Οδηγός για ξέγνοιαστες διακοπές | Generali
LIFE IN MOTION

Οδηγός για ξέγνοιαστες διακοπές

13.08.2018 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Έχετε κλείσει την καλοκαιρινή σας άδεια από τη δουλειά, έχετε βρει διαμονή κι έχετε πληρώσει τα εισιτήριά σας.

Φαίνεται να είστε πανέτοιμοι για ακόμη ένα πανέμορφο ταξίδι! Αλλά προτού φύγετε, υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που δεν θα πρέπει να ξεχάσετε. Συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα με όλα όσα  θα πρέπει να ελέγξετε και χαλαρώσετε και θα είστε έτοιμοι μέχρι να πείτε Fly Away!

Μικρές (αλλά σημαντικές) λεπτομέρειες!

Από τις αποσκευές σας δεν θα πρέπει να λείπουν το διαβατήριό σας, η βίζα σας αν το απαιτεί η χώρα προορισμού σας κι ένα αποδεικτικό ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, όπως η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, την οποία μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, αποθηκεύστε στο κινητό σας τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορεί να χρειαστείτε, όπως η τοπική Πρεσβεία, το ταξιδιωτικό γραφείο και μία επαφή έκτακτης ανάγκης. Κρατήστε όλα τα παραπάνω σε μια αδιάβροχη θήκη σε περίπτωση  που το τηλέφωνό σας χαλάσει, κλαπεί, ή μείνει από μπαταρία.

Προνοήστε & εξοικονομήστε χρήματα

Διαθέτετε ταξιδιωτική ασφάλιση; Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί όταν ταξιδεύετε. Μια καλή ασφάλιση μπορεί να σημαίνει επιστροφή μεγάλου ποσού χρημάτων για τα αεροπορικά σας εισιτήρια και για ιατρικές δαπάνες σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού.

H Europ Assistance, μέλος του Ομίλου Generali, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε πολύ δύσκολες καταστάσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Μία πελάτης από την Αυστρία τραυματίστηκε από πτώση, ενώ έκανε αναρρίχηση στο Πουκέτ, στην Ταϊλάνδη, και η ομάδα της Europ Assistance εργάστηκε ακούραστα για να οργανώσει την επιστροφή της στην Αυστρία, όσο το δυνατόν συντομότερα, έτσι ώστε κάνει την εγχείρηση που απαιτούνταν στο πόδι της, πίσω στην πατρίδα της. Φρόντισαν ακόμη να τη συνοδεύσει μία νοσοκόμα στο ταξίδι της και ήρθαν σε συνεννόηση με το τοπικό προξενείο και το διασυνοριακό έλεγχο για να κάνουν τη μεταφορά της όσο το δυνατόν ευκολότερη.

Φυσικά, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας συνάλλαγμα αν ταξιδεύετε σε χώρα εκτός ΕΕ! Ελέγξτε τις διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες και αναζητήστε  την καλύτερη προσφορά. Μην αφήσετε την αγορά συναλλάγματος για την τελευτά στιγμή ή για όταν θα φτάσετε στο αεροδρόμιο, όπου είναι πολύ πιθανό να πάρετε τη λιγότερο συμφέρουσα προσφορά. Εναλλακτικά, μία προ-πληρωμένη κάρτα μπορεί να περιορίσει τα τέλη συναλλάγματος που πιθανόν θα πρέπει να πληρώσετε και να αποφύγετε το ρίσκο να μεταφέρετε πολλά μετρητά.

Παραμείνετε ασφαλείς

Ο προορισμός της επιλογής σας ενδέχεται να μην είναι το πιο ασφαλές μέρος, οπότε θα πρέπει αρχικά να ελέγξετε αν συνιστάται για ξένους ταξιδιώτες. Συμβουλευτείτε για τις γειτονιές τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε ή τουλάχιστον περιορίστε το χρόνο που θα περάσετε σε επικίνδυνα hot-spots. Αν δεν έχετε ήδη μια τσάντα που μπορείτε να δέσετε γύρω από τη μέση σας, επενδύστε σε μία και μη χρησιμοποιείτε σακίδιο πλάτης! Φροντίστε να την δένετε στην μπροστινή πλευρά και μην βάζετε πολύτιμα αντικείμενα στις τσέπες σας. Ένας χρήσιμος κανόνας είναι να αφήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο αξίας, που δε θα θέλατε να χάσετε, πίσω στο σπίτι.

Προστατέψτε την υγεία σας

Ο εμβολιασμός ενδέχεται να είναι απαραίτητος για ορισμένους προορισμούς και μπορεί να απαιτηθεί χρόνος για να οργανώσετε την πραγματοποίησή του στον κατάλληλο φορέα υγείας. Κλείστε ραντεβού τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία αναχώρησής σας. Μην ξεχάσετε ακόμη να έχετε μαζί σας το κατάλληλο εντομοαπωθητικό- όπως μαντηλάκια ή σπρέι- ώστε να είστε πιο άνετοι κατά τις διακοπές σας.

Η αντηλιακή προστασία είναι επίσης πολύ σημαντική. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 40 ή 50 μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά ακόμη και ένα μικρό ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα και να αυξήσει τις πιθανότητές καρκίνου του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τους κανόνες καλής υγιεινής, όπου κι αν βρίσκεστε, αλλά ιδιαίτερα σε χώρες όπου το νερό ή τα τρόφιμα μπορεί να έχουν μολυνθεί. Συσκευάστε ένα μπουκάλι νερό με ένα εσωτερικό φίλτρο, καθώς και φάρμακα για πονοκεφάλους και πονόκοιλο.

Προστατεύστε τις συσκευές σας

Τα έξυπνα κινητά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ταξιδιώτες, αρκεί να λειτουργούν σωστά! Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας το φορτιστή, ένα power bank και έναν αντάπτορα. Αν οι διακοπές σας περιλαμβάνουν περιπετειώδεις εξορμήσεις στη φύση θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας και μια αδιάβροχη θήκη. Κι επειδή τα ακριβά κινητά μπορεί να γίνουν πόλος έλξης για κλέφτες, εξετάστε το ενδεχόμενο να πάρετε μαζί σας μια πιο φθηνή συσκευή παλαιότερης τεχνολογίας ή ένα καρτοτηλέφωνο. Μπορεί αυτά τα κινητά να θεωρούνται ντεμοντέ αλλά, είναι φθηνά και η μπαταρία τους διαρκεί  πολλές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες!

Πληροφορηθείτε… πριν απογειωθείτε

Τέλος, εφοδιαστείτε με έναν ταξιδιωτικό οδηγό και το κατάλληλο app για τον προορισμό σας, ώστε να μπορείτε να πλοηγηθείτε εύκολα και γρήγορα καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αν πάλι σκοπεύετε να επισκεφθείτε πολυσύχναστα αξιοθέατα ή να παρακολουθήσετε κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις πολύωρες ουρές και μπορεί να εξασφαλίσετε καλύτερη τιμή.

Τώρα που είστε προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο, διαβάστε έξυπνα tips για να ετοιμάσετε εύκολα και γρήγορα τη βαλίτσα σας εξοικονομώντας χώρο.