Αετός & Λιοντάρι: H ιστορία πίσω από το έμβλημα της Generali

Αετός & Λιοντάρι: H ιστορία πίσω από το έμβλημα της Generali

Το πρώτο έμβλημα της Generali ήταν ο δικέφαλος αετός, το σύμβολο της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, ένα προνόμιο που χορηγήθηκε στην εταιρία με την Αυτοκρατορική Απόφαση της 25ης Ιανουαρίου του 1833. Σήμερα όμως, το φημισμένο λογότυπο της εταιρίας είναι το φτερωτό λιοντάρι, το σύμβολο της Βενετίας, με τα πίσω πόδια του στο νερό και τα μπροστινά στη στεριά, συμβολίζοντας την αμφίβια κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας. Γιατί λοιπόν, η Generali άλλαξε από τον αετό στο λιοντάρι; Για να το καταλάβουμε αυτό είναι σημαντικό να σκεφτούμε την τοποθεσία της Τεργέστης.

Μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα, η πόλη είχε αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 1719, για να ενισχύσει τη φυσική διέξοδο του βασιλείου του προς τη θάλασσα, ο Κάρολος VI των Αψβούργων παραχώρησε στο λιμάνι άδεια, μαζί με μια σειρά από προνόμια και οικονομικά, νομικά και διοικητικά μέτρα που αναδιαμόρφωσαν τελείως την πόλη.

Το ελεύθερο λιμάνι της Τεργέστης υπήρξε πόλος έλξης επιχειρηματιών και δημιούργησε μία νέα εμπορική οικονομία. Πράγματι, χορήγησε ευνοϊκούς εξαγωγικούς δασμούς και παρείχε γρήγορη σύνδεση με την Ανατολική και την Κεντρική – Βόρεια Ιταλία καθώς και με τις αυστριακές χώρες της ενδοχώρας.

Το 1820, η επιστημονική πρόοδος κατέστησε εφικτή την υπερκέραση των γεωγραφικών εμποδίων και η γρήγορη ανάπτυξη των τρένων συνδυάστηκε με αυτή των ατμόπλοιων. Η Αυστριακή Lloyd, μιας από τις παλιότερες ναυτιλιακές εταιρίες του κόσμου ιδρύθηκε το 1836 στην Τεργέστη, που επίσης επιλέχτηκε για έδρα της Generali λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Ο Giuseppe Lazzaro Morpurgo, ο ιθύνων νους της νέας εταιρίας, ήταν πεπεισμένος για τη λειτουργία πρόνοιας που επιτελούσαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και στήριξε την αυξανόμενη εμπορική δύναμη με τις κατάλληλες ασφαλιστικές δομές για όλες τις μορφές ασφάλισης των μεταφορών, όχι μόνο των ναυτιλιακών. Η εταιρία ασχολήθηκε με διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου της ασφάλισης ζωής και δραστηριοποιήθηκε σε ευρείες αγορές. Η επιλογή του ονόματος της εταιρίας, Assicurazioni Generali Austro-Italiche, υποδηλώνει αυτές τις προθέσεις. Το επίθετο Generali δείχνει ότι η εταιρία δεν είχε την πρόθεση να περιοριστεί στην παραδοσιακή ασφάλιση αλλά να επεκταθεί και σε όσους κλάδους το επέτρεπε η νομοθεσία, ενώ ο τίτλος Austro-Italiche, επίσης είναι ενδεικτικός των χωρών στις οποίες η εταιρία είχε πρόθεση να αναπτύξει τις επιχειρήσεις της.

Το όνομα αυτό αποδείκνυε τη φιλοδοξία της Generali να ενώσει συμφέροντα, τόπους και ανθρώπους, απευθυνόμενη και στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων όσο και στα Ιταλικά κράτη. Ως απόδειξη αυτού, ολόκληρη η λειτουργική, κοινωνική και οικονομική δομή της εταιρίας βασίστηκε σε δύο πυλώνες: την Έδρα (Head Office) στην Τεργέστη, υπεύθυνη για την Αυστροουγγαρία και το εξωτερικό και στο Γραφείο της Βενετίας, υπεύθυνο για την ιταλική χερσόνησο. Το 1831, αυτά τα γραφεία ανήκαν σε διαφορετικά διοικητικά σώματα από πολιτική άποψη, ακόμα και εντός της Αυτοκρατορίας. Η Τεργέστη στη Μοναρχία των Αψβούργων και η Βενετία στη Λομβαρδία-Βενετία.

Από τη Λομβαρδία-Βενετία, κατά τη διάρκεια της Ιταλικής ενοποίησης (Risorgimento) ακούστηκε ο βρυχηθμός του λιονταριού. Η Βενετία ξεσηκώθηκε εναντίον των Αυστριακών, ιδρύοντας τη Δημοκρατία του Αγ. Μάρκου τον Μάρτιο του 1848. Μετά τις ταραχές του 1848, η Generali αφαίρεσε το επίθετο Austro-Italiche από το όνομα της εταιρίας για πρακτικούς λόγους και το γραφείο στη Βενετία συνακόλουθα υιοθέτησε το λιοντάρι του Αγ. Μάρκου ως σύμβολο ταύτισης με τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Η χρήση του λιονταριού φαίνεται ότι χρονολογείται στο 1860. Από τότε, το λιοντάρι έχει χρησιμοποιηθεί με σχετική κανονικότητα στις πολιτικές και την αλληλογραφία που εκδίδονταν στην ιταλική επικράτεια. Η Έδρα στην Τεργέστη, δηλαδή σε αυτοκρατορική περιοχή, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον δικέφαλο αετό έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρήση του λιονταριού υιοθετήθηκε σταδιακά και αρχικά μόνο σε συγκεκριμένα έντυπα.

Η μετάβαση από τον αετό στο λιοντάρι είναι ένα από τα παραδείγματα που πιστοποιούν την ανοιχτή στάση της Generali. Το Κεντροευρωπαϊκό σκηνικό από το οποίο αναδύθηκε η εταιρία, ήταν εξαιρετικά επωφελές τόσο για την επέκτασή της στον κόσμο όσο και για τον ίδιο τον κλάδο της ασφάλισης.

Ωστόσο, χάρη στην αρχική της δομή, η Generali μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες αναφορικά με το θαλάσσιο και χερσαίο εμπόριο με την Αυτοκρατορία και την ίδια στιγμή να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στην εγχώρια αγορά. Στις αρχές του 1880, είχε διευρυνθεί τόσο πολύ γεωγραφικά που μία νέα οργανωτική δομή ήταν απαραίτητη. Αποφασίστηκε η δημιουργία ενός δικτύου συνδεδεμένων εταιριών που πολλές φορές θα ειδικευόντουσαν σε συγκεκριμένους τομείς με επικεφαλής νέους ανθρώπους εκπαιδευμένους εντός της εταιρίας που να ενστερνίζονταν τις αξίες της Generali.

Μερικά χρόνια μετά την ίδρυσή της, οι υπηρεσίες της είχαν εξαπλωθεί σε όλη την Αυτοκρατορία των Αψβούργων, την Ιταλική χερσόνησο, τα Γερμανικά κράτη και τα βασικά Ευρωπαϊκά λιμάνια. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τη δράση της σε διεθνές επίπεδο και η σταθερότητα που επικρατούσε, της έδωσαν νέα ώθηση από το 1870 έως τον 19ο αιώνα, ειδικά προς τις Αγγλοσαξονικές αγορές.

Τη δεκαετία του 1850, η Generali ήταν η κορυφαία ασφαλιστική εταιρία της Αυτοκρατορίας και τη δεκαετία του 1870 είχε καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες στην Ιταλία. Αυτή η αλματώδης ανάπτυξη, δεν της πήρε τα μυαλά καθώς στηριζόταν σε δύο ανθεκτικά φτερά. Μιας κουλτούρας ανοιχτής σε νέες ιδέες και διαμοιρασμού που είναι βαθιά εμπεδωμένες στην εταιρία από την ίδρυσή της. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, όπου πετούσε ο αετός, εκεί μπορούσε και το λιοντάρι.