οι συχνά απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης εξόπλισαν τα κτίρια με τεχνικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς να αλλάζουν την εμφάνισή τους, και αξιοποίησαν τη μεγάλη τεχνογνωσία των τοπικών εργατών, συμβάλλοντας επίσης στην οικονομία της χώρας στην οποία λειτούργησε η εταιρία.

Η επένδυση στα ακίνητα ξεκίνησε από δύο εμβληματικές πόλεις για τη δραστηριότητα της Generali: τη Βιέννη, το 1881, μια πόλη με μακρές παραδόσεις στην οποία η εταιρία δραστηριοποιούνταν ήδη από το 1832 και την Τεργέστη, την πόλη όπου ιδρύθηκε η εταιρία. Εδώ, η Generali εγκαινίασε την ιστορική έδρα της το 1886, στη σημερινή Piazza Duca degli Abruzzi. Το κτίριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια από τις πιο αξιοσημείωτες και χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της ακμάζουσας Τεργέστης του 19ου αιώνα. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Eugenio Geiringer, ο οποίος επέβλεψε επίσης την κατασκευή του βιεννέζικου κτηρίου, επιλέγοντας να το εξοπλίσει με άνετους χώρους και σύγχρονο ηλεκτρικό σύστημα, το πρώτο στην πόλη σε ιδιωτικό κτίριο .

Ο Geiringer ήταν ο πρώτος τεχνικός σύμβουλος της εταιρίας για κτηματομεσιτικές δραστηριότητες (τουλάχιστον από το 1871 έως το 1904) στην Ιταλία και στο εξωτερικό, με το καθήκον να επιβλέπει όλα τα στάδια της επένδυσης που είχε αναλάβει, βοηθώντας τον αρχιτέκτονα που επιλέχθηκε από τους πιο δημοφιλείς στην αγορά ή παρουσιάζοντας τα δικά του έργα.

Οι εξαγορές που προώθησε ο Besso απέδωσαν καρπούς, αφενός, εκπληρώνοντας τις επενδυτικές υποχρεώσεις για την εγγύηση των συμβολαίων των ασφαλισμένων, όπως απαιτείται από το νόμο. Από την άλλη, αποφέροντας κέρδη καθιστώντας τα έτσι από τα πιο σημαντικά κονδύλια του προϋπολογισμού.

Το 1881, η εταιρεία κατείχε 36 κτίρια, τα οποία αυξήθηκαν σε 289 το 1956 και που ανέρχονται σε 2.156 σήμερα.

Επί του παρόντος, μέσω του Generali Real Estate, η εταιρία διαχειρίζεται περίπου 32 δις. ευρώ περιουσιακών στοιχείων, με λειτουργικές μονάδες που βρίσκονται στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου. Αυτό της έχει επιτρέψει να αναπτύξει τις καλύτερες δυνατές μεθόδους στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας, της αειφορίας και της αστικής ανάπτυξης. Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό ιστορικών και σύγχρονων ιδιοκτησιών, που περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια όπως το Procuratie Vecchie στη Βενετία έως και νέα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, όπως το CityLife στο Μιλάνο, ένα σημαντικό έργο αναδιάρθρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σχέδιο μετασχηματισμού προβλέπει έναν ισορροπημένο συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, υπηρεσιών, χώρων πρασίνου και άλλων δημόσιων χώρων. Η πλήρης πεζοδρόμηση της περιοχής και του δημόσιου πάρκου προσφέρουν προστιθέμενη αξία όχι μόνο για όσους ζουν και εργάζονται στη γειτονιά, αλλά και για την πόλη στο σύνολό της. Ο πύργος Hadid, ή αλλιώς ο Πύργος Generali όπως είναι γνωστός, που βρίσκεται στη γειτονιά, έχει επαναπροσδιορίσει τον ορίζοντα της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.