Σκύλος στο αυτοκίνητο: Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι
LIFE IN MOTION

Σκύλος στο αυτοκίνητο: Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι

03.01.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, πολύτιμο και ισότιμο μέλος κάθε οικογένειας. Γι’ αυτό πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν μαζί με τον σκύλο τους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η πανδημία μείωσε πολύ τα μακρινά ταξίδια, ήταν μάλλον οι καλύτερες χρονιές για τα κατοικίδιά μας καθώς το φίλτρο για καταλύματα που δέχονται κατοικίδια ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στις πλατφόρμες αναζήτησης.  

Όποιος και αν είναι ο προορισμός, είτε ξεκινάτε για μια μακρινή περιπέτεια είτε για το κτηνιατρείο, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ασφάλεια του κατοικιδίου σας. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση του τετράποδου φίλου σας όταν είναι στο αυτοκίνητο.

Motor

Υπάρχουν διάφορες επιλογές, για να προστατεύσετε τον σκύλο σας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ή να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς στο αυτοκίνητο. Θα εξετάσουμε τα οφέλη κάθε επιλογής και τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν από κάθε αγορά. 

Κάθισμα αυτοκινήτου για σκύλους

Αν ο σκύλος σας νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κάθεται δίπλα σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου στη θέση του συνοδηγού. Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο του συνοδηγού. Επίσης, ρυθμίστε τη ζώνη ασφαλείας, ώστε ο σκύλος σας να μην μπορεί να φύγει από το κάθισμα. Για μικρόσωμους σκύλους που χρειάζονται να βρίσκονται σε  πιο ψηλή θέση, για να βλέπουν έξω, αξίζει να έχετε ένα κάθισμα τύπου «booster» που θα τους δώσει περισσότερο ύψος.

Ζώνη ασφαλείας για σκύλους

Για να εμποδίσετε τη μετακίνηση του σκύλου μέσα στο αυτοκίνητο, δημοφιλής επιλογή για κάθε μέγεθος είναι η ζώνη ασφαλείας που στερεώνεται σε λουράκι. Για πιο νευρικούς «συνταξιδιώτες» που πιθανώς να μασουλήσουν το λουράκι τους, επιλέξτε ένα λουρί κατασκευασμένο από ανθεκτικό, υψηλής ποιότητας υλικό. Κατά την τοποθέτηση ελέγξτε αν μπορείτε να περάσετε με ευκολία δύο δάχτυλα κάτω από το κολλάρο του, από το λουράκι στην πλάτη του και κάτω από τα μπροστινά του πόδια, για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν είναι πολύ σφιχτά δεμένος. 

Κλουβιά ή τσάντες μεταφοράς σκύλων

Αν ο σκύλος σας είναι ζωηρός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αντί να χαζεύει έξω από το παράθυρο ή να κοιμάται, τότε ιδανική για την περίπτωσή του θα ήταν η μεταφορά σε ειδική τσάντα ή κλουβί (crate) για σκύλους που στερεώνεται στα πίσω καθίσματα ή το πορτ-μπαγκάζ. Αντίθετα με τη ζώνη ασφαλείας, οι επιλογές αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη τραυματισμών του αυχένα ή της πλάτης του ζώου σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος. Επιπλέον, διευκολύνουν τη μεταφορά των σκύλων, ανάλογα με το μέγεθός τους, κατά τη διάρκεια οδικών ταξιδιών. Για να έχει άνεση ο σκύλος σας στο αυτοκίνητο επιλέξτε κλουβί ή τσάντα με αρκετό χώρο. Πρέπει να μπορεί να σηκωθεί, να ξαπλώσει και να γυρίσει ανάσκελα. Ο παράγοντας της άνεσης είναι επίσης σημαντικός, οπότε καλό είναι να διαθέτουν μαλακή επένδυση. Μία κουβέρτα από το σπίτι και μία πάνα κάποιες λύσεις για στεγνά και stress-free ταξίδια.

Διαχωριστικό πλέγμα για το αυτοκίνητο

Εξασφαλίστε χώρο στο αυτοκίνητό σας αποκλειστικά για τον σκύλο σας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ή μεταξύ των μπροστινών και των πίσω καθισμάτων, τοποθετώντας ένα ρυθμιζόμενο διαχωριστικό πλέγμα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να περιορίσετε αλλά και να διαφυλάξετε τα σκυλιά πιο μεγαλόσωμης ράτσας. Έτσι, θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην οδήγηση αντί να ανησυχείτε για τον σκύλο σας.

Την επόμενη φορά που θα προετοιμάζεστε για ένα ταξίδι, επιλέξτε τον καταλληλότερο τρόπο μεταφοράς του σκύλου σας. Όταν είναι ο σκύλος στο αυτοκίνητο, χρειάζεται ασφάλεια και άνεση για να μοιραστείτε μαζί του αυτή την εμπειρία. Δεν θα το μετανιώσετε!