Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Όσα πρέπει να ξέρετε | Generali
LIFE IN MOTION

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Όσα πρέπει να ξέρετε

13.07.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, τα χρώματα που δείχνουν την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας εναλλάσσονται με τον ρυθμό φωτεινού σηματοδότη. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εξαγγέλλουν από τη μία, πιθανή χαλάρωση και από την άλλη, αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών τους. Έτσι, είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών που πιθανώς σχεδιάζετε. Με τη σωστή προετοιμασία, τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επόμενη «απόδρασή» σας από την καθημερινότητα!

Ενημερωθείτε για τις οδηγίες που έχει εκδώσει η χώρα σας

Πριν ακόμη κλείσετε τα εισιτήριά σας, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε ποιες είναι οι επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες και οι ισχύοντες περιορισμοί στο εσωτερικό της χώρας και στη σχέση της με το εξωτερικό, ανάλογα με τον προορισμό σας. Όσον αφορά την Ελλάδα, προϋπόθεση εισόδου ταξιδιωτών στην Ελλάδα (από όσες χώρες επιτρέπεται) είναι ή να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους προ 14ημέρου και να προσκομίσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί για COVID-19 μετά από τεστ μοριακής ανίχνευσης COVID-19 (PCR) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) ή self-test, ή να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τα ταξίδια εσωτερικού ειδικά αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο. 

Ελέγξτε το διαβατήριό σας

Αν προορισμός σας είναι κάποια χώρα του εξωτερικού, ελέγξτε το διαβατήριό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει. Προφανώς, γνωρίζετε ότι για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό χρειάζεστε ισχύον διαβατήριο, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι σε ορισμένες χώρες η ισχύς του πρέπει να καλύπτει και ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού σας. Αν χρειάζεστε νέο διαβατήριο, επισκεφθείτε το συντομότερο τον επίσημο εθνικό ιστότοπο, για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε και πόσο θα διαρκέσει η όλη διαδικασία. Αν σκοπεύετε να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι, βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας θα εξακολουθεί να ισχύει, όταν θα πρέπει να επιστρέψετε στη χώρα διαμονής σας και ότι δεν θα μείνετε περισσότερο από το διάστημα για το οποίο έχει εγκριθεί η βίζα σας. Ελέγξτε έγκαιρα τυχόν άλλους περιορισμούς και ειδικές προϋποθέσεις, όπως π.χ. να υποβάλετε αίτηση για την έκδοση θεώρησης (βίζα). Καλό είναι να μην τρέχετε τελευταία στιγμή στην πρεσβεία!

Εμβολιαστείτε

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19, είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας. Ο εμβολιασμός ειδικά, αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις εισόδου σε πολλές χώρες, ενώ σε ορισμένες άλλες ισχύουν περιορισμοί αν προηγουμένως οι ταξιδιώτες δεν έχουν ολοκληρώσει άλλους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Οπότε, καλό θα ήταν να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν την αναχώρησή σας, προκειμένου να διαπιστώσετε αν συνιστώνται συγκεκριμένα εμβόλια για τον προορισμό σας. Ορισμένα εμβόλια πρέπει να γίνονται πολύ καιρό πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή σας. Αν, για παράδειγμα, το κόστος τους δεν καλύπτεται από το ταμείο σας και χρειάζεται να πληρώσετε εσείς, καλό είναι γίνουν νωρίτερα, για να προγραμματίσετε καλύτερα τα έξοδά σας.

Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις δραστηριότητες με τις οποίες σχεδιάζετε να ασχοληθείτε στο ταξίδι σας, όπως π.χ. αν πρόκειται να επισκεφθείτε αγροτικές περιοχές, να δείτε από κοντά διάφορα ζώα, ή να προσφέρετε ιατρική εργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστείτε περισσότερα εμβόλια από ό,τι αν απλά ξαπλώνετε στην παραλία όλη μέρα!

Αν έχετε ελέγξει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και έχετε σχεδιάσει έγκαιρα και προσεκτικά όλα τα απαραίτητα βήματα για το ταξίδι σας, είστε έτοιμοι!