Τα απαραίτητα είδη έκτακτης ανάγκης αυτοκινήτου | Generali
LIFE IN MOTION

Τα απαραίτητα είδη έκτακτης ανάγκης αυτοκινήτου

09.05.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Οι έκτακτες καταστάσεις κατά την οδήγηση έχουν διάφορες μορφές: σκασμένο λάστιχο, έλλειψη καυσίμου και πολλά άλλα απροσδόκητα περιστατικά. Οι κινητήρες των αυτοκινήτων μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν, ιδίως όταν κάνει ζέστη, ενώ μεγάλος αριθμός οχημάτων «μένουν» κάθε μέρα από καύσιμο ή, στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από μπαταρία. Επίσης, κάθε χρόνο οι υπηρεσίες οδικής βοήθειας δέχονται εκατοντάδες τηλεφωνήματα για σκασμένα λάστιχα.

Αν το αυτοκίνητό σας παρουσιάσει βλάβη, θα πρέπει να παραμείνετε ασφαλείς όσο περιμένετε να έρθει η οδική βοήθεια. Για να σας βοηθήσουμε να αντεπεξέλθετε σε μια τέτοια περίπτωση, συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα αξεσουάρ που πρέπει να έχετε στον χώρο αποσκευών ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Ακολουθούν τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα σε κάθε οδικό ταξίδι.

 1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-01_042423 (1).jpg

Μπιτόνια και ψυκτικά υγρά

Με μία φιάλη ψυκτικού υγρού μπορείτε να ψύξετε έναν υπερθερμασμένο κινητήρα. Ένα άδειο μπιτόνι σάς δίνει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού καυσίμων, χωρίς να καλέσετε την οδική βοήθεια. Επιπλέον, με ένα φορητό power bank μπορείτε να προσθέσετε πολύτιμα χιλιόμετρα στην μπαταρία ενός ηλεκτρικού οχήματος.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-02_042423 (1).jpg

Αλλαγή ελαστικού

Αν έχετε ρεζέρβα, φροντίστε να βρίσκεται στη θέση της, όπως και ο γρύλλος. Συνιστάται, βέβαια, να γνωρίζετε πώς να αλλάξετε λάστιχο. Τα νεότερα αυτοκίνητα εξοικονομούν χώρο καθώς διαθέτουν στεγανωτικό ελαστικών αντί για ρεζέρβα. Φυλάξτε το στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-03_042423 (1).jpg

Μέσα ορατότητας

Αν πάθετε βλάβη, ο ΚΟΚ ορίζει ότι πρέπει να τοποθετήσετε ανακλαστικό τρίγωνο πίσω από το όχημα, σε απόσταση η οποία καθορίζεται από το είδος του δρόμου. Φορώντας ένα ανακλαστικό γιλέκο θα είστε ορατοί στον αυτοκινητόδρομο, όσο περιμένετε βοήθεια. Αν, πάλι, μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας ένα προβληματικό φανάρι, καλό είναι να έχετε έναν εφεδρικό λαμπτήρα.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-04_042423 (1).jpg

Επιπλέον ρουχισμός

Σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας, με ένα ζευγάρι γάντια, καπέλο και παλτό μπορείτε να διατηρήσετε το σώμα σας ζεστό, ενώ με μια μάλλινη, βαμβακερή ή πολυεστερική κουβέρτα μπορείτε να ζεσταθείτε ακόμη περισσότερο. Ένα φτυάρι χιονιού, μια βούρτσα, μια ξύστρα πάγου για το παρμπρίζ και αντιπαγωτικό υγρό είναι απαραίτητα σύνεργα για τον κρύο καιρό. Το πριονίδι για γάτες προσδίδει πρόσφυση στους παγωμένους δρόμους, ενώ οι αντιολισθητικές μπότες ή τα παπούτσια διευκολύνουν το σπρώξιμο του αυτοκινήτου. Φυσικά, η ομπρέλα θεωρείται διαχρονικά ένα χρήσιμο αξεσουάρ.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-05_042423 (1).jpg

Επιπλέον ενέργεια

Αν χρειαστεί να περιμένετε, ένα μπουκάλι πόσιμο νερό και σνακ μακράς διάρκειας (π.χ. αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών) θα διατηρήσουν την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-06_042423 (1).jpg

Εργαλειοθήκη έκτακτης ανάγκης

Ένα σφυρί, ένα κατσαβίδι, μία πένσα και ένας σουγιάς θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η μονωτική ταινία μπορεί να σας βοηθήσει να επιδιορθώσετε πρόχειρα μια βλάβη, ώσπου να βρείτε συνεργείο. Επίσης, προτείνεται να έχετε πάντα μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών, με γάζες, επιδέσμους, αυτοκόλλητα επιθέματα, αντισηπτικά μαντηλάκια, ψαλίδι και ταινία.

1622762_Generali-Greece-Mini Graphics-Emergency-Items-for-Car-07_042423 (1).jpg

Κλασικά απαραίτητα είδη

Να έχετε πάντα μαζί σας έναν φακό με δυναμό, χάρτη της περιοχής και το τεχνικό εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας. Παρατείνετε τη διάρκεια της μπαταρίας του τηλεφώνου σας έχοντας μαζί σας ένα πλήρως φορτισμένο power bank. Τέλος, καταρτίστε έναν κατάλογο με αριθμούς έκτακτης ανάγκης, τον οποίο θα έχετε αποθηκευμένο στο τηλέφωνό σας αλλά και σε χειρόγραφη μορφή, για την περίπτωση που τελειώσει η μπαταρία.