Ταξίδι μόνος: Πώς να οργανώσετε μια ταξιδιωτική εμπειρία ζωής
LIFE IN MOTION

Ταξίδι μόνος: Πώς να οργανώσετε μια ταξιδιωτική εμπειρία ζωής

31.05.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι solo; Τότε, ετοιμαστείτε για την πιο συναρπαστική περιπέτεια που ζήσατε ποτέ!

Κι αυτό, επειδή τα ατομικά ταξίδια, ακριβώς επειδή μπορείτε να τα σχεδιάσετε και να τα οργανώσετε ανάλογα με τις επιθυμίες σας, υπόσχονται μοναδικές αναμνήσεις και αξέχαστες εμπειρίες.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός ενός μακρινού ταξιδιού μπορεί να είναι αποθαρρυντικός, ειδικά αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο επόμενο ταξίδι σας, καθώς και συμβουλές για τη διαχείριση του προϋπολογισμού σας, τη γνωριμία με άλλους ταξιδιώτες, αλλά και την αξιοποίηση του χρόνου που θα έχετε στη διάθεσή σας, για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Πριν καν το καταλάβετε, θα βρίσκεστε ήδη καθ’ οδόν!

Health

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε με την απαραίτητη έρευνα. Αναζητήστε προορισμούς που ενδείκνυνται για solo ταξίδια και φημίζονται για την ασφάλειά τους, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Ιαπωνία και η Νορβηγία. Σκεφτείτε κατά πόσο σας ταιριάζει να σχεδιάσετε μόνοι σας το ταξίδι σας και να είστε αυτόνομοι κατά την περιήγησή σας σε αξιοθέατα ή εάν σας ταιριάζει περισσότερο να οργανώσετε το ταξίδι σας μέσω τουριστικού πρακτορείου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να λάβετε μέρος σε διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, όπως π.χ. σε μια πεζοπορία στο Μονοπάτι των Ίνκας προς το Μάτσου Πίτσου. 

Για να μειώσετε το κόστος, προσπαθήστε να κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια και τις δραστηριότητές σας πολύ νωρίτερα και, όποτε είναι δυνατόν, να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφύγετε τη δαπανηρή πολυτέλεια των μονόκλινων δωματίων σε ξενοδοχεία, επιλέγοντας να μείνετε σε ξενώνες φιλοξενίας νέων (youth hostels) ή να ενοικιάσετε ένα δωμάτιο μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb. Έχοντας τον δικό σας χώρο, θα μπορείτε να μαγειρεύετε εσείς, όσο και όποτε θέλετε, αποφεύγοντας έτσι τα γεύματα σε ακριβά εστιατόρια. Επιπλέον, σε πολλές χώρες στον κόσμο, τις περιόδους των διακοπών που οι φοιτητές απουσιάζουν, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής ακόμη και σε φοιτητικές εστίες. Υπάρχουν, επομένως, και άλλες, πιο οικονομικές εναλλακτικές επιλογές από τα ξενοδοχεία.

Από την άλλη, αν προβληματίζεστε για το ενδεχόμενο της μοναξιάς να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γνωρίσετε άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Οι ξενώνες είναι πάντα γεμάτοι ταξιδιώτες και εκεί καθώς κοιμάστε σε κοιτώνες, είναι εύκολο να κάνετε γρήγορα νέες φιλίες. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για δραστηριότητες στην περιοχή και να γνωρίσετε άλλους ομοϊδεάτες μέσω εφαρμογών όπως οι MeetUp, Backpackr και FlipTheTrip. Παρ’ όλα αυτά, οι οργανωμένες εκδρομές είναι ένας πιο αξιόπιστος τρόπος να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας, αν ταξιδεύετε solo.

Τέλος, τα ατομικά ταξίδια είναι μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα καλύτερα τον εαυτό σας, να σκεφτείτε βαθύτερα και με διαύγεια και να πάρετε αποφάσεις για τη ζωή σας. Παράλληλα, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες, με τη δημιουργική γραφή, τη γιόγκα, τη μαγειρική παραδοσιακής κουζίνας και την εκμάθηση ξένων γλωσσών να αποτελούν μερικές από τις κορυφαίες επιλογές.