Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε ανεμοθύελλα
LIFE IN MOTION

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε ανεμοθύελλα

28.11.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ακόμη και για τους έμπειρους οδηγούς, οι θυελλώδεις άνεμοι μπορούν να δυσκολέψουν την οδήγηση και, κάποιες φορές, να την κάνουν επικίνδυνη. Συνήθως, εκδίδονται προειδοποιήσεις σε περίπτωση πρόβλεψης εκδήλωσης ή αιφνίδιας εκδήλωσης ενός ή περισσοτέρων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως π.χ. σε περίπτωση ανέμων που ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ σε ένταση. Κάθε όχημα που κινείται υπό τέτοιες συνθήκες, βρίσκεται δυνητικά σε κίνδυνο, περισσότερο όμως τα μεγαλύτερου όγκου οχήματα, επειδή η επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη στον αέρα είναι μεγαλύτερη, όπως και η πιθανότητα να εκτραπούν από την πορεία τους.

Σε αυτό το άρθρο παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να έχετε υπόψη πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, κατά τη διάρκειά του και κατά την άφιξη στον προορισμό σας, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς και να αποφύγετε τα ατυχήματα.

Πριν το ταξίδι σας

Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να αναχωρήσετε

Ελέγξτε τα μετεωρολογικά δελτία για την περιοχή σας, τον προορισμό σας και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Εάν υπάρχει πρόβλεψη για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, σκεφτείτε αν είναι πραγματικά απαραίτητο να μετακινηθείτε. Την αναγκαιότητα του ταξιδιού σας θα πρέπει να την αναλογιστείτε διπλά, ειδικά αν σκοπεύετε να οδηγήσετε τη νύχτα, που η ορατότητα είναι ούτως ή άλλως σημαντικά μειωμένη. Αν έχετε τη δυνατότητα, καθυστερήστε το ταξίδι σας έως ότου εξασθενήσουν οι άνεμοι, ή τουλάχιστον μέχρι να ξημερώσει.

Ελέγξτε το αυτοκίνητό σας 

Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σε καλή κατάσταση. Ελέγξτε αν τα φρένα λειτουργούν κανονικά και ότι η στάθμη αέρα στα ελαστικά σας είναι η σωστή και ότι δεν είναι φθαρμένα. Αν χρειαστεί να φρενάρετε απότομα, πρέπει τα φρένα και τα ελαστικά να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Φροντίστε το μπροστά και το πίσω παρμπρίζ να είναι καθαρά, όπως επίσης και οι καθρέπτες. Το οπτικό πεδίο και η ορατότητα είναι ζωτικής σημασίας. Αν έχετε μπαγκαζιέρα εγκατεστημένη στην οροφή του αυτοκινήτου σας, αφαιρέστε την πριν ξεκινήσετε.

Ελέγξτε τη διαδρομή σας

Ελέγξτε αν στη διαδρομή σας υπάρχουν τμήματα στα οποία το αυτοκίνητο θα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Αν η διαδρομή που έχετε προγραμματίσει περνά από ανοιχτούς χώρους, όπου θα βάλλεστε περισσότερο από τους σφοδρούς ανέμους, διέρχεται από δεντρόφυτους δρόμους και διασχίζει γέφυρες ή οδούς με έντονη κυκλοφορία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε μια διαφορετική διαδρομή. Αν αποφασίσετε να τηρήσετε το αρχικό σας πλάνο, φροντίστε να σχεδιάσετε αρκετές εναλλακτικές διαδρομές, σε περίπτωση που ανακαλύψετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Ελέγξτε το τηλέφωνό σας

Φροντίστε να είναι πλήρως φορτισμένο και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα απαραίτητα μέσα για τη φόρτισή του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει όλους τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστείτε.

Motor

Κατά την οδήγηση

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί

Όταν οδηγούμε υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι σημαντικό να ελέγχουμε προσεκτικά τον δρόμο μπροστά μας, για να  εντοπίσουμε άλλα οχήματα, τους φωτεινούς σηματοδότες, πιθανούς ποδηλάτες και τους πεζούς. Εξίσου αναγκαίο, όμως, είναι να έχουμε γνώση των πιθανών κινδύνων, όταν οδηγούμε εν μέσω ανεμοθύελλας. Θα πρέπει να έχουμε αυξημένη επίγνωση του περιβάλλοντός μας και του δρόμου μπροστά μας. Ελέγξτε για προειδοποιητικά σημάδια κινδύνου: κλωνάρια και κλαδιά στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο μπορεί να σημαίνει ότι έχουν πέσει μεγαλύτερα κλαδιά ή ακόμη και ολόκληρα δέντρα σε επόμενο τμήμα της διαδρομής ή ότι μπορεί σύντομα να πέσουν. Θα πρέπει να αποφεύγετε να ακούτε εκπομπές ή μουσική, καθώς επίσης και να κάνετε σοβαρές συζητήσεις, προκειμένου να μένετε συγκεντρωμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο στην οδήγηση και στον δρόμο.

Nα δίνετε προσοχή στα οχήματα γύρω σας

Οι ισχυροί άνεμοι είναι επικίνδυνοι για όλα τα οχήματα, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα ψηλά βαρέα οχήματα, όπως τα λεωφορεία, τα οχήματα που έλκουν ρυμουλκούμενα ή τροχόσπιτα, τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές. Δώστε περισσότερη προσοχή αν συναντήσετε αυτούς του τύπους οχημάτων στη διαδρομή σας. Και αν παρατηρήσετε ότι τα προπορευόμενα οχήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ανέμου, μειώστε ταχύτητα ή σταματήστε εντελώς σε ένα ασφαλές μέρος, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να συνεχίσετε.

Να διατηρείτε μειωμένη ταχύτητα

Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά σας, τόσο περισσότερο θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε, αν χρειαστεί. Αν στον δρόμο κινούνται κι άλλα οχήματα, διατηρήστε μια απόσταση ασφαλείας και φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο να αντιδράσετε, σε περίπτωση που πρέπει να σταματήσετε απότομα. Ελέγξτε την κατεύθυνση του ανέμου και έχετε υπόψη ότι μόλις προσπαθήσετε να φρενάρετε, ένας ούριος άνεμος θα σας σπρώξει προς τα εμπρός.

Να κρατάτε γερά το τιμόνι

Επειδή οι σφοδρές και απότομες ριπές ανέμου μπορούν εύκολα θα εκτρέψουν το αυτοκίνητό σας από την πορεία του, κρατάτε συνέχεια γερά το τιμόνι. Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας ένα ρολόι και τοποθετήστε τα χέρια σας αντίστοιχα στις ώρες 9 και 3. Ποτέ μην οδηγείτε μόνο με το ένα χέρι στο τιμόνι και πάντα να έχετε την προσοχή σας στραμμένη στο οδόστρωμα.

Να αποφεύγετε τις προσπεράσεις

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να παραμένετε συνεχώς σε ασφαλή απόσταση από όλα τα οχήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε πάσης φύσεως ελιγμούς, καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχετε λόγω των ισχυρών ανέμων. Μια ξαφνική ριπή ανέμου μπορεί να εκτρέψει την πορεία του αυτοκινήτου σας, άλλων οχημάτων και οποιουδήποτε αντικειμένου, σκορπίζοντας παντού θραύσματα. Διατηρήστε ασφαλή ταχύτητα, απόσταση ασφαλείας και παραμείνετε στη λωρίδα σας.

Κατά την άφιξη στον προορισμό

Σταθμεύστε με ασφάλεια

Αν φτάσατε στον προορισμό σας σώοι και αβλαβείς, φροντίστε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος. Επειδή η διαδρομή σας ολοκληρώθηκε, δεν σημαίνει ότι και ο άνεμος ξαφνικά θα κοπάσει. Αποφύγετε τη στάθμευση κοντά σε κτίρια, όπου οτιδήποτε δεν είναι καλά στερεωμένο μπορεί να χτυπήσει το αυτοκίνητό σας, αν παρασυρθεί από τον άνεμο. Η στάθμευση κάτω και γύρω από δέντρα, κολώνες της ΔΕΗ και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να πέσει και να προκαλέσει ζημιά στο όχημά σας δεν συνιστάται. Αν έχετε τη δυνατότητα, σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε γκαράζ ή υπόστεγο.

Ελέγξτε το αυτοκίνητο και το ασφαλιστήριό σας

Ελέγξτε ενδελεχώς το αυτοκίνητό σας για τυχόν βαθουλώματα, γρατζουνιές ή ρωγμές στο παρμπρίζ. Αν χρειαστεί να υποβάλετε αίτημα αποκατάστασης ζημιών, είναι πιθανό να χρειαστείτε πλήρη κάλυψη. Οι περισσότερες ασφάλειες αυτοκινήτου θα αναφέρουν επίσης ότι υποχρεούστε να επιδεικνύετε τη δέουσα φροντίδα για την πρόληψη οποιασδήποτε βλάβης στο όχημά σας. Διαβάστε το συμβόλαιό σας για να ενημερωθείτε για τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, αν χρειαστεί να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι αν το αυτοκίνητό σας έχει υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και χρειαστεί να υποβάλετε αίτημα αποζημίωσης στην ασφαλιστική σας, θα πρέπει ενδεχομένως να προσκομίσετε και φωτογραφίες των ζημιών και των θραυσμάτων, για να υποστηρίξετε το αίτημά σας.