Πώς να καθαρίσετε σωστά το αυτοκίνητό σας | Generali
LIFE IN MOTION

Πώς να καθαρίσετε σωστά το αυτοκίνητό σας

21.10.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η οδήγηση είναι ένα πάθος, είναι ελευθερία! Το αυτοκίνητό σας είναι το καμάρι σας, ειδικά όταν είναι καθαρό. Και όχι μόνο γιατί το αναδεικνύει, αλλά και επειδή με αυτό τον τρόπο το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Ξεκινήστε το καθάρισμά του με ένα καλό ξέπλυμα για να απομακρύνετε τη βρωμιά. Μόλις ολοκληρώσετε αυτό το πρώτο βήμα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα φαίνεται σαν καινούργιο!

Τροχοί και ελαστικά

Η συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς στα φρένα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των τροχών σας και να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Επειδή με το καθάρισμά τους είναι σίγουρο ότι θα λερωθεί το εξωτερικό του αυτοκινήτου, καλό είναι να ξεκινήσετε πρώτα από τους τροχούς και τα ελαστικά. 

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο αφρώδες σφουγγάρι, μια παλιά οδοντόβουρτσα, δύο κουβάδες νερό και ένα ειδικό καθαριστικό τροχών. Υπάρχει μεγάλη γκάμα καθαριστικών από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, αλλά το μυστικό είναι να αποφύγετε τα διαλύματα οξέων, επειδή μπορεί να προκαλέσουν φθορά. Καθαρίστε τους τροχούς διαδοχικά, ψεκάζοντας τους με το καθαριστικό. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά, όσο ασχολείστε με το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Χρησιμοποιήστε το σφουγγάρι σας, για να τρίψετε κάθε ελαστικό με φορά από πάνω προς τα κάτω. Με την οδοντόβουρτσα μπορείτε να καθαρίσετε τις μικρότερες επιφάνειες και σημεία που δυσκολεύεστε να φτάσετε με το σφουγγάρι.

Motor

Παράθυρα και παρμπρίζ

Για να καθαρίσετε τα παράθυρα και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, θα χρειαστείτε ένα ειδικό καθαριστικό τζαμιών αυτοκινήτου και πανάκια με μικροΐνες ή πετσέτες, επειδή τα καθαριστικά οικιακής χρήσης μπορεί να φθείρουν το χρώμα και να ξηράνουν τα λάστιχά τους. Ψεκάστε το διάλυμα στα παράθυρα και σκουπίστε το με κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί.

Για να πλύνετε το παρμπρίζ, σηκώστε προσεκτικά τους υαλοκαθαριστήρες και λυγίστε τους, ώστε να μην ακουμπούν στο τζάμι. Ψεκάστε με το καθαριστικό σας το μισό παρμπρίζ και σκουπίστε το με πανί, κάνοντας απαλές ευθείες κινήσεις. Επαναλάβετε το ίδιο και στο υπόλοιπο μισό και έπειτα ψεκάστε και σκουπίστε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων. Χρησιμοποιήστε το δεύτερο πανί για ένα τελευταίο γυάλισμα των παραθύρων και του παρμπρίζ.

Εξωτερικός καθαρισμός του αυτοκινήτου

Πρόκειται ίσως για το πιο διασκεδαστικό μέρος της διαδικασίας! Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου, καθώς τα οικιακά προϊόντα μπορεί να φθείρουν το χρώμα. Επειδή κάθε προϊόν είναι διαφορετικό, μην ξεχάσετε να διαβάσετε τις οδηγίες της συσκευασίας πριν τη χρήση. Γενικότερα, όμως, απλά ανακατεύετε το καθαριστικό με ζεστό νερό και πλένετε το αυτοκίνητό σας με ένα σφουγγάρι. 

Καθίσματα και ταμπλό

Ο εσωτερικός καθαρισμός του αυτοκινήτου είναι το εύκολο μέρος. Ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα πατάκια και αδειάζοντας το αυτοκίνητό σας από οποιαδήποτε σκόρπια αντικείμενα και σκουπίδια. Χρησιμοποιήστε ένα νοτισμένο πανί και ζεστό νερό, για να καθαρίσετε το πλαίσιο, το τιμόνι και την επένδυση των παραθύρων και καθαρίστε το εσωτερικό των παραθύρων σας με το καθαριστικό για το παρμπρίζ. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκουπίσετε καλά το υπόλοιπο του αυτοκινήτου, μαζί και τα πατάκια, με την ηλεκτρική σκούπα. Μην παραλείψετε να σκουπίσετε ανάμεσα στα καθίσματα.  

Για να καθαρίσετε σωστά το αυτοκίνητό σας χρειάζεστε χρόνο και ενέργεια, που συνήθως δεν μας περισσεύουν. Εξοικονομήστε χρόνο, φροντίζοντας το αυτοκίνητό σας να παραμένει καθαρό σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, έχοντας πάντα υγρομάντηλα και πλαστικές σακούλες στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, θα μπορείτε να σκουπίζετε τις βρώμικες δαχτυλιές και να μαζεύετε τα σκουπίδια. Αν ωστόσο, σας πιέζει πραγματικά ο χρόνος, μπορείτε να περιοριστείτε απλά στο εξωτερικό πλύσιμο σε ένα πλυντήριο αυτοκίνητων.