Οδηγός αγοράς αυτοκινήτου: Κριτήρια για τη βέλτιστη επιλογή
LIFE IN MOTION

Οδηγός αγοράς αυτοκινήτου: 6+2 βασικά κριτήρια για τη βέλτιστη επιλογή

29.06.2023 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η αγορά ενός αυτοκινήτου ίσως αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική επένδυση μετά την αγορά κατοικίας.

Με την γκάμα  των διαθέσιμων τύπων αυτοκίνητου να διευρύνεται  και τη σχεδιαστική και τεχνολογική αρτιότητα να γίνονται ολοένα πιο ανταγωνιστικές, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η συνολική διαδικασία θεωρείται πλέον πολύ απαιτητική… Ένας ευχάριστος πονοκέφαλος. Περνάτε ατελείωτες ώρες στο διαδίκτυο αναζητώντας άρθρα και σχετικά βίντεο αξιολόγησης,  βρήκατε την κατανάλωση καυσίμου, τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, τα τέλη κυκλοφορίας και πλέον νιώθετε έτοιμοι. Όμως, είστε όντως έτοιμοι; Για να σας βοηθήσουμε στο καινούριο σας «ταξίδι», ετοιμάσαμε μια λίστα με τα βασικότερα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την αγορά ενός αυτοκινήτου.

 

1. Προϋπολογισμός: Τα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη για να μην τον υπερβείτε

Ο καθορισμός του προϋπολογισμού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα. Καθορίστε πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε για την αγορά ενός αυτοκινήτου, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος και τα μακροπρόθεσμα έξοδα. Θέτοντας έναν προϋπολογισμό, μπορείτε να περιορίσετε τις επιλογές σας και να επικεντρωθείτε σε οχήματα εντός του εύρους των χρημάτων σας. Είναι επίσης σημαντικό να συνυπολογίσετε πρόσθετα έξοδα, όπως τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση αυτοκινήτου, καύσιμα, συντήρηση και πιθανά έξοδα χρηματοδότησης. Στην τελευταία περίπτωση, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δόση του δανείου σας καλό είναι να μην υπερβαίνει το 15% του καθαρού μηνιαίου μισθού σας. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράζετε ένα αυτοκίνητο και να αισθάνεστε ότι οι μηνιαίες πληρωμές σάς εμποδίζουν να απολαύσετε τη ζωή. Οι αποπληρωμές πρέπει να είναι διαχειρίσιμες και άνετες. Για αυτό, λοιπόν, σας συνιστούμε να λάβετε υπόψη ότι η πιθανή αποταμίευση ενός μεγαλύτερου ποσού μπορεί να οδηγήσει σε μια χρηματοδότηση με πιο ευνοϊκούς για εσάς όρους.

Motor

2. Είναι και το περιβάλλον διαμονής ένα κριτήριο: Εσείς πού μένετε;

*Στην πόλη: Σε μια πόλη με πολυσύχναστους δρόμους και περιορισμένους χώρους στάθμευσης, ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να είναι επωφελές. Επιπλέον, η οδήγηση σε ένα αστικό περιβάλλον συνεπάγεται αυξημένη κίνηση με στάσεις και συχνές μετακινήσεις, οπότε η επιλογή ενός αυτοκινήτου με καλή απόδοση και μειωμένο κόστος καυσίμου ίσως θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της λίστας σας.

*Στο βουνό:  Εάν ζείτε σε χωριό με ανώμαλους ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, ένα αυτοκίνητο με καλή απόσταση από το έδαφος, στιβαρή ανάρτηση και ισχυρό κινητήρα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα ανώμαλα εδάφη και τις απότομες κλίσεις. Παράλληλα, η χρήση ενός αυτοκινήτου με τετρακίνηση (4χ4) μπορεί να προσφέρει καλύτερη πρόσφυση και χειρισμό σε ολισθηρούς ή λασπωμένους δρόμους. Φυσικά, το ενδεχόμενο ενός αυτοκινήτου με άφθονη χωρητικότητα φορτίου για τη μεταφορά αγαθών ή εξοπλισμού είναι μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας.

*Στη θάλασσα: Η διαβίωση κοντά στη θάλασσα εκθέτει το αυτοκίνητό σας στο αλμυρό νερό και σε ένα διαβρωτικό περιβάλλον. Προτιμήστε ένα αυτοκίνητο με υλικά ανθεκτικά στη σκουριά και προστατευτικές επιστρώσεις, για να μετριάσετε τις επιπτώσεις της διάβρωσης από το αλμυρό νερό.  Και καθώς οι παράκτιες περιοχές παρουσιάζουν συχνά υψηλότερα επίπεδα υγρασίας, ένα αυτοκίνητο με αποτελεσματικό κλιματισμό και καλό εξαερισμό μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των ζεστών και με αυξημένη υγρασία ημερών.

3. Χώρος, άνεση και τεχνολογία: Βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό

Αξιολογήστε τις απαιτήσεις σας σε χώρο, με βάση τον αριθμό των επιβατών και το φορτίο που μεταφέρετε. Εξετάστε παράγοντες όπως ο χώρος για το κεφάλι, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ και η συνολική άνεση. Εάν ταξιδεύετε ή χρειάζεστε άφθονο χώρο για φορτίο, δώστε προτεραιότητα σε οχήματα με γενναιόδωρους. Παρατηρήστε αν τα καθίσματα παρέχουν αρκετή υποστήριξη και αν έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια, τόσο μπροστά όσο και στο πίσω μέρος, ειδικά εάν θα επιβιβάζονται σε αυτό παιδιά ή άλλοι επιβάτες. Αν οδηγείτε σε κακοτράχαλους δρόμους, αναζητήστε ένα αυτοκίνητο με καλές αναρτήσεις, και αν δεν σας αρέσει να αλλάζετε ταχύτητες ή αισθάνεστε, ότι δυσκολεύεστε, προτιμήστε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αντί του χειροκίνητου. Επιπλέον, οι τεχνολογίες υποβοήθησης όπως ο έλεγχος πορείας (το γνωστό «cruise control») και το σύστημα διατήρησης λωρίδας καθιστούν, επίσης, πιο ευχάριστη την οδήγηση. Τέλος, θεωρούμε πως είναι αναγκαίο και ένα καλό σύστημα πολυμέσων, που συγκεντρώνει όλες τις λειτουργίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση.

4. Οικονομία καυσίμου και περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Επιλογές αυτοκινήτου για αποδοτική κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές

Αξιολογήστε την οικονομία καυσίμου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αυτοκινήτου. Καθορίστε αν προτιμάτε ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, ένα υβριδικό ή ένα ηλεκτρικό όχημα, ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή καυσίμου. Η αποδοτικότητα καυσίμου όχι μόνο σάς εξοικονομεί χρήματα, αλλά μειώνει και το αποτύπωμα άνθρακα. Τα βενζινοκίνητα οχήματα συμβάλλουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα προσφέρουν πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Σίγουρα η πιο συμφέρουσα λύση είναι τα υβριδικά (ηλεκτροκινητήρας+ βενζινοκινητήρας) αφού μπορούν να ρίξουν την κατανάλωση ακόμα και στο 40% σε σύγκριση με έναν απλό συμβατικό κινητήρα. Αφομοιώνουν μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες όπως φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος, συμβάλλοντας έτσι στην απόλυτη οικονομία.

5. Βασικά χαρακτηριστικά ασφάλειας: Εσάς ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια, τόσο τη δική σας όσο και των επιβατών σας, επιλέγοντας ένα αυτοκίνητο με νέες τεχνολογίες και κορυφαία χαρακτηριστικά ασφάλειας. Έτσι, πριν αρχίσετε να συγκρίνετε τιμές και να επιλέγετε την ταπετσαρία ή το χρώμα που σας αρέσει περισσότερο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε ποια συστήματα ασφάλειας διαθέτει το μοντέλο που σας ενδιαφέρει. Προτιμήστε αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά, όπως το σύστημα απεμπλοκής της πέδησης (ABS), αερόσακους, έλεγχο σταθερότητας, κάμερες οπισθοπορείας, σύστημα παρακολούθησης τυφλής γωνίας, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας και άλλα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS). Το πιο προφανές που πρέπει να κοιτάξετε είναι η βαθμολογία ασφάλειας, η οποία καθορίζεται  από διάφορους επίσημους φορείς, διαφορετικούς σε κάθε περιοχή. Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόγραμμα Euro NCAP, το οποίο αξιολογεί την ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία, τόσο ασφαλέστερο κρίνεται συνολικά το αυτοκίνητο.

7. Επιδόσεις και χειρισμός αυτοκινήτου: Κινητήρας, επιτάχυνση και σύστημα ανάρτησης

Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η ισχύς του κινητήρα, η επιτάχυνση, οι δυνατότητες χειρισμού και το σύστημα ανάρτησης. Αυτές οι πτυχές καθορίζουν την οδηγική εμπειρία και το κατά πόσον το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας όσον αφορά τις επιδόσεις. Εάν εκτιμάτε την ομαλή οδήγηση, αναζητήστε αυτοκίνητα με καλά ρυθμισμένα συστήματα ανάρτησης. Εάν επιθυμείτε γρήγορη επιτάχυνση ή ισχυρό κινητήρα, εξετάστε μοντέλα με υψηλότερη ιπποδύναμη. Για κάποιον που ζει στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά, υπάρχουν δρόμοι του κύριου ή επαρχιακού οδικού δικτύου που θυμίζουν περισσότερο πίστα ράλι παρά άσφαλτο. Οι αμέτρητες λακκούβες, τα εξογκώματα της ασφάλτου και οι λάσπες καθιστούν το οδόστρωμα επικίνδυνο και κουραστικό για πολλούς συμβατικούς τύπους αυτοκινήτων. Οι κραδασμοί μεταφέρονται απευθείας στους επιβαίνοντες, κάνοντας τη διαδρομή αφόρητη. Σε αυτές τις συνθήκες, τα SUV και τα Crossover δίνουν τη λύση, μιας και οι «μακριές» αναρτήσεις τους και το ειδικού τύπου σασί απορροφούν τους κραδασμούς, προσφέροντας μια πιο ξεκούραστη εμπειρία.

8. Κριτικές, δοκιμές και test drive: Οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης

Συγκεντρώστε πληροφορίες από επαγγελματικές κριτικές και αναζητήστε σχόλια από τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, κλείστε ραντεβού για ένα test drive, για να βιώσετε από πρώτο χέρι τις επιδόσεις, την άνεση και τη συνολική αίσθηση του αυτοκινήτου. Έτσι, θα είστε σε θέση να εκτιμήσετε αν το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις σας.

9. Προσωπικές προτιμήσεις: Βρείτε το αυτοκίνητο που αντανακλά το στυλ σας

Τέλος, λάβετε υπόψη το προσωπικό σας γούστο και στυλ. Είτε προτιμάτε έναν κομψό και μοντέρνο σχεδιασμό είτε κλίνετε προς μια πιο κλασική κατασκευή, η επιλογή ενός αυτοκινήτου που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σας θα ενισχύσει το αίσθημα ικανοποίησης και θα σας χαροποιεί όταν το κοιτάτε. Φυσικά, το παιχνίδι με τα χρώματα, η αισθητική και πρακτική διαμόρφωση της καμπίνας και οι μικρές λεπτομέρειες σχεδιαστικής και τεχνολογικής φύσης δεν είναι αμελητέα κριτήρια κατά την επιλογή ενός αυτοκινήτου. Πρόκειται για έναν χώρο μέσα στον οποίο θα περνάτε χρόνο καθημερινά και καλό είναι να αισθάνεστε «σαν στο σπίτι σας» μέσα σε αυτόν.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου απαιτεί προσεκτική διερεύνηση διαφόρων παραγόντων. Αναλύοντας παράγοντες όπως τον προϋπολογισμό σας, τον τύπο του οχήματος, τις απαιτήσεις χώρου, την αποδοτικότητα καυσίμου, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, την αξιοπιστία, τα test drive και τις προσωπικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να λάβετε μια απόφαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και σας προσφέρει ικανοποίηση. Να θυμάστε ότι το σωστό αυτοκίνητο είναι αυτό που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις πρακτικές σας απαιτήσεις, αλλά και που αντανακλά την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας.

Καλή αναζήτηση!