Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης & μετακίνησης το χειμώνα | Generali
LIFE IN MOTION

Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης & μετακίνησης το χειμώνα

15.02.2021 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τους οδηγούς, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν πολύ τις οδικές μετακινήσεις. Ωστόσο, με λίγο προσεκτικό σχεδιασμό και λελογισμένη συμπεριφορά, μπορείτε να αποφύγετε  δυσάρεστα περιστατικά. Διαβάστε παρακάτω μερικές βασικές προφυλάξεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μεταβαίνετε με ασφάλεια στους προορισμούς σας ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες.

Αξιολογήστε τη μετακίνησή σας

Αρχικά, αναρωτηθείτε αν χρειάζεται να οδηγήσετε. Αν όντως χρειάζεται να κυκλοφορήσετε, χρησιμοποιήστε μόνο δρόμους των οποίων το οδόστρωμα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν έχει λιμνάζοντα νερά, λάσπη ή χιόνι, γι’ αυτό πριν ξεκινήσετε σκεφτείτε τη διαδρομή σας, συμβουλευτείτε το gps και κοιτάξε εναλλακτικές ώστε να επιλέξετε όσο το δυνατόν πιο κεντρικές αρτηρίες. Ακολουθήστε το ένστικτό σας’ αν νιώσετε ότι ο δρόμος που οδεύετε δεν είναι ασφαλείς σταματήστε και αναζητήστε μία εναλλακτική. Προγραμματίστε τη μετακίνησή σας ώστε να ξεκινήσετε νωρίτερα και να μη χρειαστεί να βιαστείτε να φτάσετε στον προορισμό σας. 

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας

Αρχικά, φροντίστε το όχημά σας να είναι σε καλή κατάσταση και να έχει περάσει όλους τους ελέγχους ασφαλείας. Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε αν έχετε επαρκή ποσότητα υγρού υαλοκαθαριστήρων κατάλληλου για χαμηλές θερμοκρασίες και απομακρύνετε κάθε ίχνος χιονιού, πάγου ή πάχνης από όλα τα παράθυρα –όχι μόνο από το παρμπρίζ.

Φροντίστε να έχετε γεμάτο το ρεζερβουάρ καυσίμου, τα απαραίτητα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης (προειδοποιητικό τρίγωνο και γιλέκο με ανακλαστήρες φωτός, να γνωρίζετε το τηλέφωνο της Οδικής Βοήθειας και, αν γνωρίζετε, να έχετε όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή ενός ελαστικού). Υπάρχουν ορισμένες βασικές προμήθειες που θα ήταν καλό να έχετε πάντα στο αυτοκίνητό σας, για να είστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Να γνωρίζετε ότι αν μένετε σε περιοχή με πολύ βαρύς χειμώνες καλό θα ήταν στην επόμενη αλλαγή των ελαστικών σας να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να τοποθετήσετε χειμερινά ελαστικά. Παρότι τα ελαστικά παντός καιρού μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ορισμένες δύσκολες συνθήκες, τα χειμερινά είναι εκείνα που μπορούν να σας κρατήσουν εντός δρόμου ακόμη και σε επαφή με μαύρο πάγο, γλίτσα, σφοδρή χιονόπτωση και άλλων ειδών απρόβλεπτα φαινόμενα. Το ειδικά σχεδιασμένο τους υλικό τα καθιστά εύκαμπτα, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρεί την πρόσφυσή του στο οδόστρωμα παρά την κακοκαιρία, ενώ οι βαθύτερες αυλακώσεις και τα εξογκώματά τους προσφέρουν καλύτερο κράτημα στον πάγο και στο χιόνι.

Οδηγήστε με ασφάλεια

Τέλος, υπάρχουν βασικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέχετε για να οδηγείτε με ασφάλεια, ακόμη και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες. Αν δεν έχετε επαρκή ορατότητα, ανάψτε τα φώτα διασταυρώσεως (τα «μεσαία») σε συνδυασμό με τα φώτα ομίχλης. Παράλληλα, αυξήστε την απόσταση από τον μπροστινό σας, διότι κατά το φρενάρισμα το όχημά σας ίσως χρειαστεί δέκα φορές περισσότερο χρόνο ώσπου να ακινητοποιηθεί. Για να τηρείτε επαρκή απόσταση, ίσως χρειάζεται πού και πού να αλλάζετε λωρίδα. Τέλος, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι σύμμαχός σας στην κακοκαιρία, αρκεί να το χρησιμοποιείτε έξυπνα. Οι χαμηλές ταχύτητες βοηθούν ώστε το όχημα να έχει καλή πρόσφυση στον ανήφορο, ενώ μειώνουν την ανάγκη για φρενάρισμα στον κατήφορο.

Ασφαλιστικό Tip: Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, η επιλογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου, όπως το Speed της Generali, είναι βασική για να απολαμβάνετε διαδρομές με σιγουριά και ξεγνοιασιά.