Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου;
LIFE IN MOTION

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου; Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

24.04.2024 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία από  τις κύριες αιτίες τραυματισμού παιδιών και εφήβων παγκοσμίως. Έρευνα κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι με τη χρήση παιδικού καθίσματος ο κίνδυνος τραυματισμού είναι δυνατό να μειωθεί έως και κατά 90%.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και το ύψος των παιδιών. Επομένως, για την επιλογή του κατάλληλου καθίσματος είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη για κάθε παιδί όλοι αυτοί οι παράγοντες. Ο οδηγός που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τον κόσμο των καθισμάτων αυτοκινήτου και να φροντίσετε ώστε η οδήγηση να είναι ασφαλής για μικρούς και μεγάλους εξίσου.

Συστήματα συγκράτησης παιδιών: βρεφικό καθισματάκι αυτοκινήτου, παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, κάθισμα ή μαξιλαράκι τύπου booster

Ο Νόμος 2696, με τον οποίο κυρώνεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, προβλέπει στο άρθρο 12 παρ. 5 ότι για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας <12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων. Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 11 του Κ.Ο.Κ., οι οδηγοί που δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη, παραβαίνοντας γενικά τις διατάξεις της παραγράφου 5, τιμωρούνται με πρόστιμο 350 ευρώ και χάνουν επί τόπου την άδεια οδήγησης για 10 ημέρες.

Συγκεκριμένα, το κάθισμα για νεογνά και βρέφη ηλικίας έως 12-15 μηνών πρέπει να τοποθετείται πάντα στο πίσω κάθισμα και να βλέπει προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Για την ορθή τοποθέτηση του καθίσματος και των ιμάντων πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το βρεφικό κάθισμα να τοποθετείται στη θέση του συνοδηγού ή σε θέση με αερόσακο.

Motor

Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου: τα πίσω καθίσματα είναι ασφαλέστερα

Τα βρεφικά καθίσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, και όχι λιγότερα από δύο χρόνια, ενώ πρέπει να τοποθετούνται στα πίσω καθίσματα και με προσανατολισμό προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν κάθισμα που βλέπει μπροστά, όταν το κεφάλι τους αρχίζει να προεξέχει από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν το βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών ότι:

 • Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.
 • Τα παιδιά ύψους κάτω των 150 cm που επιβαίνουν σε οχήματα κατηγοριών Μ1, N1, N2 και Ν3, πρέπει να συγκρατούνται με σύστημα συγκράτησης για παιδιά, προσαρμοσμένο στο βάρος του παιδιού.
 • Στα οχήματα των κατηγοριών Μ1, Ν1, Ν2 και Ν3 που δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας, δεν μπορούν να ταξιδεύουν παιδιά κάτω των 3 ετών.
 • Τα παιδιά ύψους κάτω των 150 εκ. αλλά τουλάχιστον 135 εκ. μπορούν να συγκρατούνται από ζώνη ασφαλείας για ενηλίκους.
 • Τα παιδιά δεν πρέπει να συγκρατούνται από σύστημα συγκράτησης για παιδιά όταν ταξιδεύουν με ταξί. Ωστόσο, πρέπει να καταλαμβάνουν κάθισμα εκτός από τα εμπρόσθια.

Συνοπτικά, ισχύουν γενικότερα τα εξής:

 • Παιδί >8 έτη: μπορεί να φορά ζώνη ενήλικα, εφόσον εφαρμόζει καλά.
 • Παιδί <12 έτη: κάθεται πάντα στο πίσω κάθισμα.
 • Ποτέ δεν τοποθετούμε παιδί σε θέση με αερόσακο.
 • Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει καθιερωθεί στα αυτοκίνητα το σύστημα ISOFIX για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος.

Τύποι συστημάτων συγκράτησης παιδιών ανάλογα με το βάρος των παιδιών: 

 • Τύπος 0: λιγότερο από 10 κιλά,
 • Τύπος 0+: λιγότερο από 13 κιλά,
 • Τύπος 1: 9 κιλά έως 18 κιλά,
 • Τύπος 2: 15 κιλά έως 25 κιλά,
 • Τύπος 3: 22 κιλά έως 36 κιλά. 

Η επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή σε αντίθεση με το βρεφικό καθισματάκι, τα παιδιά θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν για περισσότερα χρόνια. Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι το βάρος και το ύψος των παιδιών αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες, και ίσως ακόμη πιο καθοριστικούς από την ηλικία. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό:

 • το παιδί να συγκρατείται με ασφάλεια, όταν χρησιμοποιείται η ζώνη του αυτοκινήτου,
 • η στήριξη που παρέχει η ζώνη στο παιδί να είναι επαρκής,
 • η ζώνη να στηρίζει τον ώμο των παιδιών και όχι τον λαιμό. 

Κάθισμα ή μαξιλάρι τύπου booster

Εάν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθισμα ή μαξιλαράκι τύπου booster. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, οι γονείς δεν τοποθετούν σωστά τα παιδικά καθίσματα. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και, αν είναι δυνατό, ζητήστε από το προσωπικό του καταστήματος να σας δείξει κατά την αγορά πώς γίνεται σωστά η τοποθέτηση του καθίσματος. Το κάθισμα θα πρέπει να στερεώνεται και να μην μετακινείται σχεδόν καθόλου και το κεφάλι του παιδιού δεν πρέπει ποτέ να προεξέχει από την κορυφή της βάσης στήριξης για το κεφάλι.

Αν το όχημά σας διαθέτει σύστημα ISOFIX, καλό είναι να επιλέξετε αυτόν τον τύπο καθίσματος, επειδή είναι σχεδόν απίθανο να γίνει λάθος στην τοποθέτησή του. Επισκεφθείτε τον παραπάνω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης.

Επίσημα πρότυπα ασφαλείας

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα ασφαλείας. Αυτό συνήθως αποδεικνύεται από τα στοιχεία στην ετικέτα τους. Αναζητήστε μια πορτοκαλί ετικέτα, το σήμα δοκιμής «Ε» ή τα ψηφία R129 (πρότυπο ασφαλείας ECE R129), τα οποία δείχνουν ότι το κάθισμα πληροί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Φροντίστε για την ασφάλεια όλων των επιβατών, όποια κι αν είναι η ηλικία τους, ακολουθώντας πάντα τις πολύτιμες συμβουλές μας!