Πώς μπορεί να επηρεάσει την ασφαλιστική σας κάλυψη το ταξίδι που προγραμματίζετε να κάνετε;
LIFE IN MOTION

Μπορεί ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού να επηρεάσει την ασφαλιστική σας κάλυψη;

20.06.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Ονειρεύεστε αμμουδιές και παραλίες ή προτιμάτε περιπέτειες που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ύψη; Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, λίγα πράγματα μπορούν να είναι πιο συναρπαστικά από τον προγραμματισμό διακοπών. Όσο προσπαθείτε να υπολογίσετε τον συνολικό προϋπολογισμό του ταξιδιού και να ρυθμίσετε απαραίτητα πρακτικά ζητήματα, λάβετε υπόψη τον προορισμό σας και τη διαδρομή που έχετε σχεδιάσει να ακολουθήσετε. Η διαδρομή και ο προορισμός διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ασφαλιστική κάλυψη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.  

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν tα σχέδιά σας στο κόστος της ταξιδιωτικής σας ασφάλειας, και τι πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν επιλέξετε ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλειας.   

Πώς λειτουργεί η ταξιδιωτική ασφάλεια;  

Ακόμη και οι πιο οργανωμένοι ταξιδιώτες δεν μπορούν να προβλέψουν οτιδήποτε θα μπορούσε να πάει στραβά σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ιδίως όταν πρόκειται για τυχόν απρόοπτα γεγονότα. Από την ακύρωση μιας πτήσης μέχρι την κλοπή του κινητού σας τηλεφώνου, υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν να αναστατώσουν τις διακοπές σας. Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους παράγοντες έχουν και οικονομικό αντίκτυπο.  

Η ταξιδιωτική ασφάλεια σας προστατεύει σε περίπτωση απωλειών που προκύπτουν από απρόβλεπτα γεγονότα, βοηθώντας σας να καλύψετε το κόστος των ταξιδιωτικών αλλαγών σας, που προκύπτουν αναγκαστικά την τελευταία στιγμή, λόγω κλοπής αντικειμένων, και επειγόντων περιστατικών υγείας. Κάποια προγράμματα σας προσφέρουν επίσης πρόσβαση σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και επαγγελματίες υγείας, για να μπορείτε να λάβετε την καλύτερη δυνατή βοήθεια το συντομότερο δυνατό.   

Πόσο κοστίζει η ταξιδιωτική ασφάλεια;   

Η προσφερόμενη κάλυψη και το κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλειας μπορεί να διαφέρει από τη μία περίπτωση σε άλλη, ανάλογα με διάφορες παραμέτρους όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας και τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.   

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που αφορούν τον προορισμό και το ταξίδι σας και μπορούν να επηρεάσουν το κόστος. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν να κάνουν με την παρουσία πολιτικής αστάθειας και παραγόντων κινδύνου στη χώρα που έχετε επιλέξει να επισκεφθείτε, όπως και τη διαθέσιμη δημόσια ή ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη και τις δραστηριότητες που σκοπεύετε να κάνετε κατά την παραμονή σας στον προορισμό σας.  

Όμως, όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, η ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορα απρόβλεπτα συμβάντα είτε αυτό είναι η απώλεια αποσκευής είτε ακόμη και κατάγματα. Η ταξιδιωτική ασφάλεια σας επιτρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας ξέγνοιαστοι, να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε μόνο με τη διασκέδαση, και όχι με προβλήματα.   

Τι να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ταξιδιωτική ασφάλεια   

Παρακάτω ακολουθούν τέσσερις σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη όταν επιλέγετε ταξιδιωτική ασφάλεια (ή να ελέγχετε ότι καλύπτονται από την ασφάλεια που ήδη έχετε). 

1. Με ποιες δραστηριότητες θα ασχοληθείτε  

Από τις καλύτερες στιγμές των διακοπών μας είναι οι φορές που δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, ειδικά αν μας αρέσει να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση. Υπάρχουν προορισμοί που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τα υπαίθρια αθλήματά τους, όπως το γκολφ στη Σκοτία, το σκι στη Γαλλία, η πεζοπορία στο Περού ή οι καταδύσεις στην Καραϊβική. Συνήθως, μερικά αθλήματα και υπαίθριες δραστηριότητες περιλαμβάνονται συνήθως στα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης, ενώ για άλλα μπορεί να χρειάζεται έγκριση ή επιπρόσθετη κάλυψη. Αυτό εξαρτάται, συνήθως, από τον «παράγοντα κινδύνου» της δραστηριότητας.   

Αν στον προορισμό σας θέλετε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που θα τονώσουν την αδρεναλίνη σας, φροντίστε την ασφαλιστική κάλυψή σας πριν φύγετε ή προσθέστε ένα επιπλέον πακέτο παροχών, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει επαρκές επίπεδο προστασίας. Τα χειμερινά σπορ, όπως το σκι ή το snowboard, και τα θαλάσσια σπορ, όπως το surfing και το κανό, συχνά προϋποθέτουν ειδική κάλυψη, όπως και η ποδηλασία βουνού, η ιππασία και η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο.   

Στο μεταξύ, αν σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε τον προορισμό σας, αξίζει να ελέγξετε τις παροχές του προγράμματος ασφάλισης και τις καλύψεις που προσφέρει. Είναι πιθανό να χρειαστείτε χωριστή ασφάλεια, αλλά ορισμένες απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως μια βλάβη σε περίπτωση σύγκρουσης, ίσως να μπορούν να καλυφθούν. Μια άλλη επιλογή ίσως είναι η κάλυψη της ενοικίασης αυτοκινήτου, ώστε να τη συμπεριλάβετε ως επιπρόσθετη επιλογή στο πρόγραμμα ασφάλισης.

2. Πόσο ασφαλής είναι ο προορισμός σας  

Όλοι ελπίζουμε οι διακοπές μας να είναι όμορφες, χαλαρωτικές, χωρίς άγχος και απρόοπτα. Καλό είναι, όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Γι’ αυτό και αξίζει να κάνουμε λίγη έρευνα για τη χώρα που σκοπεύουμε να επισκεφθούμε πριν κλείσουμε διακοπές, ειδικά όσον αφορά την πολιτική κατάσταση, τα ποσοστά εγκληματικότητας, την κατάσταση του συστήματος υγείας, ακόμη και την πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, αν ο προορισμός σας είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένος.  

Bike

Αναζητήστε κρατικές οδηγίες για τον προορισμό σας πριν οριστικοποιήσετε τα σχέδιά σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο «επίπεδο ασφάλειας» της χώρας. Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε κι επιπλέον μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων και των επιλογών σας. Επιπλέον, σε προορισμούς με υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, ή μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια, η επιλογή ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής ασφάλειας είναι ακόμη πιο σημαντική. Η σωστή ταξιδιωτική ασφάλεια σας προστατεύει επίσης από υπέρογκα έξοδα λόγω κλοπής ή αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο ταξίδι σας!   

3. Πόσο συχνά σκοπεύετε να ταξιδεύετε

Είτε προτιμάτε να κάνετε διακοπές μεγάλης διάρκειας μία φορά τον χρόνο είτε να απολαμβάνετε τακτικά σύντομα διαλείμματα στη διάρκεια του χρόνου, σίγουρα θα βρείτε μια ταξιδιωτική ασφάλεια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Για τους λάτρεις των πολυήμερων διακοπών μία φορά τον χρόνο, ίσως η επιλογή ταξιδιωτικής ασφάλειας για ένα μεμονωμένο ταξίδι να είναι ιδανικότερη. Πληρώνετε μόνο για τις ημέρες τις οποίες ταξιδεύετε και το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Επομένως, μπορεί να προσαρμοστεί με ακρίβεια στις ανάγκες της υγείας και των δραστηριοτήτων σας. Είναι ιδανική επιλογή αν σχεδιάζετε να ασχοληθείτε με έναν συγκεκριμένο τύπο αθλήματος ή δραστηριότητας, όπως το σκι.   

Αλλά αν σας ευχαριστεί περισσότερο να έχετε την ελευθερία να ταξιδεύετε απρογραμμάτιστα όποτε το θελήσετε, εάν επιλέξετε μια ετήσια ταξιδιωτική ασφάλεια για πολλά ταξίδια, θα είστε ήδη καλυμμένοι. Μπορεί μάλιστα να σας συμφέρει περισσότερο οικονομικά από το να αποκτήσετε ταξιδιωτική ασφάλιση για ένα μόνο ταξίδι.  

Αυτός ο τύπος ασφάλισης ταξιδιού σας προστατεύει για έναν ολόκληρο χρόνο, ώστε να μπορείτε να ασχοληθείτε μόνο με τη διαμόρφωση του προγράμματος που θέλετε να ακολουθήσετε και τα μέρη που θα θέλετε να επισκεφθείτε για να απολαύσετε τις διακοπές σας. Εάν σας αρέσει να γυρνάτε τον κόσμο, φροντίστε η ασφάλισή σας να περιλαμβάνει επίσης περιοχές και χώρες τις οποίες πιθανώς να επισκεφθείτε κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.  

Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο η διεθνής κάλυψη να αποκλείει περιοχές όπου τα έξοδα μπορεί να είναι υψηλότερα —ειδικά όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη— εκτός εάν υπάρχει ρητή αναφορά στο ασφαλιστήριο. Η περίπτωση αυτή είναι συχνή στις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Επομένως κάντε μια προσεκτική έρευνα, εάν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψετε σε αυτές τις περιοχές .    

4. Μην ξεχάσετε να συνυπολογίσετε τις ανάγκες σας σε θέματα υγείας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα έξοδα ασφάλισης μπορεί να διαφέρουν τόσο πολύ από χώρα σε χώρα, ακόμα κι αν βρίσκονται στην ίδια περιοχή; Ο λόγος είναι ότι οι διαθέσιμες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα ασφάλιστρα που πληρώνετε και τα διάφορα επίπεδα κάλυψης που μπορεί να προσφέρει η ασφαλιστική εταιρεία.  

Στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς συγκαταλέγονται και οι πιο ακριβοπληρωμένοι από πλευράς δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Στις ΗΠΑ, μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να κοστίσει έως περίπου 3.000 ευρώ, όταν στην Ισπανία κοστίζει περίπου μόλις 130 ευρώ. Στο μεταξύ, στη Δανία, μια σύντομη ιατρική επίσκεψη μπορεί να σας κοστίσει έως και 155 ευρώ. Επομένως, η σωστή ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στο υπόλοιπο στου τραπεζικού λογαριασμού σας!  

Άλλοι προορισμοί είναι σχετικά οικονομικά προσιτοί. Μερικοί από τους οικονομικότερους προορισμούς από άποψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών για τους ασθενείς είναι η Αργεντινή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ταϊλάνδη. Η Ελλάδα αποτελεί ανερχόμενο «παίκτη» στον κλάδο του ιατρικού τουρισμού. Κατά κανόνα, η υγειονομική περίθαλψη σε χώρες με εύρωστα συστήματα υγείας τείνει να είναι λιγότερο δαπανηρή από ό,τι στις χώρες στις οποίες η ιδιωτική περίθαλψη είναι πιο συνηθισμένη. Στην περίπτωση των τελευταίων, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χρεωθείτε μεγαλύτερα ποσά εάν χρειαστείτε οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Κι αυτό, λόγω του υψηλότερου κόστους εξέτασης και θεραπείας, εάν τύχει και νοσήσετε κατά την παραμονή σας εκεί.  

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε κρατική υγειονομική περίθαλψη σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, στις ίδιες τιμές που παρέχεται και στους κατοίκους της αντίστοιχης χώρας. Ωστόσο, αυτή η κάρτα δεν καλύπτει καμιά περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης και, συνήθως, προϋποθέτει ένα ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσαν να καλυφθούν από την ταξιδιωτική ασφάλεια.