Οδήγηση με μωρό στο αυτοκίνητο με ασφάλεια & χωρίς άγχος
LIFE IN MOTION

Οδήγηση με μωρό στο αυτοκίνητο με ασφάλεια & χωρίς άγχος

30.07.2020 - 5 λεπτά ανάγνωσης

Η οδήγηση με ένα μικρό παιδί στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι μία αγχωτική και μερικές φορές περίπλοκη & κουραστική διαδικασία, η οποία χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο εσείς ως γονείς, όσο και τα παιδιά, να «εκπαιδευτείτε» σε αυτή τη ρουτίνα και να την ακολουθείτε ευλαβικά προκειμένου να διασφαλίσετε τόσο την ασφάλεια όσο και την όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνη» μετακίνησή τους με το αυτοκίνητο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές ασφαλείας αλλά και tips «επιβίωσης» για τη μετακίνηση με ένα μωρό στο αυτοκίνητο.

Ασφάλεια πάνω από όλα
Κατ’ αρχήν τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντοτε στο πίσω κάθισμα, σε ειδικό κάθισμα ασφαλείας. Από νεογέννητο έως 10 κιλών, το μωρό πρέπει να κάθεται σε κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω και από 10 έως 25 κιλά σε κάθισμα προς τα εμπρός. Πρέπει πάντα να φοράτε ζώνη ασφαλείας και αυτό ξεκινάει από εσάς τους ίδιους δίνοντας το καλό παράδειγμα. Οι κοντινές αποστάσεις δεν αποτελούν δικαιολογία να μην φοράτε είτε εσείς είτε τα παιδιά σας ζώνη καθώς στοιχίζει ζωές.

Επιλέξτε την ώρα αναχώρησης
Η ώρα που θα επιλέξετε να μετακινηθείτε με το μωρό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά όσον αφορά τη διάθεσή του. Προσπαθήστε να μετακινήστε όταν το μωρό σας είτε κοιμάται είτε έχει περάσει κάποια ώρα που έχει φάει – ώστε να μην ζαλιστεί – αλλά και πριν έρθει η ώρα του φαγητού. Για μεγαλύτερα ταξίδια, προνοήστε για στάσεις για αλλαγή της πάνας και φαγητό ή θηλασμό.

Εφεδρικά εφόδια
Ποτέ δεν μπορείτε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι με ένα μωρό, οπότε καλό θα ήταν να κρατάτε μία επιπλέον τσάντα με τα απαραίτητα στο πορτ μπαγκάζ. Αυτά περιλαμβάνουν πάνες και μωρομάντηλα, μία αδιάβροχη αλλαξιέρα ταξιδιού, επιπλέον μπουκάλι και γάλα, κάποιο κάλυμμα ή κουβέρτα ανάλογα με την εποχή, αλλαξιές ρούχα και ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Ένα επιπλέον σετ “μάτια”
Είναι αγχωτικό να οδηγείτε με ένα μωρό στραμμένο προς τα πίσω στο πίσω κάθισμα μόνοι σας, ειδικά όταν είναι ταραγμένο ή κάνει ήχους που δεν μπορείτε να γυρίσετε και να το ελέγξετε. Νιώστε λίγο παραπάνω ασφάλεια και ηρεμία επενδύοντας σε έναν αμβλυγώνιο καθρέπτη ελέγχου που τοποθετείται στο πίσω κάθισμα για να έχετε άμεση ορατότητα στο μωρό σας.

Διασκέδαση
Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται στο αυτοκίνητο. Τα μεγαλύτερα μωρά ωστόσο χρειάζονται κάποιου είδους διασκέδαση, είτε είναι ένα βρεφικό βιβλίο ή παιχνίδια με κλικ για να μην πέσουν από το κάθισμα ή μουσική. Κρατήστε τα ευδιάθετα ώστε να εξασφαλίσετε όλη σας την προσοχή για την ασφαλή άφιξη στον προορισμό σας.

Κλείνοντας, να είστε πάντα προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποια στάση για να ηρεμήσετε το μωρό σας και να το πάρετε μία αγκαλιά. Είναι και αυτό στο πρόγραμμα, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια!