Τα πάντα για την ηλεκτροκίνηση: πλεονεκτήματα και επιλογές
LIFE IN MOTION

Τα πάντα για την ηλεκτροκίνηση: πλεονεκτήματα και επιλογές

27.05.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ορισμός: Τι είναι η ηλεκτροκίνηση;

Με τον όρο ηλεκτροκίνηση αναφερόμαστε σε όλα τα μέσα μεταφοράς τα οποία κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.  Αυτά τα μέσα μεταφοράς καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα οχημάτων, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πατίνια ή ακόμη και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Εκτός από τα οχήματα, η ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνει όλους τους συντελεστές και την υποδομή που απαιτείται για την καθημερινή χρήση τους, όπως σταθμούς φόρτισης, αλλά και ολόκληρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτή η περιβαλλοντικά φιλική τάση θεωρείται ουσιαστικός πυλώνας στην προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τομέα των μεταφορών.

Γιατί τα λεγόμενα «καθαρά» αυτοκίνητα θεωρούνται τα αυτοκίνητα του μέλλοντος;

Τα «καθαρά» αυτοκίνητα, δηλαδή τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα υδρογόνου, εκτιμώνται για τα περιβαλλοντικά οφέλη τους, επειδή παράγουν λιγότερους ρύπους από τα συμβατικά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η κίνηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταδίδεται από έναν ή περισσότερους ηλεκτρικούς κινητήρες, οι οποίοι τροφοδοτούνται από επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Μάλιστα, η χρήση τους δεν παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους συνολικά κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οι λόγοι για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος είναι κυρίως δύο: η εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά καυσίμων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα εμπόδια που τίθενται στη χρήση αυτών των οχημάτων περιλαμβάνουν την υψηλή τιμή αγοράς και δυσκολίες που σχετίζονται με τα σημεία επαναφόρτισης.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνδυάζουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτροκινητήρα. Συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα αστικά κέντρα, χάρη στην ιδιότητά τους να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια όταν κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Η κατανάλωση καυσίμου μειώνεται, όπως και οι εκπομπές ρύπων.

Τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο απελευθερώνουν μόνο υδρατμούς, γεγονός που τα καθιστά μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα αυτοκίνητα παράγουν ρύπους! Από την κατασκευή τους έως την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κίνησή τους, τα «καθαρά» αυτοκίνητα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Motor

Ποια κίνητρα παρέχονται για την αγορά «καθαρών» οχημάτων;

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν θεσπιστεί κίνητρα με στόχο την αγορά για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών.

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: αγορά «οικολογικών» οχημάτων με επιβράβευση

Με έμφαση στα οφέλη της βιωσιμότητας, της αυξανόμενης αυτονομίας, της διαθεσιμότητας, του κόστους –το οποίο πλέον είναι συγκρίσιμο με το κόστος των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων– και των φορολογικών ελαφρύνσεων, το πρόγραμμα επιδότησης προσφέρει σημαντικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, όπως, μεταξύ πολλών άλλων:  

  • Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€, για τα φυσικά πρόσωπα, και 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000€ από 21 οχήματα και πάνω.
  • Επιπλέον επιδότηση 1000€ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ, για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (με επιπλέον 1000€ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000€), και για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
  • Επιδότηση σε εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές επιχειρήσεις για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων, και επιπλέον 4.000€ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στον Β’ κύκλο του προγράμματος έληξε στις 30/4/2024.

Θα θέλατε να αλλάξετε το πρόγραμμα ασφάλισης του αυτοκινήτου σας;

Το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου Speed on της Generali σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για κάθε ανάγκη: προνόμια, υπηρεσίες και βοήθεια που ανταποκρίνονται άριστα στις προσδοκίες σας και σας συνοδεύουν σε κάθε διαδρομή.

Υπολογίστε τα ασφάλιστρά σας σε 2 λεπτά και βρείτε τη λύση που ταιριάζει στις ανάγκες του αυτοκινήτου σας.

Μετακίνηση στις πόλεις: ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα και άλλες συσκευές ηλεκτροκίνησης

Τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν μία από τις περιβαλλοντικά φιλικότερες λύσεις. Η αυξανόμενη δημοφιλία τους βασίζεται στην ολοένα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και στην τόσο απλή οδήγηση που διευκολύνει αφάνταστα τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις.

Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι σχεδιασμένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη με τη δύναμη ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανηφόρες γίνονται πιο ξεκούραστες για τον ποδηλάτη, ενώ η μπαταρία διαθέτει επαρκή αυτονομία για τις αστικές μετακινήσεις. Στην Ελλάδα, ήδη από την έναρξη του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», το καλοκαίρι του 2020, ήταν εμφανές ότι μεγάλη μερίδα των πόρων της επιδότησης –που φτάνει ακόμα και το 40%, έναντι του 25% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου– διοχετεύτηκε στην αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Οι ηλεκτρικές μηχανοκίνητες συσκευές ατομικής κινητικότητας (MPMDs) αποκτούν ολοένα και περισσότερη ζήτηση. Σε αυτές τις συσκευές περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά πατίνια, τα μονόκυκλα και τα ιπτάμενα πατίνια, γνωστά και ως hoverboards, και αποτελούν μια περιβαλλοντικά φιλική λύση για τις μετακινήσεις στην πόλη. Στα πλεονεκτήματά τους, που δικαιολογούν τη δημοφιλία τους, συγκαταλέγονται η ευκολία χρήσης, η προσβασιμότητα και τα οικολογικά οφέλη. 

Θυμηθείτε: Ακόμη και για τη χρήση των MPMDs είναι απαραίτητη η καλή γνώση και τήρηση των κανόνων ασφάλειας και η συμμόρφωση με τον Κ.Ο.Κ., για να είμαστε όλοι ασφαλείς.