Σπασμένο παρμπρίζ; Μάθετε τα πάντα για την θραύση κρυστάλλων
LIFE IN MOTION

Σπασμένο παρμπρίζ; Μάθετε τα πάντα για την θραύση κρυστάλλων

10.03.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας μπορεί να σπάσει ή ραγίσει ανά πάσα στιγμή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η θραύση, το ράγισμα ή η ρωγμή μπορεί να μειώσει την ορατότητά σας, με αποτέλεσμα η οδήγηση να είναι επικίνδυνη. 

Ωστόσο, για να μπορέσετε να συνεχίσετε την πορεία σας με ασφάλεια και να αποφύγετε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς πρέπει να αντιδράσετε. Οι ακόλουθες 6 ερωτήσεις καλύπτουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

1. Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ με ραγισμένο παρμπρίζ;

Ναι, αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο που εμφανίζεται το ράγισμα, καθώς και από τις διατάξεις του εκάστοτε Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Η οδήγηση με ραγισμένο παρμπρίζ σε πολλές χώρες θεωρείται παράβαση του ΚΟΚ, λόγω χρήσης του οχήματος σε επικίνδυνη κατάσταση. Στην Ελλάδα πάντως, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, για να μπορέσει ο οδηγός να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του σε περίπτωση θραύσης του παρμπρίζ, πρέπει να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού. Η κατάσταση του παρμπρίζ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης ορατότητας. Κάθε ράγισμα ή γρατζουνιά μπορεί να σας εμποδίσει να αντιληφθείτε όχι μόνο ένα όχημα που σας προσεγγίζει, αλλά και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, αυξάνει το θάμβος από την αντανάκλαση του ηλίου ή των προβολέων της διερχόμενης κυκλοφορίας, καθιστώντας την οδήγηση μη ασφαλή. Όσον αφορά την επιβολή προστίμου, ο ΚΟΚ προβλέπει ότι «αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί οδικό όχημα […] που δεν πληροί τις απαιτήσεις […], τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ», ενώ ένα ράγισμα στο παρμπρίζ, όταν αυτό βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού, είναι γνωστό αίτιο αποτυχίας του ελέγχου ΚΤΕΟ.

Motor

2. Πρέπει υποχρεωτικά να επισκευάσω ακόμη και ένα πολύ μικρό ράγισμα;

Και πάλι, αυτό εξαρτάται από τις διατάξεις του ΚΟΚ κάθε χώρας. Για παράδειγμα, αν το ράγισμα έχει μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, νομικά δεν είναι απαραίτητο να επισκευαστεί, εφόσον δεν βρίσκεται στο άμεσο οπτικό πεδίο του οδηγού και δεν επηρεάζει την ορατότητά του. Ωστόσο, το πιο ασφαλές είναι να επισκευάζετε κάθε ράγισμα, πριν αυτό χειροτερέψει και εξελιχθεί σε μια προβληματική ρωγμή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση ολόκληρου του παρμπρίζ. Επιπλέον, το πιο σίγουρο είναι ότι η υγρασία που θα εισχωρήσει μέσα από το ράγισμα θα προκαλέσει θάμπωμα στο παρμπρίζ σας. Μάλιστα, αν μαζί με την υγρασία εισχωρήσουν και ακαθαρσίες, τότε σίγουρα δεν θα μπορείτε να τις απομακρύνετε από το παρμπρίζ.  Άρα, αν δεν προβείτε σε άμεση επιδιόρθωση, θα υπάρχει μόνιμα ένας λεκές. Πόσο μάλλον δε, αν περάσει νερό στη ρωγμή και παγώσει, με αποτέλεσμα το ράγισμα να μεγαλώσει. Και στις τρεις περιπτώσεις, τόσο η ορατότητα όσο και η ασφάλειά σας ελαττώνονται αισθητά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επιδιόρθωση μιας μεγαλύτερης ρωγμής είναι σχεδόν πάντα πιο δαπανηρή από μια μικρή ρωγμή. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται η ζημιά να αποκαθίσταται άμεσα.

 

3. Πόσο κοστίζει η επιδιόρθωση ραγίσματος;

Για ένα μικρό ράγισμα, το κόστος της επιδιόρθωσης μπορεί να κυμαίνεται από €50 έως €100. Υπολογίστε ότι οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν περίπου 20 λεπτά. Για μεγαλύτερης κλίμακας ζημιές, για τις οποίες θα πρέπει αναγκαστικά να αντικαταστήσετε το παρμπρίζ, η επισκευή ενδέχεται να στοιχίζει από €200 έως €300. Λάβετε υπόψη ότι όσο πιο ακριβό είναι το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερο θα κοστίσει η αντικατάσταση του παρμπρίζ.

4. Η ασφαλιστική μου καλύπτει την επιδιόρθωση του παρμπρίζ;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει. Επιλέγοντας το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου Speed On της Generali και την κάλυψη θραύσης κρυστάλλων μπορείτε να επισκευάσετε τη ζημιά στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου σας στην Carglass, Glassdrive και την ΦΙΛΗΣGlass,  χωρίς να πληρώσετε συμμετοχή. Η κάλυψη θραύσης κρυστάλλων είναι προαιρετική στο Speed On 1 και συμπεριλαμβάνεται στις βασικές καλύψεις του Speed On 2 & 3. 

5. Υπάρχει τρόπος να προφυλάξω το παρμπρίζ από ενδεχόμενο ράγισμα;

Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα αποφύγετε το ράγισμα. Για να προκληθεί ζημιά, αρκεί να πεταχτεί ένα πετραδάκι από το οδόστρωμα στο παρμπρίζ σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Καλό είναι να διατηρείτε μια λογική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ώστε να αποφεύγετε τυχόν βοτσαλάκια που μπορεί να εκτοξευτούν από τις ρόδες στο αυτοκίνητό σας, αλλά και να οδηγείτε προσεκτικά σε δρόμους με κακής ποιότητας, ασταθές οδόστρωμα. Συνιστάται επίσης να αντικαθιστάτε τους υαλοκαθαριστήρες σας κάθε 12 μήνες, για να είστε σίγουροι ότι απομακρύνετε αποτελεσματικά τις ακαθαρσίες και τη σκόνη που συσσωρεύονται στο παρμπρίζ. Τέλος, προτείνεται να ελέγχετε τακτικά το παρμπρίζ σας για οποιαδήποτε μικροσκοπική ζημιά και να την επισκευάζετε (ή να ζητάτε την επιδιόρθωσή της), πριν επιδεινωθεί το πρόβλημα.