Συμβουλές για ασφαλή μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο
LIFE IN MOTION

Συμβουλές για ασφαλή μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο

03.08.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η οδήγηση με βρέφη ή παιδιά στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι απολαυστική, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία, λόγω της προετοιμασίας που απαιτείται και της έντασης που μπορεί να δημιουργηθεί αν γκρινιάζουν ή καυγαδίζουν.

Αν όμως έχετε φροντίσει να επιλέξετε το κατάλληλο ειδικό κάθισμα, κατορθώνετε να συνδυάσετε την ασφάλεια και την άνεσή τους και, επιπλέον, έχετε την ευκαιρία να μετατρέψετε τη διαδρομή σας σε μια ξένοιαστη και απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Επομένως, προσδεθείτε και φύγαμε, για να ανακαλύψουμε τις βασικές οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών σας στο αυτοκίνητο!

Motor

Καταρχάς, για να επιλέξετε το σωστό κάθισμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση το βάρος, την ηλικία και το ύψος του παιδιού.

Τα βρέφη ηλικίας έως 15 μηνών πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σε ειδικό καθισματάκι που βλέπει προς τα πίσω. Μην τοποθετείτε ποτέ ένα παιδικό κάθισμα με φορά προς τα εμπρός σε κάθισμα συνοδηγού που διαθέτει ενεργό αερόσακο. Τα πίσω καθίσματα είναι το ασφαλέστερο μέρος για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Επίσης, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο ως την ηλικία των 12 ετών.

Τα νήπια έως την ηλικία των 4 ετών είναι ασφαλέστερο να παραμένουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, σε κατάλληλο κάθισμα για την ηλικία τους, μέχρι να φτάσουν στο όριο βάρους του καθίσματος ή το ύψος τους ξεπεράσει το προβλεπόμενο για αυτήν την κατηγορία. Μην ανησυχείτε αν τα πόδια τους φτάνουν έως την πλάτη του μπροστινού καθίσματος.

Τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών ή ύψους 135 εκατοστών θα πρέπει να κάθονται σε παιδικό κάθισμα ή σε ανυψωτικό κάθισμα τύπου booster, είτε ταξιδεύουν στο μπροστινό είτε στο πίσω κάθισμα. Τα ανυψωτικά καθίσματα με προστασία κεφαλής και πλευρική προστασία (high-back boosters) προσφέρουν τη μέγιστη προστασία. Μετά την ηλικία των 12 μπορούν να φορούν απλά τη ζώνη του αυτοκινήτου.

Έως και 73% των καθισμάτων αυτοκινήτου δεν τοποθετούνται σωστά ή χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Θα πρέπει, επομένως, να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν είναι δυνατό, ζητήστε κατά την αγορά του καθίσματος να σας δείξουν ακριβώς πώς πρέπει να τοποθετηθεί. Μετά την τοποθέτησή του, το κάθισμα δεν πρέπει να μετακινείται καθόλου και το κεφάλι του παιδιού δεν πρέπει ποτέ να είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας. Αυτό συνήθως μπορείτε να το ελέγξετε από τα στοιχεία στην ετικέτα τους. Αναζητήστε μια πορτοκαλί ετικέτα, το σήμα δοκιμής «Ε» ή τα ψηφία R129 (πρότυπο ασφαλείας ECE R129), τα οποία υποδεικνύουν συμμόρφωση προς τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Καλές – και ασφαλείς –  διαδρομές!